Menekülés a győzelembe

Novemberben balul sült el a magyar férfi párbajtőr-válogatott vb-szereplése: a világklasszisokból álló csapat nem került az olimpiai részvételt jelentő legjobb nyolc együttes közé, és így utólag harcol a fennmaradt négy kvóta valamelyikéért. Az athéni kijutási esélyekről nyilatkozott lapunknak Udvarhelyi Gábor szakágvezető.

Udvarhelyi GáborSomogyi Tibor felvételeNagy csatában vannak a fiúk az ötkarikás szereplésért. Milyen út vezethet a görög fővárosba?

Három VK-verseny legjobb eredménye számít bele a csapatselejtezőbe. Ebből két európai és egy tengerentúli. Miután földrészünkön már kétszer voltunk másodikok, s ezen nagyon nehéz javítani, ezért a kanadai Világ Kupa dönti majd el, hogy lesz-e magyar csapat az olimpián vagy nem. Az olaszokkal és az ukránokkal vagyunk versenyben, de egyben a legnehezebb helyzetben is. Minimális esélyünk azért van, kitűnő vívással megszerezhetik a fiúk a kvótát.

Ehhez elég, hogy a tengerentúlon megelőzzék az említett két ország válogatottját?

Pontosan így van. Ha bekerülünk a négy közé, s közvetlen riválisaink közül valamelyik nem, akkor nagyon nagy a kijutási esélyünk.

Mikorra derül ez ki?

Március végére. Addig még van egy párizsi VK-viadal is, ahol nekünk az lesz a dolgunk, hogy megőrizzük jelenlegi helyezésünket a világranglistán.

Egy esetleges párizsi csapatdiadal még javíthatna a helyzeten.

Természetesen. De nekünk az is célunk, hogy a közvetlen ellenlábasokat kiverjük, s ne engedjük őket sikerközelbe. Az lenne a jó, ha minél hátrább végeznének. De azt is tudni kell, hogy az eddigi két második VK-helyezésünk is csak bravúr árán született, Párizsban újabbra lesz szükségünk.

Jelenleg az olimpiáért folyó versengésben az olaszokkal megosztva állnak a harmadik-negyedik helyen.

Az igaz, de a világranglistán hátrább vagyunk, mint az olaszok, s így mindegyik versenyen nehezebb ellenfelek jutnak a sorsoláskor. Vancouverben nem lesz más választásunk, mint végigverni a mezőnyt, és akkor készülhetünk Athénba. Nekünk menekülni kell a győzelembe.

Ez az egyik út. Ha netán nem jönne össze a csapatrészvétel, akkor marad az egyéni indulási jog kiharcolása. Áprilisban a hollandiai Gentben még két helyet kínál az olimpiai selejtező. Oda magyar színekben ki utazhatna?

Az, aki a válogató alapján a legjobb helyezést éri el. Mindenképpen a csapatszereplés lenne a szerencsésebb, mert hárman indulhatnának egyéniben plusz a csapat, ami együttvéve négy esély arra, hogy a férfi párbajtőr érmet szerezzen.

Ha kijutna a magyar csapat, azzal sem ér véget a versengés, mert a jelenlegi magyar férfi párbajtőrnek Kulcsár Krisztián, Imre Géza, Boczkó Gábor, Kovács Iván és Fekete Attila személyében öt olyan klasszisa van, akik közül csak háromnak maradna hely az olimpián indulók között. Milyen kulcs alapján lehet a csapatba kerülni?

A válogatóba a kijelölt nemzetközi versenyek számítanak bele. Eddig egyen vagyunk túl, mégpedig a barcelonai VK-n, ahol Boczkó második lett, s így jelenleg ő van lépéselőnyben. Utána a hétvégi Tokaj Expressz, majd Bogota következik. Szabó Bence szövetségi kapitány ezután hirdetne csapatot. Van egy válogatási elve: az első helyezett automatikusan utazna, a további kettőt pedig ő választaná. Ezt korábban rögzítettük, és helyesnek tartom én is.

Az nagy kudarcnak számítana, ha a magyar párbajtőr-válogatott Sydney után Athénban sem szerepelhetne?

Én mindenképpen annak tartanám, de azért hozzátenném: a sors iróniája, hogy egyetlen embernek a pillanatnyi indiszpozíciója a világbajnokságon meghatározta az olimpiai kvótáért folyó harcunkat. Ezért nem tartom igazságosnak ezt a rendszert, de érvényben van, s nekünk is ehhez kell alkalmazkodni. Hatalmas bravúrral megszerezhető az athéni repülőjegy, és akkor még szebb is lenne, mintha a vb-n harcolták volna ki a fiúk, mert így sokkal nehezebb. Jóval nagyobb egység és küzdőtudás kell hozzá, Kicsi az esély, az kétségtelen, de hát még nincs vége. Illene ott lennünk

Athénban, ahol 16 csapat indulhat. Nagyon leszűkített a részvételi keret, s ebből Afrika és más földrészek országai a színvonalhoz képest indokolatlan lehetőséget kapnak.

Miért jöttek el Pozsonyba?

Pozsony nem tartozott a magyar válogatott legfontosabb idei erőpróbái közé, mégis a szakág képviselői a legerősebb összetételben jöttek el a szlovák fővárosban lezajlott múlt heti VK-viadalra. Mire szolgált ez a magyar párbajtőrözőknek? – kérdeztem Udvarhelyi Gábortól. „Szeretünk ide jönni, nagyon jól szervezett verseny. Számunkra azonban idén a felkészülést szolgálja. Csak azért nem lett válogató, mert előtte egy héttel volt Barcelona, a hétvégén lesz a Tokaj Expressz, és három tétverseny három hét alatt már sok lett volna.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?