Renault Austral E-Tech: főszerepben a változás és a hibridmeghajtás

Austral
Pozsony |

Az Australban is megjelent a Renault új hibridmeghajtása, melynek alapja az elektromotorral együttműködő benzinmotor. Az újdonság több szempontból érdekes, viszont akadtak dolgok, amiken nem igazán tudtam magam túltenni.

Nem ez az első eset, hogy az Austral megfordult a szerkesztőségi garázsunkban. Tavaly a lágy hibridmeghajtással szerelt változatot próbáltam, így most került sor a full hybridre. A Renault az utóbbi években nagyon attraktív külsővel rendelkező modelleket tudott a piacra dobni, s ezen a téren az Austral sem lóg ki a sorból. A külső dizájn esetében elsősorban az érdekes kialakítású elülső fényszórókat említeném, az egyedi formák pedig az utastérből sem hiányoznak, itt viszont volt egy dolog, amit egy hét alatt képtelen voltam megszokni.

Az autó aljába elhelyezett elemek miatt az elülső ülések alatti padló egy ponton megtörik, lejt. Nekem ez a törés pontosan azon a helyen volt, ahol a bal lábamat szoktam tartani, így a lábfejem állandóan be volt hajlítva ami egy idő után nagyon kényelmetlen. Így két lehetőség van: vagy teljesen behajlítják a lábukat és az üléshez nyomják, vagy kiegyenesítik, de még így sem tudják egyenesen pihentetni a lábfejüket. Ezt én személy szerint a következő generációban megváltoztatnám, hosszabb távon ugyanis emiatt kényelmetlen a vezetés – hozzáteszem, nekem; lehet akadnak olyan sofőrök, akiket ez nem fog zavarni.

Austral

Amiben szinte tökéletes

Nem tudom kihagyni a médiarendszer dicséretét. Ezen a téren ugyanis a Renault egy nagyon pozitív lépést könyvelhet el. Például míg a Volkswagen már évek óta bajlódik az akadozó saját médiarendszerével, a Renault mintha elismerte volna, hogy vannak dolgok, amiket lehet mások jobban tudnak csinálni, így felvette a kapcsolatot a Google társasággal. Ennek eredménye, hogy az Austral médiarendszere Android-alapú, aminek az egyik hozadéka, hogy a válaszreakciók rendkívül gyorsak. A következő a minőségi grafika, az okostelefonokkal való problémamentes csatlakozás (az Apple készülékeket is beleértve), illetve a Google alkalmazásokkal való közvetlen összeköttetés, a térképeket és térképfrissítéseket beleértve. A rendszer ráadásul arra is lehetősége ad, hogy más forgalmazók alkalmazásait is letöltsék, így például a Waze navigáció anélkül is elérhetővé válik, hogy csatlakoztatnák az autóhoz a saját telefonjukat.

Austral

A hibridmeghajtás

A színtiszta belső égésű motoroktól a Renault az új modelljeiben teljesen megvált. Ehelyett már csak teljesen elektromos meghajtást kínál, mint például a Mégane vagy a Scenic esetében, vagy hibridváltozatokat. Ez utóbbi az Austral esete, amelyhez ugyan illene egy jó erős színtiszta benzinmotor, de meg kell elégedni a hibriddel. Az általam tesztelt full hybriden kívül még a négyhengeres 1,3-as benzimotor lágy hibridváltozat is elérhető.

A full hybrid változatban a benzinmotor 96 kW (130 LE) teljesítménnyel rendelkezik, ehhez csatlakozik 50 kW teljesítménnyel az elektromotor és további 25 kW-tal az indítógenerátor. A forgatónyomaték a benzinmotor esetében 205 Nm, amit az elektromotor 205, az indítógenerátor pedig 50 Nm-rel egészít ki. A 2 kWh kapacitással rendelkező akkumulátornak köszönhetően az elektromotor és az indítógenerátor is elég erőt és energiát termel ahhoz, hogy az Austral a vártnál is gyakrabban a belső égésű motor bekapcsolása nélkül közlekedjen.

Austral

Nos míg az Austral árammeghajtásra gurul, a vezetés igazán kényelmes és halk. Az elektromotor szépen folyamatosan adagolja az energiát, s főként városban kellő dinamikával is rendelkezik. De ha már kezd kifulladni, a multi-mode automata váltón keresztül, amelynek két sebességfokozata az elektromotorhoz, négy pedig a belső égésű motorhoz csatlakozik, működésbe lép a háromhengeres 1,2-es, és egyben véget ér az akusztikai komfort. A motor közepes és magasabb fordulatokon nem tud megválni a háromhengeres erőforrásokra jellemző kerepléstől, a hangja pedig a kelleténél is jobban beszivárog az utastérbe. A hang helyenként kifejezetten zavaró, voltak, akik azt kérdezték tőlem, hogy dízelmotor van-e az autóban. Nos ez nem éppen jó bizonyítvány egy elektromos meghajtással, attraktív külsővel és minőségi utastérrel rendelkező autónak, amely ára alapban is túllépi a 36 ezer eurót.

A fogyasztáson viszont meglátszik a hibridmeghajtás előnye. Nem mondom, hogy a világ legjobb értékeit értem el, de tekintettel arra, hogy egy 1,6 tonnás és 4,5 méter hosszú autóról van szó, a 6,5 literes átlag 100 kilométeren egész tűrhető eredmény. Ez kevesebb, mint a lágy hibrid esetében, ahol körülbelül egy literrel magasabb fogyasztásra kell számítani.

motor

Összegezve

Lehet ismételni fogom magam, de a Renault az utóbbi években hatalmas fejlődésen esett át. A dizájn, a kivitelezés és a felhasznált anyagok minősége terén egyaránt. Sajnálom, hogy néhány modelljét már csak elektromos meghajtással lehet megrendelni, s hogy a kínálatból kiesnek a belső égésű motorok.

Az Austral sok szempontból jól szerepelt, de kiderült az is, hogy ez a járgány sem tökéletes. A motor utastérbe szűrődő hangja zavart, ám maga a hibridmeghajtás jól működik, és sikerül elérnie, hogy az autó városban az esetek többségében áramra közlekedjen. Én személy szerint a lágy hibridváltozattal is megelégednék, amely ugyancsak takarékosan bánik az üzemanyaggal, de ami sokkal fontosabb, közel hatezer euróval olcsóbb. Másrészt el kell ismernem, hogy a full hybrid változat dinamikája lényegesen jobb, ezért ha olyan sofőrök közé tartozik, akik gyakran próbálják kihozni az autóból a maximumot, akkor a tesztelt változat nagy valószínűséggel jobban megfelel majd az igényeinek. Végeredményben viszont – mint szinte mindig – úgyis a rendelkezésre álló költségvetés lesz a döntő szempont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?