Rosberg diadala a bakui utcákon

A világbajnoki éllovas, Nico Rosberg elsőségével ért véget a Forma–1-es Európai Nagydíj Azerbajdzsánban.

A világbajnoki éllovas, Nico Rosberg elsőségével ért véget a Forma–1-es Európai Nagydíj Azerbajdzsánban. A második pozícióban Sebastian Vettelt intették le, a harmadik helyen Sergio Pérez zárt.

Idén új helyszínt kapott az Európai Nagydíj, melyet legutóbb 2012-ben rendeztek meg, akkor Valencia volt a házigazda. A 2016-os idényben Bakuba látogatott a mezőny. Az azeri városi aszfaltcsík hat kilométer hosszú, a versenyzőknek 51 kört kellett teljesíteniük.

Hamilton hibája

A Mercedes nagy fölénnyel kezdte a körözést az új versenyhelyszínen. A szabadedzések eredményei után a német csapat versenyzői számítottak esélyesnek az időmérő edzésen is. A kvalifikáció nem is hozott meglepetést. Nico Rosberg több, mint hét tizedmásodperccel zárt a második, Sergio Pérez előtt, ám a mexikói mindhiába kaparintotta meg a második rajtkockát, váltócsere miatt öt hellyel hátrébb sorolták. A Mercedes német pilótája idei harmadik rajtelsőségét szerezte meg, pályafutása során huszonötödik alkalommal várhatta élről a futamot. A harmadik leggyorsabb Daniel Ricciardo volt, aki ezredre azonos időt autózott Sebastian Vettellel. Sokat hibázott az időmérő edzésen a világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton, aki a kvalifikáció utolsó szakaszában falnak csapta autója jobb elejét. A Mercedes jobb első felfüggesztése ki is tört, az időmérőt a baleset miatt piros zászlóval szakították meg. Hamilton csak a tizedik helyről indulhatott.

Hamilton tanácstalansága

A rajt után az első négy helyezett pilóta megtartotta pozícióját, a büntetéssel sújtott Verstappen két helyet javítva az ötödik pozícióba lépett előre. Rosberg folyamatosan növelte előnyét az élen, a tizedik kör végére már tizenkét másodperccel autózott Vettel előtt. Sok izgalmat nem hozott a futam első fele, egyedül talán Räikkönen öt másodperces büntetése hozott némi érdekességet. A Ferrari finn pilótáját azért sújtották büntetéssel, mert későn sorolt be a fehér vonalhoz, mikor a boxutcába hajtott. Az élmezőnyben nem történt változás, Rosberg megnyugtató előnnyel vezetett Vettel előtt. A pontszerző helyeken viszont állandó helycserék zajlottak, Pérez és Hamilton is megkezdte a felzárkó-zást. Hamilton meglepetésre nem tudta tartani a lépést a Force India mexikói versenyzőjével. A brit pilóta frusztrált volt, küzdött a beállításokkal. Csapatától kért segítséget, a mérnökök azonban nem árulhatták el neki, hogy mit tegyen. Pérez vette üldözőbe a dobogóért Räikkönent, közelebb ért hozzá, de két másodpercen belülre nem tudott kerülni finn riválisához.

Némi meglepetésre senki sem esett ki önhibából a szűk pályán. A futamon nem lehetett kiemelni egy momentumot sem, annyira unalomba fulladt.

Bravúros Pérez-manőver

Baku utcáin Nico Rosberg zavartalan győzelmet aratott, idén immár ötödik alkalommal. Ez volt a német pilóta pályafutásának 19. futamgyőzelme. A második pozícióban a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel zárt, aki nem jelentett veszélyt az élen álló Rosbergre. A dobogó harmadik fokára Sergio Pérez állhatott fel, aki az utolsó körben előzte meg Räikkönent. Pontszerző helyen ért célba még Räikkönen, Hamilton, Bottas, Ricciardo, Verstappen, Hülkenberg és Massa.

„Köszönöm mindenkinek a támogatást a hétvégén. Remek fogadtatásban volt részünk. Nagyon élvezetes volt a pályán vezetni és a hétvégém is tökéletes volt. Szombaton és ma is enyém volt az első hely, aminek nagyon örülök. Úgy jöttem el ide, hogy nyerni akarok és sikerült megcsinálnom, szóval minden remekül alakult számomra. Várom a folytatást” – értékelt Rosberg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?