Történelmet írtak a horvátok

Története során először jutott be a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott, amely az oroszországi torna elődöntőjében hosszabbítás után 2:1-re legyőzte az angol csapatot.A meccs elején Trippier szabadrúgásból az angoloknak szerzett vezetést, de a másodikban Perisic a védőjét megelőz

Története során először jutott be a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott, amely az oroszországi torna elődöntőjében hosszabbítás után 2:1-re legyőzte az angol csapatot.

A meccs elején Trippier szabadrúgásból az angoloknak szerzett vezetést, de a másodikban Perisic a védőjét megelőzve egyenlített. A horvátok ugyan harmadszor kényszerültek ráadásra a vb-n, ám ezúttal nem bízták a 11-esekre a továbbjutást, mint az előző két alkalommal, ugyanis Mandzukic a 109. percben eldöntötte a párharcot.

Horvátország ezzel felülmúlta eddigi legjobb, 1998-ban elért harmadik helyét, míg Anglia 1966 óta tovább várhat újabb diadalára.

Zlatko Dalic szövetségi kapitány azzal jellemezte a horvát válogatott karakterét és mentalitását, hogy bár harmadik hosszabbításos mérkőzését játszotta az oroszországi világbajnokságon, egyik játékosa sem akarta, hogy lecserélje.

„Mindenki azt mondta, készen áll a folytatásra és bírja még. Pedig néhányan kisebb sérüléssel játszottak. Ez mutatja, milyen karakterek vannak a csapatban, milyen tartása és mentális ereje van ennek az együttesnek” – indokolta az 51 éves tréner, miért várt a hosszabbítás ötödik percéig az első cserével. Hozzátette: a játékosok önbizalmat szereztek az előző mérkőzéseken, és érezték, hogy hihetetlenül erősek mentálisan. „Sorozatban harmadszor kerültünk egygólos hátrányba, mégis mindhárom találkozót megnyertük. Nagyon büszke vagyok a csapatra.

„Történelmet írtunk. Lehet nincs olyan stadionunk, amelyben az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk – válaszolt Dalic arra a kérdésre, hogy mit jelent egy olyan kis ország, mint a négymillió lakosú Horvátország számára a fináléba jutás. – Hatalmas erőt adnak szurkolóink, de az egész régió nekünk drukkol, ez is jól esik.”

Dalic szerint azért sikerült Anglia fölé kerekedniük, mert a játék minden szegmensében jobbak voltak. Véleménye szerint a horvát csapatnak ez volt a legjobb meccse a vb-n, még annál is jobb, mint amikor a csoportkörben 3:0-ra verte Argentínát. Megjegyezte, azt kérte tanítványaitól a hosszabbítás előtt, hogy nyugodtan passzoljanak, ne veszítsék el a fejüket, élvezzék a játékot, hogy elődöntőben futballoznak.

A góljával és gólpasszával az elődöntő legjobbjának választott Ivan Perisic szerint nagyon nehéz meccs volt. Elmondta, mindannyian tudták, mekkora a tét és mit jelentene ez a siker egy olyan kis országnak, mint az övék. „Lassan kezdtünk, de megmutattuk, hogy van tartása a csapatnak. Megint hátrányból jöttünk vissza. Fontos volt a gólom, mert jó pillanatban szereztük, amikor elkezdtünk dominálni” – értékelt az Internazionale középpályása, aki hozzátette, nem az a fontos, hogy ki talál be, hanem hogy Horvátország nyerjen.

Gareth Southgate angol kapitány annak ellenére büszkeséggel beszélt az angol válogatottról, hogy alulmaradt a horvát csapattal szemben.

„Nagyon jól játszottunk az első félidőben, sokat birtokoltuk a labdát, ott kellett volna megszerezni a második gólt – kereste a vereség okát a 47 éves szakvezető, aki szerint most mindannyiuknak nagyon fáj ez a kudarc. – Időbe fog telni, amíg erre pozitívumként tudunk majd gondolni. Rég jutottunk ilyen messzire, és ha már itt voltunk, akkor meg akartuk ragadni az esélyt. Kiváltképpen azután, ahogy az első játékrészben futballoztunk.”

Southgate nem mulasztotta el méltatni a győztes riválist sem. Szerinte a horvát együttes nagyon tehetséges és tapasztalt játékosokból áll. Ezzel tudott a ráadásban Anglia fölé kerekedni, mert futballistái rutinosabbak és több nagy csatát megvívtak már, mint a fiatal angol gárda tagjai, így hiába próbált cserékkel frissíteni. Kifejtette, a horvátok igazi harcosok voltak, ahogy az egész vb-n. Hozzátette, csapata kiváló támadófutballt mutatott ezen a vb-n, amit szerinte az is bizonyít, hogy 12 góljával minden idők legeredményesebb angol válogatottja lett a vb-ken.

Százezrek ünnepeltek Horvátország utcáin és terein szerda éjjel. „Nincs atombombánk, de atomerős játékosaink vannak” – hirdették a szalagcímek. „Csoda! A futball nem a szülőhazájába tért vissza, hanem egy négymilliós országba távozott” – írta a Jutarnji List című napilap, amely szerint a horvát válogatott többet tett az ország jó hírnevéért, mint eddig bárki. „Ez nem csoda, ez lehetetlenség” – állította a Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?