Moszkva szép emlék marad

Az olimpiai évében rendezett kajak-kenu Európa-bajnokság a résztvevők egy részének csak egy állomás az ötkarikás játékokra vezető úton, másoknak ez az év csúcsversenye.

Az olimpiai évében rendezett kajak-kenu Európa-bajnokság a résztvevők egy részének csak egy állomás az ötkarikás játékokra vezető úton, másoknak ez az év csúcsversenye. A Myšák, Vlček, Tarr, Linka kajak négyes Rióra készülve nyert aranyérmet a moszkvai kontinensviadalon, a Jankovec, Jakubík K2-es számára ez volt a szezon csúcspontja, amit arannyal koronáztak meg.

Rió felé félúton

A Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összetételű egység K4 500 méteren ezüstérmes lett, az olimpiai ezerméteres távot pedig megnyerte. Rióba így a szám Európa-bajnoki és világbajnoki címvédőjeként utazhatnak, ami egyrészt pszichikai előnyt, másrészt óriási elvárásokat jelent.

„A lécet már a tav+alyi vb-győzelmünkkel magasra tettük, úgyhogy nem félünk az elvárásoktól” – jelentette ki Linka Tibor, aki pályafutása első Eb-érmeit nyerte a felnőttek között.

„Azért mentünk Moszkvába, hogy felmérjük, hol tartunk mi, és hol tart a konkurencia. A győzelem ígéretes eredmény, de tudjuk, hogy az olimpián ennél több kell. Négy jó hajó nem volt ott a mezőnyben, a német, a cseh, a spanyol, az ausztrál, és ezekből kettőt még nem sikerült legyőznünk. A németek és az ausztrálok megvertek minket a Világkupákon” – figyelmeztetett Vlček Erik. A veterán kajakos már 20 Eb-érmet gyűjtött, a moszkvai volt a 11. aranya, ezzel megelőzte Riszdorfer Mihályt a szlovákiai örökranglistán.

Moszkva egyébként joggal lehet Vlček és Tarr egyik kedvenc városa, két éve kettesben két világbajnoki címet szereztek, ötszázon és ezren is diadalmaskodtak. „Nagyon szép emlékeink fűződnek Moszkvához – értett egyet Tarr György. – Nem vártuk, hogy ez fog történni, ahogy 2014-ben sem számítottunk a két aranyéremre. De ezt az örömet most félre kell tenni, mert most jön a munka neheze az olimpiáig.”

A négyes tagjai főleg Szolnokon fognak készülni, ahol a magyar olimpiai csapat is edz, de versenyzésre csak a szintén ott felkészülő ausztrálok ellen lesz lehetőségük. „A magyarok nagyon szigorúan veszik, hogy az olimpia évében magyar edző nem készíthet fel más országbeli hajót, úgyhogy szerintem majd az ausztrálokkal oldjuk meg a versenyzést” – magyarázta Linka Tibor.

Tarr György szerint a négyes jelenleg 75–80 %-os formában lehet, még nem tartanak ott, ahol a tavalyi vb-n voltak. „Ezt a 75–80 százalékot azonban könnyű elérni, a fennmaradó húszhoz kell az igazán kemény munka. Most három hétig főleg a kondícióra fogunk koncentrálni, hogy minél jobb legyen az utazósebesség a táv közepén” – vázolta az egység programját Tarr.

Az még nem dőlt el, hogy K2-ben melyik egység indul Rióban. Vlček és Tarr kiharcolta a részvétel jogát, de előfordulhat, hogy még válogatón vesznek részt a Myšák, Linka kettőssel szemben. „Én azt gondolom, inkább a négyesre fogok koncentrálni, de meglátjuk, hogyan alakul” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Linka Tibor.

Nem várt aranyérem

A Martin Jankovec, Jakubík Gábor összetételű kajak kettes 1000 méteren csak a B döntőbe jutott, ötszázon viszont győzni tudott. Mindezt úgy, hogy három héttel az Eb előtt Jakubíkot elkapta egy angina, és egy hétig antibiotikumokat szedett. „Így is sikerült úgy kihozni a formát az Eb-re, ahogy szerettem volna” – mondta a somorjai kajakos, aki Trencsénben szokott edzeni társával, akivel az idei szezonban állt össze. „Jól megvagyunk, nem szoktunk veszekedni. Friss még ez a kapcsolat, és a friss házasok is mindig jól megvannak” – nevetett Jakubík.

Moszkvába éremszerzési célokkal utaztak, de ezer méteren nem sikerült döntőbe jutniuk. „Néztük a középfutamunk összetételét, tudtuk, hogy nehéz lesz, mert rajtunk kívül öt nagyon jó hajó szerepelt még benne. Sajnos nem jött össze a döntő, negyediknek jöttünk be” – mondta Jakubík, de hozzátette, nem szabad, hogy a csalódottság sokáig tartson.

Másnap ötszázon kárpótolták magukat. „Az előfutamban másodikok lettünk, a fehéroroszok még elcsíptek minket, de érzésre jó volt, és nagyon jó időt is mentünk, két másodperccel megjavítottuk az egyéni legjobbunkat. Ezek után úgy indultunk a döntőre: lesz, ami lesz. De hogy arany lesz, azt nem gondoltuk” – vallotta be Jakubík.

Verseny közben azt érzékelték, hogy az egyik oldalukon a magyarok, a másikon a portugálok is lemaradtak. „Ó, gondoltam, két erős hajót elhagytunk, akkor ez érem! De ilyesmit nem szabad fél távon elkönyvelni, úgyhogy azt ismételgettem magamban: messze még a cél, messze még a cél. Száz méterrel a cél előtt láttam, hogy elöl vagyunk, de már elég nagy volt a sötétség. Akkor már csak a túlélésért lapátol az ember” – idézte fel a versenyt a somorjai kajakos, aki ezt az Eb-aranyat tartja a legértékesebbnek eddigi eredményei sorában. A felnőttek között még nem nyert aranyat, bár az U23-as kategóriában még négyesben világ- és Európa-bajnok is volt Marek Krajčovičcsal, Matej Michálekkel és Demin Viktorral együtt. Az a négyes már a múlté, most úgy néz ki, hogy Jankoveccel együtt folytatják a következő szezonban is. „De persze bármi történhet, nem szeretek jósolni” – tette hozzá Jakubík.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?