Vándorkupáért versenyeznek a westernlovasok

Tizenhárom helyszín, ugyanannyi westernlovaglással teli hétvégi nap Dél-Szlovákiában. Ezekből áll az idei Westernlovagló Vándorkupa. Sorrendben immár a hetedik sorozata zajlik. Akárcsak tavaly, idén is az ógyallai Fazekaš Attila a kupa elnöke.

Tizenhárom helyszín, ugyanannyi westernlovaglással teli hétvégi nap Dél-Szlovákiában. Ezekből áll az idei Westernlovagló Vándorkupa. Sorrendben immár a hetedik sorozata zajlik. Akárcsak tavaly, idén is az ógyallai Fazekaš Attila a kupa elnöke. Őt kérdeztem.

Mióta létezik az egyre több életjelt adó kupasorozat?

Hetedik éve zajlik, e héten következik az idei hatodik viadala. Tavaszi tanácskozásunkon elhatároztuk, hogy megváltoztatjuk a nevét, kivesszük belőle az amatőr szó. Úgy érezzük, ezt már kinőtte a sorozat. Idén új állomás Nyékvárkony, kiesett versenyeinkből Tardoskedd.

Mit szolgál a westernvilágot elénk táró versengés?

Szlovákiában három westernszervezet van. Azért hoztuk létre kupánkat, hogy tagság nélkül is indulhassanak a lovasok a versenyeken. Elég csak befizetni a rajtdíjat, és már kipróbálhatja magát a versenyző. Nem kell tagsági illetéket fizetnie.

Mennyire népes ez a világ?

Kupaversenyeinken százötven lovas vesz részt. Harminc–negyven indul rendszeresen, a többiek alkalmanként, aszerint, hogy kinek hol és mikor felel meg a rajt. Egyik szlovákiai szervezetnek sincs ilyen sok gyorsasági lovasa. Ők örülnek a versenyzési lehetőségnek, a közönség pedig mindig attraktív lovaglásokat lát.

Egyre népszerűbb tájainkon a westernlovaglás. Mi ennek a magyarázata?

Szabadságot ad, jó a parti, egy húron pendül a banda... Amikor elkezdtem, megfelelő lovak is voltak hozzá. Dél-Szlovákiában egyre több westernlovaglásra alkalmas négylábú van. Nem olcsó sport, mindegyik ló drága, sok időt igényel a gyakorlás is.

Miért vonzzák az embereket a versenyek?

Van a számokban gyorsaság, adrenalin, minden, ami kizökkenti az embert a hétköznapokból. A lovas és ló páros mutatványai, látványos mozdulatai vonzzák az izgalmakra vágyókat. Változó a látogatottság, például idén Gútán ezernél is többen megfordultak. Növekszik az érdeklődés és a versenyek színvonala.

Összehasonlítható az első sorozat a jelenlegivel?

Öt éve öt verseny volt, harminc– harmincöt lovassal. Mára ez a szám megötszöröződött, s a versenyekből is közel háromszor annyi van, mint az induláskor. Ez is arról tanúskodik, hogy lépegetünk előre.

Vannak újdonságok is az idei sorozatban?

Elindítottuk a faluk, városok és rancsok csapatversenyét. Hat kéttagú páros nevezett be, összpontszámuk alapján alakul ki év végére a végső sorrend. Ez a lehetőség az érintett falvak, városok és rancsok népszerűsítését is szolgálja.

A sorozatban állandó jelleggel hat versenyszám szerepel: a hordókerülés (Barrel Race) és a szlalom (Pole Bending), melyet minden alkalommal kiírnak a juniorok és a profik számára, és van nyílt verseny is. Kik a legnagyobb alakjai a kupasorozatnak, akikért érdemes kilátogatni a versenyekre?

A profik közül Fehér Istvánt és Vajda Jánost említeném, a nyílt versenyből Kiss Pétert, Tóth Renét és Monika Matušekovát, a juniorok mezőnyéből pedig Nataly Szabóová, Richard Dobrovodský és Laura Hadnaďová tűnik ki. Miattuk érdemes kijárni a kupacsatározásokra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?