2007 súlyos természeti katasztrófái

Január, BANGLADES: A több napos hideghullám közel 100 ember életét követelte, főként a Himalája lábánál fekvő északi vidékeken.
Január 13., COMORE-SZIGETEK: Kitört a 2360 méter magas Karthala vulkán, de a lábánál elterülő főváros, Moroni lakosai nem kerültek veszélybe.
Január 14–17.

Január, BANGLADES: A több napos hideghullám közel 100 ember életét követelte, főként a Himalája lábánál fekvő északi vidékeken.

Január 13., COMORE-SZIGETEK: Kitört a 2360 méter magas Karthala vulkán, de a lábánál elterülő főváros, Moroni lakosai nem kerültek veszélybe.

Január 14–17., EGYESÜLT ÁLLAMOK: 54 ember vesztette életét az ország középső részét sújtó ítéletidőben. Az ónos esővel kísért széllökések és hóviharok sok körzetben áramkimaradásokat okoztak, autóutakat tettek járhatatlanná és repülőterek forgalmát bénították meg.

Január 18–19., EURÓPA: Legalább 47 emberéletet követelt az Európán végigsöprő Kirill orkán. A helyenként több mint 200 kilométer/óra sebességű szélvihar miatt légi járatokat kellett törölni, fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben, háztartások ezrei maradtak áram nélkül.

Január–február, ANGOLA, MOZAMBIK: Az özönvízszerű esőzések okozta áradások, sárlavinák és hurrikánok mintegy 150 ember életét követelték, százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

Február 2–5., INDONÉZIA: Jakartában a szakadatlan eső és felhőszakadás okozta, öt év óta legsúlyosabb áradásokban 44-en meghaltak, a város háromnegyede víz alá került.

Március 2–3., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Legkevesebb 20 ember halt meg a déli országrészen végigsöprő tornádókban, az északi és középső részen fekvő államokban hóvihar oltotta ki 15 ember életét.

Március 6., INDONÉZIA: A Richter-skálán mért 6,3-as fokozatú földrengés rázta meg Szumátra szigetét, majd egy órával később újabb, 6-os fokozatú rengés következett be, a tragédiának legkevesebb 70 halálos áldozata volt.

Március 10., MADAGASZKÁR: 88 ember vesztette életét, 30 eltűnt és több mint 137 ezren földönfutóvá váltak az ország északi részén végigsöpört forgószél miatt.

Március 21., PAKISZTÁN: Legkevesebb 67 ember vesztette életét földcsuszamlások miatt Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részén és egy Afganisztánnal határos tartományban.

Március 25., JAPÁN: A Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatú földrengés rázta meg Honsu nyugati partjait.

Március 31–április 1., AFGANISZTÁN: A szokatlan meleg okozta hóolvadás és a rendkívüli esőzés miatti áradások és lavinák 114 ember életét oltották ki.

Április 2., SALAMON-SZIGETEK: Szökőár zúdult a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetek több településére egy, a Richter-skála szerint 8-as erősségű földrengés következtében. A cunami 52 embert ölt meg és tizenhárom települést söpört el.

Április 16–17., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Szakadó eső kísérte heves vihar csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére, amely 17 ember életét követelte. New Yorkban a hömpölygő víztömeg elárasztott számos utcát és metróállomást. Utoljára 30 éve esett ilyen kiadós eső a metropolisban.

Április 18., KOLUMBIA: Ötszáz év után kitört a Nevado de Huila vulkán, a lávafolyam és a földcsuszamlások 19 hidat romboltak le és több hegyi települést elszigeteltek a külvilágtól.

Április 28., NAGY-BRITANNIA: A Richter-skála szerinti 4,3-es erősségű földrengés volt Délkelet-Angliában, ahol a legnagyobb brit atomerőmű mű?ködik, és itt található az Eurotunnel is. Ezekben nem esett kár, de gázszivárgásokról és kiterjedt áramkimaradásokról szá?moltak be.

Május 17., INDIA: 128 halálos áldozatot követelt egy hőhullám, Andra Prades államban 49,8 fokot is mértek. A júniusban pusztító újabb hőhullám szintén több mint száz életet oltott ki.

