Matisyahu, műfajok és vallások egyesítője

Pozsony. Ma lép fel zenekarával a Babylon klubban Matisyahu, a „haszid reggae” királya. Személyében egy kurrens reggae-világsztár érkezik fővárosunkba, ráadásul nem is először, hiszen tavaly már koncertezett az Uprising fesztiválon.

Pozsony. Ma lép fel zenekarával a Babylon klubban Matisyahu, a „haszid reggae” királya. Személyében egy kurrens reggae-világsztár érkezik fővárosunkba, ráadásul nem is először, hiszen tavaly már koncertezett az Uprising fesztiválon. Ez a harminchat éves amerikai zsidó dalszerző-előadó (eredeti nevén Matthew Paul Miller) sosem látott színekkel gazdagította nemcsak a reggae stílust, hanem a hiphopot, a rockzenét, sőt a zsidó folklórt is.

„Hagyományos” rapperként kezdte New Yorkban – MC Truth néven kiadott öt albumot és két koncertlemezt. A kétezres évek elején fordult a reggae felé, akkor fedezte fel Bob Marley, a Police, a ska-punk Mighty Mighty Boss-tones és a Sublime zenéjét. Felvette a Matisyahu művésznevet, amelynek jelentése „isten ajándéka”. Ez az időszak ugyanis egybeesett a zsidó vallás iránti érdeklődésének felélénkülésével. Az új korszak első lemezét 2004-ben adta ki, Youth című, 2006-os második reggae-albumát pedig már Grammy-díjra jelölték. Sikere azóta is töretlen, szinte megállás nélkül turnézik és hirdeti az igét, ami felekezettől függetlenül mindenkihez elér.

Matisyahu egyedülállót alkotott két, egymástól látszólag nagyon távoli zenei világ és a hozzájuk kapcsolódó hitvilágok ötvözésével. A koncertjeit jellemző energia és átélés miatt élőben sokkal élvezetesebb, mint lemezről hallgatva. Ez az atmoszféra legalább annyira beszippantja a közönséget, mint a keresztények gospellje. Matisyahu pozitívan vibráló szerzeményei azért is különlegesek, mert gyakran és nagy lelkesedéssel kántál, azaz visszatér a kántorok hagyományos előadásmódjához, amit a jamaikai kultúrközegben raggázásnak neveznek. Ezekben a pillanatokban valóban érezni lehet, hogy számára a zenélés egyben szolgálat is.

A ma esti koncert hazai vendége a Jah Division Sound Gang reggae DJ-duó, melynek mixeiben a hetvenes évek stílusai és a mai előadók egyaránt helyet kapnak. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?