Nem volt esélyük Škrteléknek a németek ellen

Nem tudta megismételni a szlovák labdarúgó-válogatott a felkészülés során elért bravúrt, a németek akkori 3:1-es legyőzése után az Eb vasárnap esti nyolcad-döntőjében érvényesült a papírforma, Joachim Löw együttese könnyedén nyert 3:0-ra.Boateng bombájaJán Kozák szövetségi kapitány ismét megkeverte

Nem tudta megismételni a szlovák labdarúgó-válogatott a felkészülés során elért bravúrt, a németek akkori 3:1-es legyőzése után az Eb vasárnap esti nyolcad-döntőjében érvényesült a papírforma, Joachim Löw együttese könnyedén nyert 3:0-ra.

Boateng bombája

Ján Kozák szövetségi kapitány ismét megkeverte kártyáit csapata összeállításánál: Mak és Hubočan kisebb-nagyobb sérülés miatt nem játszhatott (a helyetteseik Hrošovský és Gyömbér voltak), Pečovský helyett Škriniar, elöl pedig Duda helyett Ďuriš kapott bizalmat. Taktikai elképzelései azonban korán dugába dőltek, a nagy elánnal kezdő németek már a 8. percben megszerezték a vezetést, Jerome Boateng egy szöglet után húsz méterről, kapásból talált a hálóba. Ez volt a Bayern München védőjének első válogatott gólja, s egyúttal a németek valaha volt legkorábban esett Eb-találata.

„Ez a gól a játék képéből következett. Nagyon »hosszúra nyúlt« a csapat, túl sok területet adtunk a németeknek a kombinációra. Ők ebben óriásiak, ennek az erőnek nagyon nehéz ellenállni. Rögtön az elejétől teljes erőbedobással, keményen küzdöttek, mi viszont kicsit ijedtek voltunk” – ismerte el utóbb Kozák.

Ha nem adsz...

A gól megfogta az addig sem brillírozó szlovákokat, s öt perc múlva jöhetett volna az újabb csapás, a lengyel Marciniak bíró nagyon könnyű síppal fújta be a tizenegyest Martin Škrtel lökése miatt. A büntetőhöz azonban az a Mesut Özil állt oda, aki utóbbi három tizenegyeséből (klub- és válogatott szinten együttvéve) kettőt kihagyott. S az Arsenal játékosa 4/3-ra rontotta a mérlegét, nem túl erős lövését Matúš Kozáčik kiütötte.

Ez sem változtatott azonban a meccs képén, a szlovákok alig-alig jártak a német térfélen. A 41. percben aztán mégis sikerült eljutniuk Manuel Neuer kapujáig, s a német kapusnak rögtön (és a meccsen utoljára) nagy bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy szögletre tornázza ki Juraj Kucka „fejesét”, a Milan középpályása félig vállal találta el Pekarík beadását. Az elcsépelt mondás („Ha nem adsz, kapsz”) pedig újfent beigazolódott, két perc múlva a végig elemében levő Julian Draxler akciója után Mario Gomez volt eredményes – 2:0. Gomez ezzel a legendás Jürgen Klinsmannt utolérve az Eb-történelem legeredményesebb német játékosa lett öt góllal.

Šesták búcsúja

A szünetben hiába jött be Weiss helyére Greguš, a németek irányítottak, Draxler pedig a 63. percben végleg eldöntötte a meccset – 3:0. „Ellenfelünk olyan koncentráltan és jól játszott, hogy 90 percen át dominált, nehezen lehetett ezzel mit kezdeni. Bár igyekeztünk, ez nem volt elég ahhoz, hogy megnehezítsük a dolgukat. Hogy ki tudjuk használni az ellenfél gyengéit, az egész kollektívának optimális teljesítményt kell nyújtania, ez most nem volt meg” – értékelt Kozák.

A 62 éves szakember mindezzel már a meccs folyamán tisztában volt, s ezért 3:0 után szép gesztusként két olyan játékosnak is lehetőséget adott csereként, aki eddig még nem lépett pályára az Eb-n: előbb a válogatottól visszavonuló Stanislav Šesták állt be, majd az utolsó percekre Saláta Kornél is kifuthatott a lille-i stadion gyepére. „Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy tizenkét éven át képviselhettem Szlovákiát. Szimbolikus volt, hogy 2016. hatodik hó huszonhatodikán, a meccs 64. percében léptem pályára és a

66. válogatottságommal fejeztem be a pályafutásom címeres mezben, ráadásul a világbajnok ellen,

egy olyan ország ellen, ahol sokáig légióskodtam. Köszönöm a kapitánynak, hogy megadta ezt a lehetőséget a búcsúra” – nyilatkozta Šesták, aki már csak klubcsapatában, a Ferencvárosban fog játszani ezután. A 23-as keretből így csak a két cserekapus, Novota János és Ján Mucha nem kapott szerepet az Eb-n. Hét futballista – Kozáčik, Ďurica, Pekarík, Škrtel, Hamšík, Kucka és Weiss – a szlovákok mind a négy mérkőzésén játszott, Weisst kivéve a többiek végigjátszották a négyszer 90 percet.

Túl jók voltak a németek

A szlovákok Eb-től való búcsúja nem sikerült túl szépre (a németek a 3:0-s győzelemmel beállították a legnagyobb különbségű győzelmüket az Európa-bajnokság történetében, 1972-ben a Szovjetuniót is 3:0-ra győzték le), az érintettek mégsem voltak igazán szomorúak. „A németek bebizonyították, hogy képesek megnyerni a tornát. Mi kevéssel többet is mutathattunk volna, főleg támadásban, de így is örülünk annak, amit elértünk” – jegyezte meg Marek Hamšík, akit teljesen kikapcsoltak a játékból a németek.

„Természetesen minden vereség csalódás. Meg akartunk harcolni egy újabb szenzációért, de sajnos nem sikerült. Sportszerűen el kell ismerni, hogy a jobb csapat nyert és megérdemelten jutott tovább – mondta Peter Pekarík, akinek világoskék színű orrvédőjén is ott virított a szlovák címer. – Talán ha a második helyen végeztünk volna a csoportban, könnyebb ellenfelet kaptunk volna.”

A németek természetesen nem panaszkodtak, spórolhattak az erejükkel a negyeddöntőre. „Nagyon, nagyon jók voltunk. Végig mi irányítottunk, a pálya minden részét uralmunk alatt tartottuk. Egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk” – szögezte le Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya.

Pozitív jövőkép

Kollégája, Ján Kozák szerint egyértelműen pozitív érzésekkel térnek haza az Európa-bajnokságról. „Biztosan nem vagyok csalódott, nagyon szép torna volt ez számunkra. Négy meccset játszottunk, amelyeken sokat tanulhattunk. A szurkolók látták, hogy a fiúk szívüket-lelküket otthagyták a pályán, mindent kiadtak magukból. Valamikor ez elég volt, volt, amikor nem. Rengeteg élménnyel térek haza” – tette hozzá Kozák. Szavaival Hamšík is egyetértett, aki kiemelte, optimis-

tán tekinthetnek a jövőbe. „Erős csa-

patunk van, amely-

re építhetünk. Már az hatalmas siker, hogy bejutottunk a nyolcaddöntőbe. Emelt fővel tovább kell dolgoznunk” – mondta Hamšík.

(SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?