Vélemény

Szentesített pártkapcsolat

A múlt héten elfogadott alkotmánymódosítás nem azért lett jóváhagyva, mert valami kiváló és alkotmányjogilag kifogásolhatatlan javaslat, hanem mert a Smer számára ígéretes kormánykoalíciós partnerré léptette elő a KDH-t.
Marián Leško

2014. június 11. 15:45

fd

Az alkotmányba betoldott két mondat (A házasság egy férfi és egy nő egyedi kapcsolata.             A Szlovák Köztársaság minden módon védi a házasság intézményét.) az égvilágon semmit nem változtat a házaspárok vagy családok helyzetén és mindennapjain. Jelentősége pusztán annyi, hogy férfi és nő törvényesített kapcsolatát mindenféle máskapcsolat fölé helyezi. Amolyan kinyilatkoztatásféle. A kormánypárt azért engedélyezte ezt a győzelmet a KDH-nak, mert olyan csatatéren arathatta, ahol a Smer fel sem sorakozott, és nem is érdekli választóit. A Smer politikai nyilatkozatait, hogy a másik változás, az új alkotmánytörvény alapjaiban reformálja meg az igazságszolgáltatást, Eduard Bárány volt alkotmánybíró, a kormányfő jogi tanácsadója tette helyre. Csupán részleges változásokról van szó, „egyáltalán nem beszélhetünk átfogó reformról”. A bírók büntetőjogi mentességének megszüntetése vagy az Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke funkciójának szétválasztása csupán reakció az eddigi rossz tapasztalatokra, az igazságszolgáltatás működésképtelenségére.

Épp ezért érthetetlen, hogy a Harabin-korszak legrosszabb tapasztalataira egyáltalán nem reagál. Konkrétan arra, hogy azzal, amivel vissza lehet élni az igazságszolgáltatásban, nálunk vissza is fognak. Aki még nem felejtette el, milyen arcátlanul élt vissza a Harabin-klikk a vele szembehelyezkedő bírók ellen folytatott fegyelmi eljárásokkal, csak csodálkozhat az igennel szavazó 102képviselő „bátorságán”, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács kezébe merték adni a legbizalmasabb információkat, beleértve a titkosszolgálati értesüléseket is. Bár igaz, hogy nem a tanács mondja majd ki a végső szót arról, melyik bíró gyakorolhatja tovább hivatását és melyik nem, döntését még módosíthatja az Alkotmánybíróság vagy az államfő.

De fennáll egy nagyon komoly veszély, amelyre a Fair-play Szövetség figyelmeztetett. Az átvilágítások során a bírók óriási nyomásnak és rágalomhadjáratnak lehetnek kitéve – mint ahogy a kitalációk alapján történt Harabinék fentebb említett fegyelmi eljárásai során, és „jó néhány bíró karrierjébe, egészségi állapotának megroppanásába, sőt életébe került”. Az is vitatható, hogy az összes bíró alkalmassági átvilágítása összhangban van-e az alkotmánnyal és a nemzetközi normákkal. Ha az Alkotmánybíróság valamilyen okból az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek találná ezt a rendelkezést, akkor azok a nemzetközi intézmények fognak majd vele foglalkozni, amelyek azt ellenőrzik, hogy az EU és az Európa Tanács tagállamai eleget tesznek-e nemzetközileg vállalt kötelezettségeiknek. 

Ficóék egyetlen ellenzéki párttal sincsenek olyan jóban, mint a KDH-val. A megyei választásokon olyan példásan működött együtt a két párt, mint korábban a Smer–SNS duó. Az államfőválasztás csak erősítette jó kapcsolatukat, a közösen véghezvitt alkotmánymódosítás pedig megpecsételte együttműködésüket. Ha a következő parlamenti választásokat Fico nyeri, ajánlatot fog tenni a KDH-nak a közös kormányzásra. Figeľ és Hrušovský csapata pedig töprengés és aggályok nélkül elfogadja azt. Már ha a KDH bejut a parlamentbe.

A szerző a Trend hetilap politikai kommentátora

Önnek ajánljuk
A szorzók a következő napokban még változhatnak ⋌(TASR-felvétel)

Lehet tippelni a választásra, a szorzók az eredményt is sejtetik

Andrej Kiska aláírta az első törvényt, jóváhagyta a választások új szabályait

Kiderült, mit kért Pellegrini Kiskától

koronavírus

Négytagú szlovákiai család került karanténba koronavírus-fertőzés gyanúja miatt

Parkolás a vasútállomásnál

Kisorsolnák a parkolóhelyeket Érsekújvárban

Frissítve

Németh Krisztiánt leigazolta a DAC

koronavírus
Frissítve

Terjedésnek indult a koronavírus Németország legnépesebb régiójában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.