Orsolya és Tamás a táncparketten arat

Márciusban megnyerték a besztercebányai szlovák latin-amerikai táncbajnokságon az U21-es kategóriát, s a felnőttek között a hetedik helyen végeztek. A Farkas Orsolya–Baka Tamás párt csupán egy hajszál választotta el a döntőbe jutástól.

Márciusban megnyerték a besztercebányai szlovák latin-amerikai táncbajnokságon az U21-es kategóriát, s a felnőttek között a hetedik helyen végeztek. A Farkas Orsolya–Baka Tamás párt csupán egy hajszál választotta el a döntőbe jutástól. Pár héttel később egy litvániai nemzetközi megmérettetésen a legjobb tizenkét pár között táncoltak.

A 18 éves Orsolya és a 19 éves Tamás a rimaszombati TK Impulz táncosai, több mint tíz évvel ezelőtt léptek először parkettre. Öt éve táncolnak együtt, eleinte nem volt könnyű, nem volt zökkenőmentes az összeszokás, mivel Tamás előtte magasabb kategóriában táncolt, de a kitartásuknak és kemény munkájuknak köszönhetően mostanra szinte megállíthatatlanok lettek.

Ifibajnokok, kupasikerek

2014-ben szlovák ifjúsági bajnokok voltak, a 2015-ös szlovák U21-es bajnokságról pedig második helyezéssel távoztak. Minden évben részt vesznek a Szlovák Kupa pontgyűjtő versenyein, ahonnan rendszeresen érmekkel térnek haza, 2015-ben pedig a felnőttkupa összetett versenyében harmadik helyen végeztek. 2014-ben a moszkvai ifjúsági világbajnokságon és a spanyolországi ifjúsági Európa-bajnokságon képviselték országunkat, valamint rendszeresen jelen vannak magyarországi, csehországi és ukrajnai nemzetközi versenyeken. Sajnos a március végi spanyolországi csapat-Eb-t ki kellett hagyniuk egészségügyi okok miatt, s egy ideig kényszerpihenő várt rájuk.

Iskola és edzések

A parketten kívül az iskolapadban is meg kell állniuk a helyüket. Tamás az Ostravai Egyetem Orvosi Karán tanul immáron második éve, kitűnően. Orsolya egyéni tanterv szerint végzi a tanulmányait, de amikor csak teheti, jelen van az órákon. Harmadikos a rimaszombati Ivan Krasko Gimnáziumban. Két éve felhagytak a standard táncokkal, mivel a latin-amerikai táncok és a tanulás mellett túlságosan megterhelő lett volna számukra.

Hetente átlagosan kétszer vagy háromszor edzenek, rendszeresen részt vesznek különórákon és tánctáborokban, nagy bennük az akaraterő és a céltudatosság. Fő trénerük a kezdetektől fogva Július Schvarz, de van edzőjük Ostraván is – Jaroslav Kučera, akivel havonta két-három alkalommal van lehetőségük dolgozni, amikor Orsolya Ostravára utazik.

A járás legjobbjai között

A legtöbb támogatást a családjuktól kapják, de Rimaszombat városa is mellettük áll. Idén nekik ítélték a járás második legjobb sportolóinak járó díjat, tavaly, tavalyelőtt pedig ők voltak a járás legjobb sportolói. „Nagyon örülünk az elismeréseknek, jó tudni, hogy a város és az emberek értékelik a munkásságunkat. Sokan sajnos nem tekintik teljes értékű sportnak a versenytáncot, pedig ha az emberek látnák, mennyi időt, munkát és energiát igényel egy-egy tréning, biztos másképp vélekednének” – mondják a fiatalok.

A munka és a belefektetett energia mellett a táncolás anyagilag is megterhelő, hiszen minden szezonra ajánlott új ruhákat varratni, ami általában több száz euróba kerül, emellett a megfelelő tánccipőknek is borsos áruk van. Orsolya ruháit jelenleg Budapesten varrják, a ruhák koncepcióját általában ő tervezi meg, a versenyeken viselt sminket és frizurát pedig saját maga készíti el.

Ameddig csak lehet, közösen szeretnék folytatni a táncolást, jövőbeli terveik között szerepel, hogy minél több nemzetközi versenyen vegyenek részt, és minél több tapasztalatot szerezzenek. Jövőre szeretnének bekerülni a szlovák bajnokságon a felnőttek döntőjébe, valamint a szeptemberi prágai U21-es világbajnokságon a lehető legjobb eredményt elérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?