Nyeretlenül a négy közé

Portugália büntetőpárbajban 5:3-ra legyőzte Lengyelorszá-got a labdarúgó-Eb negyed-döntőjében, így ott van a leg-jobb négy között – úgy, hogy eddigi öt meccséből egyet sem nyert meg rendes játékidőben.Sőt, a portugálok annak ellenére elődöntősök, hogy az Eb folyamán mindösszesen 22 percig vezettek a

Portugália büntetőpárbajban 5:3-ra legyőzte Lengyelorszá-got a labdarúgó-Eb negyed-döntőjében, így ott van a leg-jobb négy között – úgy, hogy eddigi öt meccséből egyet sem nyert meg rendes játékidőben.

Sőt, a portugálok annak ellenére elődöntősök, hogy az Eb folyamán mindösszesen 22 percig vezettek az öt mérkőzésen. A lengyelek pedig a másik végletet jelentik, Lewandowskiék veretlenül búcsúztak a tornától, ráadásul egyetlen mérkőzésen sem voltak hátrányban.

„Egy kicsit bánt a kiesés, hiszen olyan csapat búcsúztatott minket, amely eddig egy meccset sem nyert meg a rendes játékidőben – szúrt oda az ellenfélnek Robert Lewandowski. – Nagyot harcoltunk, de bocsánatot kell kérnem, hogy a tizenegyespárbajt elveszítettük és kiestünk. Sokáig fájni fog még ez a kiesés.”

A Bayern csatárát nem vigasztalta, hogy megszerezte első gólját a tornán, már a találkozó 100. másodpercében betalált, ami az Eb-történelem második leggyorsabb találata, az orosz Dmitrij Kiricsenko 2004-es, görögök ellen szerzett gólja után (68 másodperc). A gól érezhetően megfogta a portugálokat, akik Fernando Santos vezetése alatt tétmérkőzésen veretlenek voltak: a negyeddöntőt megelőzően 11 találkozóból nyolcat megnyertek három döntetlen (a három csoportmérkőzés) mellett. Lassan aztán magukra találtak, és bő fél óra elteltével egyenlítettek: az idei Eb legfiatalabb kezdőjátékosa, Renato Sanches talált be. A Benficából a Bayernbe szerződött középpályás 18 évesen és 316 naposan a kontinenstornák kieséses szakaszának legfiatalabb gólszerzője lett (minden meccset figyelve pedig az Eb-történelem harmadik legifjabb góllövője a svájci Johan Vonlanthen és az angol Wayne Rooney után).

„Ez csodálatos pillanat a csapatnak és nekem is – mondta Renato Sanches. – Nagyon keményen dolgoztunk és a legjobbunkat adtuk. Az emberek kritizálnak minket, de ezzel nem foglalkozunk.”

A hátralevő időben mindkét fél előtt adódtak kisebb helyzetek, de maradt az 1:1, így következhetett a hosszabbítás – mindkét csapat számára a második a tornán. A ráadás legizgalmasabb jelenete a 110. percben pályára befutó szurkolóé volt, így jöttek a tizenegyesek. Ezek során – a Svájc elleni nyolcaddöntő hibátlan mérlegével ellentétben – a lengyelek közül Jakub Blaszczykowski hibázott, így a portugálok jutottak a négy közé.

„A tizenegyespárbaj előtt a kapitány megkérdezte, ki vállal magára egyet-egyet. Cristiano jelentkezett elsőnek, én pedig másodiknak. Magabiztos voltam és az edzőm is bízott bennem, így csak arra gondoltam, hogy belövöm” – vonta meg vállát Renato Sanches. „A tizenegyesek mindig olyanok, mint a szerencsejáték, de mi azokat is jobban lőttük, így megérdemelten jutottunk tovább. Igaz, nagyon nehéz volt, a lengyelek erősek voltak csapatként, ám mi jobbak voltunk, több helyzetet dolgoztunk ki” – nyilatkozta Cristiano Ronaldo, aki a büntetőpárbaj alatt a csapattársai mögött, külön „izgult.”

Pedig megszokhatta volna már, hogy a portugálok csak sokára viszik dűlőre a továbbjutás kérdését, az Eb-k történetében csak a hollandok (7-szer) kényszerültek többször hosszabbításra. Portugália az utóbbi öt Eb-n negyedszer játszhat elődöntőt. „Ahogy haladunk előre, egyre közelebb érünk a célunkhoz. Ambiciózusak vagyunk, és örömet szeretnénk szerezni a portugál embereknek” – jegyezte meg Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya. (MTI, nso, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?