Plusz kilencről vesztették el a BL-döntőt a veszprémi kézisek

A 2000-es női olimpiai döntő és a 2003-as női vb-döntő után újabb nehezen feldol-gozható traumát szenvedtek el a magyar kézilabda-szurkolók: a férfi Bajnokok Ligája Final Fourjának döntőjében a Veszprém kilencgólos előnyt adott el a Kielce ellen, és végül hetesekkel kikapott.Sorozatban másodszor let

A 2000-es női olimpiai döntő és a 2003-as női vb-döntő után újabb nehezen feldol-gozható traumát szenvedtek el a magyar kézilabda-szurkolók: a férfi Bajnokok Ligája Final Fourjának döntőjében a Veszprém kilencgólos előnyt adott el a Kielce ellen, és végül hetesekkel kikapott.

Sorozatban másodszor lett ezüstérmes a Veszprém a Bajnokok Ligájában, a klubnak ez a harmadik BL-ezüstje. Iváncsik Gergő a 2002-es, Magdeburg elleni oda-vissza vágós vereségnek, a tavalyi, Barcelona elleni elvesztett döntőnek és a Kielce elleni érthetetlen kudarcnak is elszenvedője volt.

Gálából rémálom

A Xavier Sabaté irányította veszprémi gárda 47 percen át álomkézilabdát produkált a története első BL-döntőjét játszó Kielce ellen. A magyar csapat rendkívül koncentráltan védekezett, parádés átlövésgólokat szerzett, remekül működött az összjáték a beálló Andreas Nilssonnal, és az oldalról a beálló helyére befutó szélsők is sokszor meglepték a Kielce védelmét. A félidőben 17:13 volt a Veszprém előnye, ebben az is közrejátszott, hogy a lengyelek klasszis kapusa, Szmal szinte nem is fogott labdát az első játékrészben.

A szünet után csak nőtt a veszprémi előny, hat, hét, nyolc majd kilenc gól is lett a különbség. Gálameccs! – lelkendeztek ekkor a szurkolók, szakírók, s talán maguk a játékosok is.

Ami az utolsó 13 percben történt, azt valószínűleg évek múltán sem értjük meg teljesen. A Veszprém 28:19-re vezetett, s ugyan a Kielce lőtt néhány gólt, de még mindig simának tűnt a meccs. Csakhogy a Talant Dujshebaev (a sikertelen Eb-szereplés után lemondott volt magyar szövetségi kapitány) irányította Kielce nem adta fel, a magyar csapaton pedig egyre inkább meglátszott a fáradtság. Ennek egyik legszembetűnőbb példája volt, amikor emberhátrányos helyzetben Nagy László vakon lehúzta a labdát a szélre, elfelejtve, hogy a szélső már nincs ott.

Szmal önkívületi állapotban védett, a Kielce zsinórban kilenc (!) gólt lőve egyenlített, és a vezetést is átvehette volna, ha Alilovic nem fog meg a végén két hetest. Ilics több mint tízpercnyi gólcsend után betalált, de a Kielce ismét egyenlített, a rendes játékidő 29:29-cel ért véget.

Hosszabbítás, hetesek

A Veszprém két napon belül másodszor kényszerült hosszabbításra, itt már egy új meccs kezdődött. Fej fej mellett haladtak a csapatok, a Kielce a mérkőzés folyamán először átvette a vezetést, de a Veszprém tartotta magát. Aztán a Veszprém is vezetett, de a Kielce egyenlített. Az utolsó másodpercek előtt a lengyeleknél volt az előny, de a magyar csapat egy nagyszerűen kijátszott figurával Ugalde révén egyenlített, így jöttek a hetesek.

Míg a Kielcénél csak egy játékos hibázott, a Veszprémből ketten is rontottak, Marguc és Terzic. A „zombikéz”, azaz a BL-trófea így a Kielcéé lett, 12 évvel a Celje 2004-es diadala után ismét a keleti blokk adta a győztest. Talant Dujshebaev a Ciudad Real után egy másik klubbal is elhódította edzőként a trófeát.

Felkelt a döglött oroszlán

Egy nappal a találkozó után Mikler Roland, a Veszprém kapusa a Facebookon próbálta magyarázni a történteket: „Amikor kicsik voltunk, Imre Vilmos edzőnk mindig azt sulykolta belénk, hogy a döglött oroszlánba is bele kell rúgni még egyet, hogy meggyőződjünk róla, biztosan megdöglött-e! Mi ezt sajnos nem tettük meg tegnap! Felkelt az oroszlán, és elharapta a torkunkat... Akkora volt az előnyünk, és annyira jól mentek a dolgok, hogy talán azt gondolhattuk, a következő hibás lövés, a következő hibás védekezés, a következő nem kivédett labda még beleférhet... Mérhetetlen fájdalmat, elkeseredettséget érzek azért, mert egy megnyert BL-döntőt engedtünk ki a kezünkből!”

Kálomista lemondott

A fájó vereség után még vasárnap este bejelentette lemondását Kálomista Gábor, a Veszprémet irányító gazdasági társaság vezérigazgatója. „Az öt évre kialakított tervünk részeként most kellett volna megmutatnunk, hogy nemcsak képesek vagyunk a győzelemre, hanem tudunk is győzni. A történtek után nem tudom tovább folytatni a munkámat. Elhatározásom végleges és visszavonhatatlan” – közölte Kálomista. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?