JSW-pályázat 2005/2007

Harmadik esztendeje vesznek részt szlovákiai magyar középiskolák a Német Bank Alapítványa és az aacheni IZOP pedagógiai módszertani intézet által támogatott Ifjúság – Iskola – Gazdaság (JSW) programban, amelynek célja megismertetni és megbarátkoztatni a diákokat a gazdasággal, emellett előmozdítani

Harmadik esztendeje vesznek részt szlovákiai magyar középiskolák a Német Bank Alapítványa és az aacheni IZOP pedagógiai módszertani intézet által támogatott Ifjúság – Iskola – Gazdaság (JSW) programban, amelynek célja megismertetni és megbarátkoztatni a diákokat a gazdasággal, emellett előmozdítani egyfajta európai párbeszédet a fiatalok között.

A diákcsoportok ennek keretében szakdolgozatokat készítenek, az anyaggyűjtés során felbukkant érdekesebb témákról pedig újságcikkeket írnak, amelyeket a részvevő országok – Szlovákia, Magyarország, Németország, Lengyelország, Csehország és Szlovénia – tekintélyes lapjai közölnek. Szlovákiában a német szervezők az Új Szót és Sme napilapot kérték fel ismét erre a feladatra, immár harmadszor, és ezúttal első ízben két esztendőre.

Valamennyi részvevő tanárnak és diáknak a 2005/2006-os és a 2006/2007-es iskolai évre előfizetik az Új Szót, emellett anyagilag is támogatják a partnerkapcsolatok építését német iskolákkal, beleértve a kölcsönös látogatást is (utóbbit egyenként 2000 euróval).

A résztvevő diákok csak csoportosan jelentkezhetnek a projektre, az alsó korhatár a 16, a felső pedig a 19. életév. A csoportokat irányító pedagógusoknak – akiknek jól kell tudniuk németül – szeptemberben kétnapos felkészítést tartanak Lipcsében, majd évente két alkalommal (egyszer az Új Szó szerkesztőségében, egyszer pedig valamelyik résztvevő országban) értékelő találkozón vesznek részt, végül meghívást kapnak a program berlini eredményhirdetésére. A legjobban szereplő csoportokat ugyanis értékes díjakban, pénzjutalomban részesítik.

További információ kapható a (0049) 2408/ 588928 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen, illetve az Új Szóban Horváth Erikánál, [email protected]

Azok a tanintézetek, amelyek szeretnék diákcsoportjaikat e programra benevezni, a következő adataikat küldjék el június 30-ig a szervezőknek, németül:

az iskola neve, címe, telefon- és faxszáma;

az iskola rövid bemutatása, az intézmény vezetésének kötelezettségvállalása a partneriskolával történő együttműködésre a program teljes időszaka alatt;

a tanár szakosodása, lakcíme, telefon- és faxszáma, e-mail címe;

a benevezett osztály vagy csoport létszáma, a diákok életkora (16-19 év között).

Kérik továbbá feltüntetni, ha van az iskolának német partnerintézménye, illetve ha szeretne ilyen együttműködést kialakítani. A jelentkezéseket az alábbi címre várják: IZOP-Institut, Dr. Silke Dreger, Heidchenberg 11, D- 52076 Aachen, Németország. (he)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?