Nagy az öröm Kassán

Pozsony. Tulajdonképpen csak egy igazi tétje volt a bajnokság utolsó fordulójának: ki búcsúzik a Szuperligától – a kassaiak vagy az eperjesiek?

A két csapat egymás ellen játszott, s a vendéglátó kassaiaknak feltétlenül győzniük kellett, hogy ne essenek ki. Megtörtént. ĺgy az eperjesiek búcsúznak a legmagasabb osztálytól. Az exbajnok Internek is jutott némi öröm: ő lett Pozsony legjobbja, a rangadón legyőzte a Slovant, s a harmadik helyen végzett.

FC Košice–Prešov 2:1 (0:1)

Góllövők: Zabavník (48., 57.), ill. Lazúr (37.). Játékvezető: Liba (cseh), 12 000 néző, telt ház. FC KOŠICE: Kobr–Školník, Novotný, Semanco–Sapara, Zvara, Zabavník, Sovič, Gegics (86. Juhás)–Urban, Lelkeš. PREŠOV: Trančík–Mitas–Staš, Škarbek–Adam (84. Hatok), Kovalík, Kubalík, Vybíral, Lazúr (45. Dic)–Bubenko (84. Mati), Šlahor. Mivel a vendéglátók tudták, hogy csak győzelem esetén van reményük a bennmaradásra, aktívan kezdtek, az első félórában több helyzetet is kidolgoztak, de gólt az eperjesiek lőttek a 37. percben: Lazúr megjátszott egy labdát, és éles szögből átemelte Kobr kapust. A szünet után is rohamoztak a kassaiak, s csakhamar egyenlítettek, Zabavník 16 m-ről leadott lövését nem tudta hárítani Trančík kapus. A döntetlen még mindig a vendégeknek kedvezett, ezért tovább támadott a hazai együttes, s az 57. percben Sovič átadása után ismét Zabavník volt eredményes. Utána felváltva veszélyeztettek a csapatok, az eperjesiek azonban nem tudtak igazi gólhelyzetbe jutni.

Žilina–Púchov 0:2 (0:2)

Góllövők: Breška (17.), Peter Vavrík (42.). Játékvezető: Hriňák, 7500 néző. ŽILINA: Rzeszoto–Laurinc, Klago, Drahno–Trhančík (46. Bažík), Sninský (71. Filo), T. Ďurica, Mintál, Barčík (46. M. Ďurica)–Nemec, Varadín. PÚCHOV: Bernady–Šatka, Ovad, Pavol Vavrík, Holčík–Bugala, Peter Vavrík (80. Privarčák), Kraus (89. Ciesar), Kadlec–Perniš, Breška. Hiába várta a szép számú közönség, hogy a bajnok gólokkal és győzelemmel búcsúzik, nem sikerült. Már a 17. percben Breška kihasználta a hazai védők megingását és az üres kapuba küldte a labdát. A félidő hajrájában ismét a gyors lábú Breška futott el, lövésszerű beadását Peter Vavrík az üresen hagyott kapuba továbbította. Utána két nagy helyzetben hibázott Varadín. Az 55. percben már 3:0 lehetett volna, mivel a puhóiak 11-eshez jutottak, de Perniš lövését Rzeszoto kiütötte. Hiába kerültek többször is helyzetbe a vendéglátók, nem és nem tudtak a kapuba találni. Például a gólkirály Mintál egyedül húzott kapura, ám lövése célt tévesztett.

Petržalka–Dubnica 1:1 (1:0)

Góllövők: Hellebrand (38.), ill. Kiška (81.). Játékvezető: Minárčik, 500 néző. Piros lap: Hellebrand (48. – szabálytalanságért). PETRŽALKA: Lipčák–Kinder–Debnár, M. Bednár (26. Hellebrand)–R. Hrnčár, Maixner (46. Lopez), Šoltis, Horký, Bédi–Medveď, Ratto (57. Hall). DUBNICA: Poštrk–Partel, Šinglár, P. Šupka (56. Bellák)–Jakubovič (46. Zimen), Držík (63. Holmík), Greguška, Nosický, A. Suchý, Straka, Kiška. Alacsony színvonalú játékot hozott a szuperligás mérkőzés, mintha a két csapat játékosai gondolatban már szabadságon lettek volna. Többnyire a két tizenhatos között zajlottak az események, Lipčák kapus az első félidőben alig ért labdához. A 38. percben egy szögletrúgást követően a vendégek védelme megfeledkezett Hellebrandról, aki fejes góllal szerzett vezetést a ligetieknek. A második félidő elején a gólszerző hátulról lerántotta ellenfelét és a bíró kiállította. Hiába játszott mezőnyfölényben a Dubnica, hosszú percekig nem tudta veszélyeztetni Lipčák kapuját. Csak a hajrában voltak eredményesek, amikor Kiška a védelem mögé futva védhetetlen gólt lőtt a léc alá.