Május 22. DÉL-AFRIKA: Legkevesebb 20 ember halálát okozta a hirtelen jött tél, 54 településen dőlt meg az addigi hidegrekord.

Június 21-22., EURÓPA: A kontinens nyugati és középső részén pusztító vihar tombolt, ugyanakkor Dél- és Kelet-Európát hőhullám árasztotta el, Romániában 28-an vesztették életüket a hőség miatt.

Június-július, KÍNA: Több mint százan életüket vesztették, több ezren hajlék nélkül maradtak az özönvízszerű esőzések okozta áradásokban és fölcsuszamlásokban.

Július 16., JAPÁN: 9 halálos áldozata és 1000 sebesültje volt a 6,8-as erősségű földrengésnek az ország északkeleti részén, a Kasivazaki közelében működő atom?erőműben is radioaktív szivárgást észleltek a rengés után.

Július 16–24., MAGYARORSZÁG: Először kellett érvénybe léptetni a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriadót, miután a nappali felmelegedés 37-38 fok körül volt. 20-án megdőlt az országos abszolút melegrekord, amikor Kiskunhalason 41,9 Celsius fokot mértek.

Július-augusztus, DÉL-EURÓPA: A rendkívüli meleg és szárazság miatt erdőtűz pusztított több dél-európai államban. Görögországban augusztus 25-én rendkívüli állapotot hirdettek ki a 64 ember halálát okozó, 190 ezer hektárnyi növényzetet felemésztő erdőtüzek miatt. Július az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb hónapja volt az erdőtüzek szempontjából a kontinensen.

Augusztus eleje, DÉL-ÁZSIA: Meghaladta a kétezret az Indiában, Bangladesben, Nepálban és Vietnamban pusztító áradások halálos áldozatainak száma.

Augusztus 2., OROSZORSZÁG: Szahalin szigetén a Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű földrengés 4 ember halálát okozta és mintegy 8 000 ember vált hajléktalanná.

Augusztus 7–16., ÉSZAK-KOREA: Áradások pusztítottak több tartományban, a halálos áldozatok száma elérte a 220-at, 80 ember eltűnt, 300 ezer hajléktalanná vált.

Augusztus 16., PERU: A Richter-skála szerinti 7,9 erősségű földrengés rázta meg az ország tengerparti területeit. 437-en meghaltak, 16 700 épület összedőlt.

Szeptember 4., NICARAGUA: Közel 100 ember halálát okozta a Közép-Amerika felett átvonuló Félix hurrikán, több mint százan eltűntek.

Szeptember 12–14., INDONÉZIA: Hét nagy erejű földrengés rázta meg Indonéziát, amelyekben 17 ember veszett oda, a rengések után szökőárriadót hirdettek ki.

Október 6., VIETNAM: A Lekima tájfun 32 ember életét oltotta ki.

Október 21–31., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Bozóttüzek pusztítottak Dél-Kaliforniában, ahol több megyében szükségállapotot kellett kihirdetni. A pusztító tűz, amelyet egy játszadozó kisgyermek okozott, az erős sivatagi szelek nyomán gyorsan terjedt a kiszáradt növényzetben. A lángok 14 ember halálát okozták, 2100 házat romboltak le, 2 ezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel, és mintegy 640 ezer ember kényszerült otthonának elhagyására Los Angelestől a mexikói határig.

Október vége–november közepe, VIETNAM: Az ország középső részét sújtó áradásokban 227 ember vesztette életét, a folyók vízszintje meghaladta az 1999-ben regisztrált rekordértékeket, országutak és vasútvonalak kerültek víz alá.

Október 31. HAITI, DOMINIKIAI KÖZTÁRSASÁG: A két országban 80 halottat szedett a Noel trópusi vihar, amelyet áradások, földcsuszamlások kísértek.November 15., BANGLADES: Az ország déli részén végigsöprő Szidr trópusi vihar 3 500 áldozatot követelt, s legalább három?millió ember maradt fedél nélkül.

November 16., PÁPUA-ÚJ-GUINEA: Több mint 150 ember veszett oda a csendes-óceáni Guba ciklon okozta áradásokban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?