Vettel-siker a melbourne-i nyitányon

A négyszeres világbajnok né-met Sebastian Vettel (Ferrari) győzelmével zárult az idény-nyitó Forma–1-es Ausztrál Nagydíj.

A négyszeres világbajnok né-met Sebastian Vettel (Ferrari) győzelmével zárult az idény-nyitó Forma–1-es Ausztrál Nagydíj. A második pozíció-ban a brit Lewis Hamilton (Mercedes) zárt, a dobogó harmadik fokára újdonsült csapattársa, a finn Valtteri Bottas (Mercedes) állhatott fel.

A pénteki szabadedzéseken magabiztos előnnyel zárt az élen Hamilton, a Ferrari lemaradása a második tréningen is fél másodperces volt. A szombati napra viszont tempót talált a Ferrari, olyannyira, hogy a harmadik szabadedzést Vettel nyerte. Az F1-ben a 25. évadát megkezdő Saubernél Pascal Wehrlein nem érezte jól magát a pénteki napon. A német pilóta a Bajnokok Tornáján (a különböző kategóriákban szereplő pilóták meghívásos, év eleji gálaversenye – a szerk. megj.) balesetet szenvedett, emiatt a fizikai felkészülés nagy részét ki kellett hagynia. A svájci csapat harmadik számú pilótáját, az olasz Antonio Giovinazzit ültette be az autóba a hétvége hátralevő részében.

Az időmérő edzésen a leggyorsabb időt Lewis Hamilton autózta, aki hatodik alkalommal, zsinórban negyedszer vághatott neki az élről a futamnak az Albert Parkban. A második leggyorsabb Sebastian Vettel volt, aki három tizedmásodpercen belülre került a Mercedes pilótájához képest. A harmadik rajtkockából a Mercedesben bemutatkozó Valtteri Bottas vághatott neki az 57 körös futamnak. A kvalifikáció harmadik szakaszában a hazai közönség előtt versenyző Daniel Ricciardo nagyon szeretett volna bizonyítani, azonban nagy igyekezetében elvesztette az irányítást a Red Bull felett és a gumifalba csapódott. Az időmérőt piros zászlóval szakították meg. Az újoncok közül a beugró Antonio Giovinazzi teljesített a legjobban, aki a tizenhatodik rajthelyet szerezte meg.

A rajtnál az első három helyezett megtartotta pozícióját, a hátsó régiókban Ericsson és Magnussen ütközött. Ricciardo autóját a rajtig nem tudták működésre bírni, de egy körrel később kigurult a pályára.

Az élen álló Hamilton tapadási gondokkal küszködött az első körökben, Vettel tartotta is vele a lépést, később a háromszoros brit világbajnok növelte előnyét, de nem tudott eléggé elnyúlni a sikerre éhes Vetteltől. Az élmezőnyben autózók közül először Hamilton állt ki friss gumikért. Vettel hat körrel tovább maradt kint, és ez döntőnek bizonyult. A Mercedes pilótája, miután visszatért a pályára, beragadt Verstappen mögött, a Ferrari németje a kerékcserét követően be tudott jönni eléjük. Hamilton szenvedett a lágy gumikon, Vettel el is lépett tőle, Bottas pedig folyamatosan csökkentette hátrányát mercedeses csapattársa mögött. Ugyanígy tett Verstappen is, aki Räikkönen mögött lopta a távolságot. A csaták elmaradtak, így a sorrend nem változott.

Az 57 körös Ausztrál Nagydíjat Sebastian Vettel nyerte, aki legutóbb a 2015-ös Szingapúri Nagydíjon tudott diadalmaskodni. Ez volt a négyszeres világbajnok pályafutásának 43. futamgyőzelme. A Ferrari taktikája bejött, s ezzel tudta megverni a Mercedest. Igaz, hogy kellett hozzá Verstappen „segítsége” is, de ez nem von le semmit az olasz csapat érdemeiből. Óriási volt az öröm a Ferrarinál, hisz az előző idényt futamgyőzelem nélkül zárták, közel másfél éve vártak a diadalra. Másodikként Lewis Hamiltont intették le, aki szinte az egész verseny során panaszkodott a gumikra. Bottas első mercedeses futamán dobogóra állhatott, harmadikként végzett. Pontszerző helyen ért célba még Räikkönen (Ferrari), Verstappen (Red Bull), Massa (Williams), Pérez (Force India), Sainz (Toro Rosso), Kvjat (Toro Rosso) és Ocon (Force India).

„Fantasztikus verseny volt, a csapatnak nagyon kellett már ez a siker. Az autót élvezet volt vezetni, nagyon jól működött. A rajtommal nem voltam elégedett, mert kissé ideges voltam, a kerekek is kipörögtek. Lewis jobb volt, de később próbáltuk nyomás alá helyezni. Szerencsénk is volt, hogy forgalomba ért vissza” – értékelt az eredményhirdetést követően a győztes Vettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?