Olimpiai főpróba Moszkvában

A kontinens legjobbjainak az utolsó erőfelmérési lehetőséget kínálja az augusztusi olimpia előtt a mától vasárnapig tartó moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság.Mivel a riói nyári játékok az év eseménye, senki sem az Eb-re akarja időzíteni a csúcsformát, sőt olyan kajakosok is vannak – például Gelle P

A kontinens legjobbjainak az utolsó erőfelmérési lehetőséget kínálja az augusztusi olimpia előtt a mától vasárnapig tartó moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság.

Mivel a riói nyári játékok az év eseménye, senki sem az Eb-re akarja időzíteni a csúcsformát, sőt olyan kajakosok is vannak – például Gelle Péter –, akik inkább az egyéni felkészülést részesítik előnyben a kontinensviadallal szemben. „A moszkvai verseny az olimpiai felkészülés fontos része. Természetesen minél jobb eredményeket akarunk elérni, de nem az Eb a csúcspont – nyilatkozta a Šport napilapnak Likér Péter, az 1000 méteren vb-címvédő Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor kajak négyes edzője, hozzátéve, hogy az Eb programjába hosszú évek után visszatérő K4 500 méteren is rajthoz állnak védencei. – Mivel ebben a két számban elég sok futamunk lesz, K2-ben nem fogunk versenyezni.”

Utóbbi számban a Jakubík Gábor, Martin Jankovec duó indul, 500 és 1000 méteren is. Az összesen 13 szlovákiai versenyzőtől a szlovák szövetség vezetése döntős szereplést vár. „Éremszerzésre a kajak négyes gondolhat, de a legfontosabb, hogy jól ráhangolódjanak Rióra” – jegyezte meg Filip Petrla, a szövetség sportigazgatója.

Hasonlóan vélekedik az Eb-ről Storcz Botond, a magyar válogatott vezetőedzője is. „A Világkupa-sorozat június elején lezárult, Rio előtt más nemzetközi versenyünk már nem lesz. A fókusz természetesen az olimpiai számokon lesz, a versenyzők, az edzők és mi, vezetők is le tudjuk ellenőrizni, hogy minden rendben halad-e a felkészüléssel” – mondta Storcz.

Mivel az Eb menetrendje eltér az ötkarikás program időbeosztásától, az orosz fővárosban nem minden olimpiai számban az a magyar egység indul, amely majd Rióban is vízre száll. Jó példa a két kajakos, Dombvári Bence és Horváth Bence: ők ugyan megnyerték a válogatót 1000, illetve 200 méter egyesben, most azonban kihagyják ezt a számot, Dombvári párosban és négyesben, a sprinter Horváth pedig csak párosban lesz érdekelt a Krilatszkoje Sportközpontban. A kenusoknál 1000 méteren Peking bajnoka, Vajda Attila indul – bejelentése szerint ez lesz az utolsó versenye egyesben –, az olimpián azonban várhatóan a Moszkvában csak párosban szereplő Vasbányai Henriké lesz ez a szám.

A két magyar kajak négyes szereplését kiemelt figyelem kíséri. A válogatót a férfiaknál a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású egység nyerte, míg a nőknél a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Csipes Tamara alkotta csapatnak szavazott bizalmat a szakvezetés, s ha a két hajó megfelelően teljesít a kontinensviadalon, az olimpián is indulhat. Amennyiben azonban nem, a férfiaknál új válogatót írnak ki, és a nőknél is van még változtatási lehetőség.

Storcz Botond az Eb-célkitűzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: tíz fölötti éremszámmal szoktak zárni, ezt most is reálisnak tartja, az olimpiai számokban pedig öt-hat dobogós hellyel kalkulál.

Az oroszországi verseny nyitónapján elő- és középfutamokat rendeznek, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor. A viadalt a Duna és az Eurosport élőben közvetíti.

(MTI, šport)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?