Nagyszabású lesz az új Puskás-stadion

<p>Budapest. A futball mellett több mint húsz másik olimpiai sportágat is kiszolgál, valamint koncertek és egyéb rendezvények helyszíne lesz az újjáépített Puskás Ferenc Stadion, amelynek látványterveit tegnap mutatták be.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az új stadion a régiben épül meg, a két szerkezet közötti tereket is hasznosítva. A komplexum közepén álló futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, 68 ezer néző foglalhat helyet benne, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. A régi és az új szerkezet közötti térbe illesztik a további húsz sportágat kiszolgáló funkciókat, egy száznyolcvan ágyas szállodát, irodákat és diagnosztikai központot. A tetőn egy hatsávos panoráma-futópálya kap helyet, amely az utánpótlás- és szabadidősportot is kiszolgálja.

Skardelli György vezető tervező azt mondta, amit lehet, megtartanak a régi épületből, például a lépcsőpilonokat vagy a toronyépületet, ahová a sportmúzeum költözik. A kiegészítő funkciókat akkor is lehet majd használni, amikor a létesítményben éppen focimeccs vagy telt házas koncert zajlik.

A Nemzeti Olimpiai Központ 38 hektáros területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók és az atléták is megtalálják majd a helyüket, akiknek nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lesznek. Az atlétika nem fér el a régi és az új stadion között, ennek önálló épületegyüttest építenek. A beruházás további részei: a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítása, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok átépítése, egy multifunkcionális edzéscsarnok kialakítása, egy atlétikai versenyek megrendezésére alkalmas pálya megépítése, valamint egy fedett atlétikai edzőpálya létesítése, továbbá kiszolgáló létesítmények, parkolók kialakítása.

Az új Puskás Ferenc Stadionnal a Magyar Labdarúgó-szövetség megpályázta a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot, előzőleg pedig szeretnének egy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt Budapestre hozni – közölte Csányi Sándor MLSZ-elnök.

A stadion kiviteli tervei 2014 végére készülnek el, ezek alapján várhatóan jövő májusra kiírják a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást, ekkor elkezdődhet a létesítmény bontása. A beruházás 2018 elejére készülhet el.

A Puskás Ferenc Stadionnál 3–4000 euró/szék költséggel terveznek, így 90–100 milliárd forint (209–320 millió euró) lesz a teljes beruházás költségvetése. Ebből a stadion 60–80 milliárdot tesz ki, a kiegészítő részek 10–20 milliárd forintba kerülnek majd; a teljes összeget a magyar költségvetés fedezi. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?