MOZIJEGY

Két pasimeg egy kicsiShane Black eredeti scripten alapuló, Rendes fickók című filmje igazi felüdülés a sok képregény-adaptáció, folytatás és könyvfeldolgozás között. Ráadásul veszettül szórakoztató!Black nem ma kezdte a filmipart.

Két pasi

meg egy kicsi

Shane Black eredeti scripten alapuló, Rendes fickók című filmje igazi felüdülés a sok képregény-adaptáció, folytatás és könyvfeldolgozás között. Ráadásul veszettül szórakoztató!

Black nem ma kezdte a filmipart. Olyan kultikus mozik forgatókönyvét írta, mint a Halálos fegyver 1-2 vagy Az utolsó cserkész. Emellett megrendezte a kétezres évek egyik legjobb krimivígjátékát, a Durr, durr és csókot, majd rövid kitérőt tett a szuperhősök világába (Vasember 3). Ezekre a mozikra licitált most rá a Rendes fickókkal, és noha a Halálos fegyver által nagyon magasra tett lécet nem ugrotta meg, új munkája még így is kimagaslik a hasonló témájú és stílusú mozik közül.

A Rendes fickók egy különböző személyiségű páros nyomozására fókuszál, amely egyszerre rendkívül hangulatos, iszonyat vicces, néhol már-már szürreális. Ráadásul Black kedvéért az elmúlt években az egyik legnagyobb hollywoodi sztárrá vált Ryan Gosling teljesen hülyét csinál magából. Nem sok színész vállalta volna be ezt a szerepet. Gosling az Őrült, dilis szerelemben már megcsillantotta komikus vénáját, ám amit ebben a filmben művel, az zseniális. Karaktere, Holland March, a több szempontból is jellemhibás magánnyomozó nagyon is komolyan veszi magát, viszont Gosling a játékával jó értelemben véve eléri, hogy mi, nézők egyáltalán ne tudjuk komolyan venni a nagyképű, cinikus, ám kissé bárgyú és kétbalkezes szimatot. Sőt, a film felére már azzal mosolyt csal az arcunkra, ha csak megjelenik a vásznon. Mindehhez remek partner Russell Crowe, aki Jackson Healy verőembert alakítja. Az egykori gladiátor mára méretes pocakot növesztett, ennek ellenére abszolút hihető a kemény, ám mégis szeretetre éhes kemény legény szerepében. A pároshoz még Angourie Rice csatlakozik, aki March lányát, Hollyt alakítja. Black meglepően egyenrangúan kezeli a gyerekkaraktert: több véres jelentben is jelen van, még egy felnőttpartira is belopódzik. Sőt, komoly szerepe van a bűntény megoldásában is.

Apropó – ügy. Ez talán a film leggyengébb pontja; egyszerű, sablonos, kiszámítható, sehol egy nagyobb csavar. De arra pont megfelel, hogy a főszereplőket és a nézőket végigkalauzolja a hetvenes évek csillogó, szextől és korrupciótól túlfűtött világába.

Shane Black a Rendes fickókkal ismét bebizonyította, hogy remekül ért a hangulatteremtéshez, a remek karakterek megírásához, a pörgő dialógusokhoz és a hasfájást okozó poénokhoz, Ryan Gosling és Russell Crowe pedig lubickol a szerepében. Így a film nemcsak a mostani mozis felhozatalból emelkedik ki, hanem ott a helye az akciókomédia legjobb darabjai között.

Mészáros György

Rendes fickók (The Nice Guys). Amerikai krimivígjáték, 116 perc, 2016. Rendezte: Shane Black. Szereplők: Ryan Gosling, Russell Crowe, Angourie Rice, Kim Basinger.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?