Őrült büntetőpárbaj, német öröm

120 perc taktikai csata után őrült tizenegyespárbaj: Németország megtörte az olasz átkot, és bejutott a labdarúgó-Eb elődöntőjébe.A német továbbjutás egyszerűbben is megszülethetett volna: a kőkemény taktikai csatában ugyan úgy tűnt, Joachim Löw rosszabb döntéseket hozott, mint Antonio Conte (akinek

120 perc taktikai csata után őrült tizenegyespárbaj: Németország megtörte az olasz átkot, és bejutott a labdarúgó-Eb elődöntőjébe.

A német továbbjutás egyszerűbben is megszülethetett volna: a kőkemény taktikai csatában ugyan úgy tűnt, Joachim Löw rosszabb döntéseket hozott, mint Antonio Conte (akinek kulcsembereket is nélkülöznie kellett a sérült De Rossi és az eltiltott Thiago Motta személyében, ezzel szemben Löw önszántából ültette padra Draxlert), mégis a németek szereztek vezetést: egy megpattanó beadás után Özil lőtt a hálóba. Csakhogy az olaszok egyenlítettek, mert a balettmozdulatokat imitáló Boateng a 16-oson belül kézzel ért a labdához, Bonucci pedig be is vágta a Kassai által megítélt tizenegyest.

A hosszabbításban egyik fél sem akart kockáztatni, jöhetett a tizenegyespárbaj, amelyre az is felébredt, aki addig szunyókált – sőt, utána sokáig nem is tudhatott elaludni.

Fölé, mellé, kivédve…

Az első két rúgó, Insigne és Kroos nem hibázott. Ezután jött Zaza, akit a 120. percben küldött pályára Conte, kifejezetten a tizenegyesekre. Apró lépésekkel futott neki, és a kapu fölé vágta… A németek azonban nem tudták átvenni a vezetést, mert Thomas Müller gyengécske lövését Buffon védte. A 2010-es vb aranycipőse és a 2014-es vb ezüstcipőse ezen a tornán csak szenved, még nem szerzett gólt, és a tizenegyespárbajban sem tudott a hálóba találni.

Barzagli belőtte a maga tizenegyesét, Özil azonban kihagyta, ezúttal a kapufát találta el. A németek középpályása a szlovákok ellen is büntetőt rontott, akkor Kozáčik védte a lövését.

Az olaszok azonban nem tudtak élni az eséllyel, Pellé elképesztően gyengén, a kapu mellé gurított. Draxler nem lacafacázott, Bonucci azonban másodszor nem tudott túljárni Neuer eszén. „Nem hagyhattam, hogy Bonucci egy napon két tizenegyesgólt is rúgjon” – nyilatkozta utóbb a német kapus.

Bastian Schweinsteiger eldönthette volna a párharcot – szimbolikus lett volna. A németek ikonja a 2012-es BL-döntőben még Bayern-játékosként hibázott a Chelsea elleni szétlövésben, most elégtételt szolgáltathatott volna magának. Schweinsteiger kényszerű csereként állt be a sérült Khedira helyett az első negyedóra után, maga is hosszú sérülésből lábadozott, de beállása után azonnal megkapta a csapatkapitányi karszalagot. Úgy illett volna, hogy ő tegyen pontot a dráma végére, de el sem találta a kaput, fölébombázott.

A kilencedik pár

Az öt pár nem hozott döntést, jöttek azok, akik eredetileg nem is voltak jelölve a büntetőkre – és míg az első tíz tizenegyesből csak négy lett gól, ezután sorozatban hat rúgó talált be:

Giaccherini, Hummels, Parolo, Kimmich, De Sciglio, Boateng.

A kilencedik párban Darmian lövését megfogta Neuer, Buffonnak azonban bement a hasa alatt Hector hasonlóan rosszul helyezett labdája – Németország elődöntős!

A Nationalelf 2006 óta sorozatban minden nagy tornán ott volt a négy között, az olaszok elleni továbbjutás egy átok megtörésének számít, mivel 46 éve nem nyertek ellenük nagy tornán. Bizonyos értelemben most sem nyertek – a jegyzőkönyvekbe a döntetlen kerül –, de ez most csak részletkérdés számukra.

A drámai tizenegyespárbaj egyben rekordbeállítás: 1980-ban az olasz– csehszlovák bronzmeccsen szintén csak a kilencedik pár hozott döntést, akkor mindenki berúgta a büntetőjét, végül az olasz Collovati hibázott, így lett a csehszlovákoké a bronz.

Közismert az angolok averziója a büntetőpárbajokkal szemben – most négy olyan játékos rúgott tizenegyest, aki Angliában játszik, és mind a négyen hibáztak: Özil (Arsenal) és Schweinsteiger (MU), illetve Pellé (Sout-hampton) és Darmian (MU).

Buffon folytatná

„Nem én szabtam meg, ki fog tizenegyest rúgni. Ezt minden játékosnak magának kell eldöntenie – hangsúlyozta Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya. – Gyorsan megvolt az első öt rúgó. Általában jól lövik a tizenegyeseket, még ha most nem is találtak be. Fantasztikus volt, hogy a fiatalok, Kimmich és Hector ilyen higgadtan tudtak lőni egy ilyen fontos meccsen.”

A dicséret főleg Kimmichnek jár, aki 21 évesen, minimális válogatott tapasztalattal védhetetlenül vágta a labdát a hálóba. Hectornak szerencséje is volt, Buffon keze és lába között, a hasa alatt ment be a labda.

Az olaszok veterán kapusa könnyes szemmel jött le a pályáról, de azt rögtön leszögezte: nem tervezi a visszavonulást, ha számol vele az új szövetségi kapitány, Giampiero Ventura, akkor az oroszországi vb-n is szeretne ott lenni.

Manuel Neuer két tizenegyest fogott meg. „Felkészültem, de nem sokra mentem vele, senki sem oda rúgta, ahová általában szokta. A legtöbb olasz középre célzott. Az idegek harca volt” – nyilatkozta a német kapus, akit a meccs emberének választottak, s aki 557 perc után kapott gólt nagy tornán, ezzel megdöntötte Sepp Maier korábbi rekordját. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?