Vélemény

Viszlát, Ivan!

„Mi szeretünk téged, búcsúzzunk szépen, Iván” – énekelte Magyarország talán legismertebb, máig aktív punkzenekara, az Auróra 1989-es, Viszlát Iván című albumán. Igaz, ők a szovjet csapatok kivonulására gondoltak, de most nekünk is van okunk leporolni a nótát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. június 12. 10:58

XVI. BenedekXVI. Benedek

Ivan Gašparovičnak ugyan a protokoll szerint élete végéig kijár az „elnök úr” megszólítás, de a funkciót már csak négy napig tölti be, vasárnap az önálló Szlovákia 21 éves történelmének évtizedes fejezete ér véget, s kezdődik egy új.

Gašparovič 2004-ben a kisebbik rosszként lett megválasztva, mintegy egymillió állampolgár támogatásával, akik közül nem mindenki meggyőződésből szavazott rá, sokan csak azt akarták elkerülni, hogy a végképp vállalhatatlan Vladimír Mečiar foglalja el az elnöki széket. Utólag – mikor már mindig mindenki okos – nehezen érthető, a 2004-es mezőnyből hogyan nyerhetett éppen ő, bár a választás tétje akkor a Mečiar vagy nem Mečiar kérdés volt. Nos, ő volt a nem Mečiar. Gašparovič igazából 2006-tól érezhette magát elemében, Fico első kormánya idején (noha abban helyet kapott Mečiar is). Minden szinten partnerre talált, így – fél szemmel már 2009-re tekintve – gondolkodás nélkül ki is szolgálta őt.

A szlovák elnök, mivel az ország nem elnöki rendszerű, úgynevezett gyenge elnök, bár jogkörei nem jelentéktelenek, de meglehetősen korlátozottak. Így jobbára csak gesztuspolitizálást folytathat. Hogy csak a legközismertebb példát említsük, a törvényalkotás gyakorlatából: a parlament által megszavazott törvényt az elnöknek kell aláírnia. Ha megvétózza, a parlament újratárgyalja és elfogadja, így az hatályba lép. De az elnök az aláírás megtagadásával morális üzenetet küldhet a társadalomnak, hogy valami nincs rendjén. Erkölcsi tartásával üzenhet. És éppen ez az, amit leginkább hiányolhatunk az elmúlt évtizedben. A tartást. Sorolhatnánk, hogy nem volt a nemzetiségek elnöke; nem állt ki Malina Hedvig mellett; nem nevezte ki főügyésszé a parlament által megválasztott Jozef Čentéšt, viszont kinevezte a Legfelsőbb Bíróság elnökévé Štefan Harabint; lökdöste Iveta Radičovát; plágiummal gyanúsított docenseket nevezett ki professzorrá; főparancsnokként tétlenül nézte a hadsereg leépítését, a védelmi költségek szétlopását; összevissza beszélve hozta kínos helyzetbe az országot…Tíz év nagy idő, lenne miből válogatni. Az államférfiúi tartás, habitus hiánya azonban felülírja bármelyiket. Így nem marad más, mint – ha már a tíz évet kibírtuk – kitartani vasárnapig, amikor fellélegezve mondhatjuk: viszlát, Ivan!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
diploma

A kormányfő lehetetlent kér a szakdolgozatok felülvizsgálatával

szigetelés

Pénzszivattyú energiaszolgáltatók

Business class kabin

Luxus a felhők felett – kipróbáltuk, mit kínál a business class

Boris Kollár

Kollár nem zárta ki, hogy lemond posztjáról

robert fico

17 járási elnököt váltott le a Smer, júliusban tisztújító ülés lesz

Dušan Kováčik

Kováčik: Részt vettem a poligráfos vizsgálaton, aki mást állít, az hazudik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.