Lefocizta a DAC a rózsahegyieket

Folytatódik a DAC jó sorozata, a sárga-kékek győzelemmel kezdték a felsőházi küzdelme-ket, 3:0-ra győztek a rózsahe-gyiek ellen.

Folytatódik a DAC jó sorozata, a sárga-kékek győzelemmel kezdték a felsőházi küzdelme-ket, 3:0-ra győztek a rózsahe-gyiek ellen. A dunaszerdahelyi futballcsapat tavasszal még nem kapott gólt a Fortuna Ligában.

Nem segítette a hazaiak dolgát, hogy a bajnokság rájátszásának első fordulójában öt sárga lap miatt hiányzott a csapatkapitány Marin Ljubicic. Társai azonban kitettek magukért nélküle is, és osztálykülönbséggel igázták le a liptóiakat. Tegyük hozzá rögtön, hogy két héttel ezelőtt a gólzsák Erik Pačinda sem volt bevethető, ennek ellenére a DAC két góllal küldte haza a nagymihályiakat.

A szurkolók jelentős része úgy vélte, nem igazi a hangulat pirotechnika nélkül, úgyhogy sárga-kék színekkel tették látványossá a meccsrajtot. A kezdőrúgást az 1961/62-es idény bajnokcsapatának tagja, Takács Vilmos végezte el. „Az a csapat veretlenül került fel az I. osztályból a divízióba, amelyből három működött országos szinten. Hatalmas történelmi esemény volt ez a városnak” – jegyezte meg a focilegenda.

Černák gyors gólja

A később érkezők nem is láthatták a DAC vezető gólját, hiszen Záhumenský már a 2. percben mértani pontossággal szöktette a nemrég még Eperjesen kölcsönben lévő Černákot, aki kihagyhatatlan helyzetbe került – 1:0. Később Pačinda és Kalmár is feliratkozhatott volna a góllövőlistára, azonban próbálkozásaik meghiúsultak. A 39. percben tízre fogyatkoztak a rózsahegyiek, ugyanis a kapus Matúš Macík a tizenhatoson kívül kézzel hatástalanította Pačinda kísérletét, így Kráľovič játékvezető kiállította.

A szünetben hét értékes ajándékot sorsoltak ki a szervezők. A húzásnál segédkezett Vodnyánszka Renáta, aki a MegySport atlétikai klub fiatal versenyzőjeként a napokban a két évvel idősebbek között 546 centimétert ugrott távolugrásban, ami számára egyéni csúcsot és országos bajnoki címet jelentett.

Pačinda is betalált

A második félidő elején is megismétlődött az első játékrész forgatókönyve, az 50. percben úgy tűnt, hogy Kalmárt felvágták a büntetőterületen belül, ám Pačinda bombázott a tartalékkapus Lukáš Urminský hálójába – 2:0. A továbbiakban Kalmár Zsolt példaértékűen szedte össze és osztogatta a labdákat. Nem csoda, hogy a huszonkét éves középpályás újra bekerült a magyar válogatott bő keretébe. A kilencszeres válogatottat a napokban a Magyar Sportújságírók Szövetsége a 2017-es év legjobb tíz játékosa közé sorolta.

A 66. percben a hátvéd Ľubomír Šatka fejjel juttatta a labdát a kapuba, beállítva ezzel a 3:0-ás végeredményt. A hajrában még Pačinda, illetve a bajnoki mérkőzésen most először pályára lépő César Blackman előtt adódott gólszerzési lehetőség.

A sorsdöntő kiállítás

„Bár a meccs elején mi találtunk be Macík hálójába, az ellenfél veszélyesnek bizonyult – ismerte el Marco Rossi, a dunaszerdahelyiek vezetőedzője. – A rózsahegyiek az eddig lejátszott meccseinken taktikailag mindig alaposan felkészültek ellenünk. A Záhumenský–Davis-kettős jóvoltából sikerült semlegesítenünk a jó képességű Erik Danielt. A kiállításig nyílt volt a küzdelem, később azonban könnyedén, megerőltetés nélkül hajtottuk végre elképzeléseinket.”

A rózsahegyieket irányító Norbert Hrnčár szerint is a kapus piros lapja jelentette a fordulópontot a mérkőzésen. „A kiállításig változatos, támadó jellegű futballt élvezhetett a közönség. A hazaiak korán megszerezték a vezetést. Fordulás után ismét gyorsan született meg a második találat, utána a vendéglátók már ellenőrzésük alatt tartották a játékot.”

Macej hálója bevehetetlen

A statisztikai adatok között böngészve megállapítható, hogy Patrik Macej hálója immáron tizenegy meccsen maradt érintetlen, tavasszal még egyáltalán nem kapott gólt a DAC. Pačinda tíz góllal és négy gólpasszal dicsekedhet, s az is említést érdemel, hogy Tomáš Huk és Ľubomír Šatka eddig valamennyi összecsapáson élvezte az edző bizalmát, és mind a 2070 percet végig a pályán töltötte. Ugyanez elmondható lett volna Ljubicicról is, ő azonban a fentebb említett ok miatt ezúttal pihenésre kényszerült. A leglényegesebb viszont, hogy a sárga-kékek nemcsak a Fortuna Liga legjobbjai közé tartoznak, de huszonöt év után remélhetőleg Európa legjobbjai között is bizonyíthatják képességeiket.

Az sem elhanyagolható, hogy a DAC nemcsak az elbűvölő szentélyét építi tervszerűen, de a korosztályos csapatok működésére is nagy hangsúlyt fektet. Óriási siker, hogy Bajnóczi Nikolas, Šimon Dolinský, Matúš Malý és Bari Krisztián személyében négy csallóközi labdarúgó is ott lesz a héten Portugáliában kezdődő elitkör-bajnokságon az U17-es szlovák válogatottban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?