Sztáratléták Somorján

Szombaton (16.00) Somorján kerül sor az 51. Pravda– Televízia–Slovnaft atlétikai viadalra, amelyet hatéves szünet után rendeznek meg. Harmincnégy ország 170 versenyzője áll rajthoz a modern csölösztői tartan-pályán.

Szombaton (16.00) Somorján kerül sor az 51. Pravda– Televízia–Slovnaft atlétikai viadalra, amelyet hatéves szünet után rendeznek meg. Harmincnégy ország 170 versenyzője áll rajthoz a modern csölösztői tartan-pályán. A legnagyobb névnek a kalapácsvető Anita Wlodarczyk számít, a világbajnok lengyel sportoló tartja a szám világcsúcsát (81,08m).

Wlodarczyk az egyetlen nő, aki túldobta a 80 métert, ő vezeti az idei világranglistát is 79,48-cal. Tavaly tizenegy viadalon állt rajthoz, valamennyit megnyerte, többek között a pekingi világbajnokságot is. A kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Martina Hrašnová , valamint a 2014-es Eb-döntőbe jutott Nikola Lomnická igyekszik méltó ellenfele lenni a lengyel sztárnak.

Az év legjobb eredményével érkezett Szlovákiába a nigériai származású, de katari színekben versenyző sprinter, Femi Ogunode, aki a 100 métert idén 9,91 mp alatt futotta le. Színvonalas versenyre van kilátás, mert a mezőnyben ott lesz két amerikai sprinter, Joe Morris és Arthuer Delaney is. A 10,33-as egyéni csúccsal rendelkező szlovák Ján Volko igyekszik majd tartani velük a lépést.

Természetesen rajthoz áll a teljes hazai élmezőny, Matej Tóth világbajnok gyaloglóval az élen, Iveta Putalová a 4x400-as valtóban fog futni. A kalapácsvetésben a pekingi világbajnokság ezüstérmese, a tadzsik Dilsod Nazarov a favorit. A korábbi kontinensbajnok Libor Charfreitag és Marcel Lomnický megpróbálja felvenni vele a versenyt.

A nyolcszáz méteres távon egyértelműen a világ idei legjobbját előérő kenyai Nicholas Kipkoeché az esélyes (1:43,37).

A szlovák atléták számára az erős mezőnyben nagy lehetőség van az amszterdami Európa-bajnoki és a Rio de Janeiró-i olimpiai szint elérésére.

Annak idején Európa egyik legrangosabb atlétikai versenye volt a pozsonyi, amelyet első ízben 1957-ben rendeztek meg. A viadal a nyolcvanas és a kilencvenes években élte virágkorát, akkoriban világsztárok sokasága állt rajhoz Pozsonyban. A Slovnaft vállalat 1998-as kivonulása után nagyot esett a színvonal, és 2011-től nem is rendezték meg a hagyományos versenyt.

Az egykori győztesek közül a cseh Jarmila Kratochvílová, az orosz Galina Csisztyakova és a kubai Alberto Juantorena, valamint a hazai legendák, Jozef Pribilinec, Eva Šuranová, Igor Kováč és Pavol Blažek díszvendégként lesz jelen szombaton délután Csölösztőn.

A tizenhat órakor kezdődő műsorban 16 versenyszám szerepel – férfiak: 100 m, 800 m, 1500 m, 400 m gát, magasugrás, hármasugrás, kalapácsvetés, gerelyhajítás, 3000 m gyaloglás, 4x100 m; nők: 100 m, 800 m, távolugrás, kalapcsvetés, 4x100 m, 4x400 m.

A belépés ingyenes. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?