Vlčekék és Jakubíkék is Európa-bajnokok

Moszkva.

Moszkva. A szlovákiai küldöttség minden várakozást felülmúlva négy, a magyar pedig 14 dobogós helyezést ért el a kajak-kenu Eb-n.

Gyakorlatilag minden versenyző azt hangsúlyozta a moszkvai Eb előtt, hogy a kontinensviadal csak a felkészülés egy állomása a riói olimpia előtt, a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor kajak négyestől azonban így is érmet vártak a szlovákiai szövetség vezetői. Elvárásaikat az egység jócskán felülmúlta, előbb 500 méteren ezüst-, majd másnap 1000 méteren aranyérmet szerzett.

„Nem gondoltuk volna, hogy ekkora előnnyel nyerünk, az Eb előtt nem is időzítettük a formát. Versenyezni akartunk egy jót, és kideríteni, hol vannak még hiányosságaink. Az arany kellemesen meglepett. Remélem, az olimpiáig még javulni fog a formánk, és hogy még nem mutattunk meg mindent, ami bennünk van. Meg kell jegyeznem, hogy hiányzott a mezőnyből néhány erős hajó – a németek, a csehek, az olimpián ott lesznek az ausztrálok is –, de azért valamit már ez a verseny is elárult. Jól osztottuk be az erőnket, kitűnő tempót diktáltunk, jól ment alattunk a hajó. Nem fáradtunk el, és az utolsó háromszáz méteren mindent beleadtunk” – mondta Vlček az 1000-es finálé után. Linka Tibornak ez volt az első felnőtt Eb-érme. „Nagyon boldog vagyok. Bárcsak ezt a sikert ebben a szezonban még egyszer megismételnénk” – nyilatkozta a somorjai kajakos.

K2 500 méteren a Martin Jankovec, Jakubík Gábor duó győzött, a spanyol és a fehérorosz egységet megelőzve. Jakubíkék győzelme a szenzáció kategóriájába tartozik, 1000-en csak a B döntőben szerepeltek. „Kellemesen megleptek a fiúk, abban bíztam, hogy harcban lesznek a harmadik helyért, mert az tűnt reálisnak” – mondta Filip Petrla, a szlovák szövetség sportigazgatója.

A küldöttség negyedik érmét, egy bronzot az olimpiáról lemaradó Ivana Kmeťová szerezte K1 200 méteren.

A magyar versenyzők 5 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek. A legnagyobb tarolás Kozák Danuta nevéhez fűződik, aki 500 méteren mindhárom olimpiai számban, egyesben, Szabó Gabriellával kettesben és Fazekas-Zur Krisztinával, valamint Csipes Tamarával kiegészülve négyesben is aranyérmet nyert. „Ezt az Eb-t egy edzésnek fogjuk fel, itt mindenki az olimpiára készül, nem szabad elszállni attól, hogy itt nyertünk. Nekünk oda kell tennünk magunkat, és kizárólag azzal kell foglalkoznunk, hogy az olimpián maximális pályát menjünk” – nyilatkozta Kozák.

A férfi K4-es magyar egység 500-on saját bevallása szerint tökéletes pályát ment. A Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás négyes rendkívül magabiztosan diadalmaskodott, épp Vlčekéket megelőzve. „Úgy szálltunk vízre, hogy bármi is történik, nem hagyjuk magunkat kizökkenteni kamikaze taktikákkal. Mi taktikusan versenyeztünk, nagy rajt, nagy utazósebesség, s az utolsó százötvenen akkorát indítottunk, amekkorát lehet – mondta Tótka. – A többi ország 270 és 250 között indít, mi direkt erre vártunk, és 170-nél indítottunk, pár húzás és nem is láttam már a többi hajót.” Férfi C1 5000 méteren Kiss Tamás szerezte a magyarok ötödik aranyát. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?