Wales újra meglepné a belgákat

Wales–Belgium? Ez sima lesz! – gondolhatnánk a labdarúgó-Eb mai (21.00) negyeddöntője előtt, de vigyázat: a selejtezősorozat- ban a belgák gólt sem rúgtak Walesnek.Ez az egyetlen olyan negyeddöntős párharc, amelyben két olyan ellenfél találkozik, akik a kvalifikáció során egy csoportban voltak.

Wales–Belgium? Ez sima lesz! – gondolhatnánk a labdarúgó-Eb mai (21.00) negyeddöntője előtt, de vigyázat: a selejtezősorozat- ban a belgák gólt sem rúgtak Walesnek.

Ez az egyetlen olyan negyeddöntős párharc, amelyben két olyan ellenfél találkozik, akik a kvalifikáció során egy csoportban voltak. A B csoportot a belgák nyerték, két ponttal megelőzve Walest, de Marc Wilmots együttese csak egy pontot szerzett Bale-ék ellen. 2014 novemberében Brüsszelben gól nélküli döntetlennel ért véget a meccs, 2015 júniusában pedig Wales Bale góljával 1:0-ra győzött Cardiffban.

„Az volt az egyik legfontosabb gólom a válogatottban – nyilatkozta Gareth Bale, aki a franciaországi tornán már három találatnál tart. – Azért volt jelentős, mert utána elhittük, képesek vagyunk nagy csapatokat is legyőzni.”

A belgákat irányító Marc Wilmots szerint azonban ebből az egy meccsből nem kell messzemenő következtetéseket levonni: „Egy egyéni hiba miatt kaptunk ki tőlük, de nekünk is sok helyzetünk volt.”

Az azonban tény, hogy a belgáknak nem fekszik a háromvédős rendszer, amelyet Wales is forszíroz, de ezt játsszák például az olaszok is, akiktől szintén kikaptak a belgák – első csoportmeccsükön 2:0-ra maradtak alul Antonio Conte együttesével szemben.

„A belga válogatott klasszikus ún. broken team, ami azt jelenti, hogy élesen két részre különül a csapat taktikai feladata 5+5-ös bontásban. A négy védő és az előttük biztosító középpályás (Nainggolan) a védekezésért felel, míg Witsel és a négy előtte játszó támadó rohamoz, s ez a két blokk sokszor nincs összhangban, és túl messzire kerül egymástól – ezt használja ki a 3-5-2-es rendszer középpályás uralma” – magyarázta Hegedűs Henrik szakíró az origo.hu-n megjelent elemzésében.

A walesieknél minden játékos Chris Coleman szövetségi kapitány rendelkezésére áll, a belgáknál azonban egy hiányzó biztosan lesz. Thomas Vermaelen eltiltás miatt nem játszhat, helyette Jordan Lukaku léphet pályára a védelemben. „Ha a bátyámmal, Romeluval együtt lehetnék ott a kezdőtizenegyben, az mindkettőnk számára különleges lenne. Csak egy évvel idősebb nálam, úgyhogy nagyon közel állunk egymáshoz” – magyarázta az Oostende hátvédje.

Eden Hazard játéka is kérdéses, mert a magyarok elleni mérkőzés óta izomsérüléssel bajlódott, de tegnap már edzett, igaz, kineziológiai tapaszokkal volt beragasztva a lába. Hazard számára szintén különleges lesz a találkozó, mert Lille-ben játsszák, a belga csatár pedig már tiniként a Lille játékosa volt. „Tizenöt kilométerre vagyunk a belga határtól, szóval sok belga futballista szerepel Lille-ben. Divock Origi is játszott itt. Érdekes érzés lesz újra találkozni a sok ismerőssel egy új stadionban” – mondta Marc Wilmots.

Wales értelemszerűen Gareth Bale-ben bízik a leginkább. „Azzal a céllal jöttünk az Európa-bajnokságra, hogy nagy meccseket játszszunk, és még messzebb akarunk jutni. Ki akarjuk élvezni az élményt, és a lehető legjobban játszani, s ha ez sikerül, győzhetünk” – mondta a világ legdrágább játékosa.

Az, hogy Wales Eb-újoncként ott van a legjobb nyolc között, magukat a játékosokat is meglepte – erre az időszakra már egyéb terveik voltak. Neil Taylor így lemaradt egy Beyoncé-koncertről, továbbjutás esetén pedig Chris Gunternek lennének gondjai, mert nem vehetne részt testvére esküvőjén. (origo.hu, uefa.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?