Tévé-jogdíjak itt és ott

Budapest. A labdarúgó Bundesligában szereplő élvonalbeli klubok átlagosan szezononként 15 millió eurót kapnak a Kirch-csoporttól a közvetítési jogok értékesítéséből származó bevételekből. Magyarországon az így kereshető összegek összehasonlíthatatlanul szerényebbek.

Budapest. A labdarúgó Bundesligában szereplő élvonalbeli klubok átlagosan szezononként 15 millió eurót kapnak a Kirch-csoporttól a közvetítési jogok értékesítéséből származó bevételekből. Magyarországon az így kereshető összegek összehasonlíthatatlanul szerényebbek. A Kirch 2004-ig összesen 1,53 milliárd eurót (azaz évente majdnem 100 milliárd forintot) fizet az első és másodosztályú találkozók sugárzásáért. A labdarúgó-liga (DFL) a 2000/2001-es idényben 355,35, ebben a kiírásban 357,9, a következő szezonban 360,46, 2003/2004-ben 460,16 milliót oszt szét a csapatok között. A bevétel 80 százalékát kapják az elsőosztályúak, 20 százalék a második vonal részesedése.

A Bundesliga I csapatainak járó összeget három részletben folyósítják: minden egyesület kap 5,3 millió eurót, a második harmadot az elmúlt három év eredményei alapján osztják szét közöttük, a harmadik részt az adott idény helyezéseitől függően utalják át a klubok számlájára.

A legjobbak közel kétszer annyi pénzhez jutnak a jogok értékesítéséből, mint a bentmaradásért küzdők. A másodosztályú együttesek évente átlagosan négymilliót kapnak.

Magyarországon szintén a két legmagasabb osztályban szereplő csapatok kapnak részesedést. Egy idényre a televíziós jogdíjak értékesítéséből származó bevétel közel 1 milliárd forint, ennek 80 százalékát osztják fel az első és másodosztályú klubok között, a maradék 20 százalék fedezi a működési költségeket illetve az MLL által kibocsátott kötvények után ez a rész képezi a tartalékalapot.

Az NB I-esek a 800 millió forint 83, az NB I/B-sek 17 százalékát kapják. Az élvonalban a csapatok a normatív támogatáson kívül, a televíziós közvetítések nézettségi mutatói és a bajnokság végén elfoglalt helyezésük alapján részesülnek a liga bevételeiből. A legjobbak 110, a kiesés ellen küzdők 30 millió forintot kapnak.

A másodosztályú meccsekről csak összefoglalókat sugároznak, az összdíj 70 százaléka normatív alapon, 30 százalék az eredményességtől függően kerül kiosztásra. A legjobbak 14, a tabella végén elhelyezkedők 4 millió forinthoz jutnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?