Trenčín–Ružomberok 3:1 (0:1)

Góllövők: Šmelko (64.), Hanko (77.), Konečný (81.), ill. Rák (18.). Játékvezető: Havrilla, 1900 néző. TRENČĺN: Smak–Mičenec–Nečas, Šmelko–Konečný, P. Ďuriš (88. Martaus), Kopačka, Hanko, Svrček (84. Cifranič)–Fabuš, M. Staš (69. Ivana). RUŽOMBEROK: Mucha–Jurčo, Hrnčár, Spišák–Labaška (54. Števko), Helbich, Šafranko, Fabuľa (60. Had), Kurty–Kosmeľ, Rák (82. Callo). Hamar vezetést szereztek a vendégek, Rák kihasználta a hazai védők megingását és lapos lövéssel megszerezte a vezetést. Ezzel a szünetig nagyon is elégedettek lehettek a vendégek, mivel a hazaiak állandóan támadtak. A Ružomberok kontrákra építette taktikáját, akadt is néhány helyzete. A hazaiak állandó kezdeményezését három gól koronázta, az egyik szebb volt, mint a másik.

Slovan–Inter 1:2 (0:2)

Góllövők: N. Hrnčár (60.), ill. Lembakoali (35., 44.). Játékvezető: Olšiak, 1086 néző. Sárga lap: Šesták, Opršal, Gáspár. Slovan: Peškovič—Petruš—Pecko, Puchner. Ed. Hrnčár—Bednár (46. Sedlák), N. Hrnčár. Sloboda (59. Pančík)—Obžera, Šesták (46. Meszároš). Inter: Bartalský (15. Hýll)—Petrán (67. Drobňák), Kratochvíl, Chrenko, Opršal—Paulík (57. Angelovič), Dzúrik, Gáspár, Čech—Halenár, Lembakoali. Mindkét csapat tartalékosan szerepelt a 76. pozsonyi rangadón, amely gyenge, iramtalan játékot hozott. A focisták gurigáztak a mezőnyben, oldalra, hátra és néha előre tologatták a labdát (meglehetősen pontatlanul) és itt-ott betartottak egymásnak. Erre fizetett rá Bartalský kapus, akinek már a birtokában volt a labda, amikor Šesták beleszállt és alsó álkapocstörést okozott neki. Sokáig ez a mometum volt a meccs eseménye. Játékosságban inkább az Inter közelített a futballhoz, elsősorban a 34 éves Dzúrik jóvoltából, aki időzített és váratlan passzaival mozgatta a csapatot a támadások során. Gáspár kihagyott helyzete után (a kapust találta el) Lembakoali lecsapott egy labdára és könyörtelenül kihasználta az égszínkék védők hibáját, majd Halenár átemelését követően az üres kapuba gurított. Meszároš és Sedlák pályára küldése után aktívabbak lettek a hazaiak. A 60. percben Gáspár elvesztette a labdát és N. Hrnčár a kapujából kint álló Hýll hálójába ívelte. Többször is egyenlíthetett volna a Slovan (Sloboda kétszer is), de csak egy kapufáig jutott; Hýll remnekül védett. (T. V.)

A bajnokság végeredménye:

1. Žilina 36 21 6 9 62:37 69

2. Púchov 36 18 8 10 48:33 62

3. Inter 36 16 8 12 53:39 56

4. Ružomberok 36 15 9 12 49:41 54

5. Trenčín 36 15 9 12 45:43 54

6. Slovan 36 14 9 13 42:39 51

7. Petržalka 36 11 14 11 51:45 47

8. Dubnica 36 9 11 16 38:48 31

9. FC Košice 36 6 13 17 30:62 31

10. Prešov 36 8 7 21 35:66 31

Egyforma pontszám esetén a jobb helyezésről az egymás elleni meccsek döntöttek.

Az európai kupákban való szereplés így oszlik meg – Bajnokok Ligája-selejtező: Žilina, UEFA Kupa: Púchov és Senec (a Szlovák Kupa győztese). A Dukla Trenčín az UEFA-Intertotó Kupában indul.

Ketten felálltak a kispadról

A bajnokság befejezése után két edző távozik csapatától, mégpedig Dušan Galis és Jindřich Dejmal. Dušan Galis csaknem két évig irányította Petržalka csapatát, 2000 novemberében Vladimír Weisset váltotta a kispadon. Az 52 éves tréner már tudja, mi vár rá a jövőben, de erről nem akart beszélni. Vezetése alatt a ligetiek egy negyedik helyet szereztek, most pedig a hetediken végeztek. Jindřich Dejmal méltóságteljesen viselte csapata kiesését a Szuperligából. Ezzel kapcsolatban a következőket mondta: „Már egy nappal a mindent eldöntő kassai meccs előtt beadtam felmondásomat. Tekintet nélkül arra, hogyan végződik a lenni vagy nem lenni mérkőzést.” Egyébként nem rózsás a helyzet a klubban: hét futballistának lejár a szerződése és hárman beadták felmondásukat. A kiesést eldöntő szombati mérkőzés, az FC Košice–Prešov összecsapás hőse kétségkívül Radoslav Zabavník volt, mégis távozik Kassáról. Három évre Zsolnára szerződik. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?