Tizenhat esztendeje nyeretlenül

Budapest/Katowice. A terveknek megfelelően csütörtökön délelőtt különrepülőgéppel elutazott Lengyelországba a pénteki, illetve szombati labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre az olimpiai (U21) és A-válogatott.
A küldöttség a déli órákban érkezett meg Katowicébe, ahol mindkét csapat főhadiszállása lesz.

Budapest/Katowice. A terveknek megfelelően csütörtökön délelőtt különrepülőgéppel elutazott Lengyelországba a pénteki, illetve szombati labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre az olimpiai (U21) és A-válogatott.

A küldöttség a déli órákban érkezett meg Katowicébe, ahol mindkét csapat főhadiszállása lesz. Tavaszias időjárás fogadta a magyarokat, sütött a nap, a hőmérő 17-18 fokot mutatott. Az utánpótlás-együttes pénteken 16 órakor lép pályára az iparvárostól mintegy 60 km-re fekvő Opolében, míg Gellei Imre gárdája szombaton 20 órától a 10 km-re található Chorzówban játssza soron következő kvalifikációs mérkőzését. A szövetség vezérkara (Bozóky Imre elnök, Berzi Sándor főtitkár és Puhl Sándor alelnök) a szokásoktól eltérően ezúttal nem tartott a játékosokkal, mert mindhárman részt vettek az UEFA római kongresszusán, s csak ma utaznak Lengyelországba.

Eddig mintegy 1800 magyar szurkoló váltott jegyet az A-válogatottak összecsapására.

A magyar és a lengyel válogatott eddig 28 alkalommal találkozott egymással – legutóbb éppen napra pontosan három évvel a szombati mérkőzés előtt, Debrecenben –, a mérleg magyar szempontból: 19 győzelem, 6 vereség, 3 döntetlen, 84:35-ös gólkülönbség. Magyarország csapata utoljára 1987-ben nyert (3:2), azóta a négy meccsen három lengyel siker és egy gól nélküli döntetlen született. A magyaroknak Chorzów eddig szerencsét hozott: korábban három barátságos találkozót játszottak a mostani Eb-selejtező helyszínén és két 1:1 mellett egyszer (igaz, majdnem 45 éve) 3:1-re nyertek.

Idén Gellei Imre csapata mindössze „fél“ hivatalos mérkőzést játszott: február 12-én, Cipruson Bulgária volt az ellenfél, a rossz időjárás miatt a rivális 1:0-ás vezetésénél a szünetben félbeszakadt a mérkőzés. A lengyelek két találkozón léptek pályára 2003-ban: szintén február 12-én Horvátország ellen 0:0, két nappal később Macedóniával szemben 3:0 volt a végeredmény, mindkét összecsapást Splitben rendezték.

A lengyeleket aggasztja Emmanuel Olisadebe sérülése. A Panathinaikosz támadója lágyékhúzódással küszködik, s emiatt athéni csapata hét végi bajnokiját kihagyta. Hogy a nigériai származású futballista szerelést ölthet-e a magyarok elleni selejtez#n, arra még az orvosok sem tudtak felelni, az viszont tény, hogy az Olinak becézett csatár kijelentette: ha törik, ha szakad (no, nem a lába...), pályára lép szombaton.

Olisadebe mindenesetre csatlakozott a Chorzówtól mintegy 40 kilométerre fekvő Swierklaniecben edzőtáborozó válogatotthoz. Úgy tudni, Pawel Janas edző együttese a sziléziai városka meseszép kastélyában készül a számára sorsdöntő megméretésre, igaz, a gyakorlásokat állítólag nem viszi túlzásba. A szakember sincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen a 21 tagú keretb#l többen is arra panaszkodnak, hogy itt fáj meg ott fáj... A hátvédsorból Marcin Baszczynski és Jacek Zielinski játéka is kérdéses, miközben Arkadiusz Glowacki el sem utazott Swierklaniecbe, így ne csodálkozzunk, ha a szakvezető úgy nyilatkozott, hogy „...a sérülések keresztülhúzták a számításaimat. Nincs más választásom, a hátralevő napokban új taktikát, új felállást kell kitalálnom”.

Hogy a biztos kerettagnak számító Radoslaw Kaluzny (Leverkusen), Bartosz Karwan (Hertha), Piotr Swierczewski (Birmingham) és Tomasz Dawidowski (Amica Wronki) alig-alig jut szóhoz klubjában, az, a fentiek után, már aligha zavarja a kapitányt... (MTI, NS)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?