Kozák tudja, kikre számíthat

A szlovák futballválogatott felkészülési mérkőzésen 2:1-re kikapott a vb-résztvevő Marokkótól.

A szlovák futballválogatott felkészülési mérkőzésen 2:1-re kikapott a vb-résztvevő Marokkótól. Megérdemelten nyert az afrikai válogatott, de Ján Kozák szövetségi kapitány hasznosnak nevezte a találkozót.

A csütörtöki, hollandok elleni mérkőzéshez (1:1) képest hat változás történt a szlovák együttesben, a DAC 22 éves középső védője, Ľubomír Šatka is helyet kapott a kezdőcsapatban. Rajta kívül Šulla, Sekulič, Hrošovský, Duda és Ďuriš jutott szóhoz a meccs elejétől.

Kezdettől fogva a világbajnoki felkészülés hajrájában levő marokkóiak diktálták az iramot, akik 4-2-3-1-es felállást alkalmaztak. Fölényben futballoztak, de a jól záró szlovák védelem mellett sokáig nem tudtak komoly helyzetet kidolgozni. Az afrikaiak letámadták a szlovákokat, a középpályán egyértelműen Belhandáék domináltak. Akadtak forró pillanatok a szlovák kapu előtt, ám az első fél óra végén mégis a szlovákok szerezhettek volna vezetést, gyors kontra végén a Cipruson légióskodó Ďuriš Hamšíkhoz passzolt, ám a válogatott karmestere 5 méterről fölé lőtt.

Ján Kozák a szünetben lehozta Hamšíkot, Kuckát, Makot és Ďurišt, és többek között Erik Pačindát is pályára küldte. Közel egy óra játék után, Lobotka akcióját követően egy középre érkező labdát a csereként beállt Ján Greguš 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt – 0:1. Csak öt percig tartott a szlovákok öröme, mert egy Šulla-bravúr után szöglethez jutottak a marokkóiak, a beívelt labdához Nemec ért hozzá, ez megzavarta a védőket, és el-Kaabi közelről a hálóba bólintott – 1:1. Egyre jobban beszorultak a szlovákok, egy veszélyes beívelés után Šatka kifejelte a labdát, ám a védekező középpályások elaludtak, és a Galatasarayban légióskodó Belhanda 19 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot – 2:1.

Hervé Renard védencei igazolták, hogy jó formában vannak, utóbbi 16 meccsük közül tizenhármat megnyertek, háromszor pedig döntetleneztek. A vb-n nehéz csoportba kerültek a marokkóiak, a spanyolokkal és a portugálokkal vannak egy kvartettben, de könnyen meglepetést okozhatnak.

„Nagyon hasznos volt a két felkészülési találkozó, Rodák kapuson kívül a 23-as keretből mindenki szóhoz jutott. Akadtak jó és gyengébb teljesítmények is, most már tudom, kikre számíthatok ősszel a Nemzetek Ligájában. Meglátszott, hogy Marokkó a vb-re hangol, és közel van a csúcsformához, a mi játékosaink pedig a fárasztó szezon után már alig várják a szabadságot” – nyilatkozta Kozák.

A szlovák játékosok közül többen helytálltak a meccsen, de néhányan nem tudták hozni a tőlük megszokott szintet. Šulla kapus második válogatott meccsén megbízható teljesítményt nyújtott, klubtársa, a honosított Sekulič viszont eléggé bizonytalan volt. Šatka a védelem tengelyében kitűnően megértette magát Škriniarral, mindketten hozták a formájukat. A tapasztalt Hubočan jobb volt, mint Mazáň a hollandok ellen, de akadtak hibái is. A védekező középpályások közül Kucka és Hrošovský közepesen játszott, az őket felváltó Greguš, Lobotka duó jobban focizott. Duda a szünetig jobbszélsőként eltűnt a mezőnyben, de később irányító középpályásként sem jeleskedett. Hamšík halványabb volt a megszokottnál, csakúgy, mint Mak. A csatárok közül Ďuriš volt a veszélyesebb, az őt váltó Nemec alig kapott labdát. A félidőben szóhoz jutó Pačinda aktívan futballozott, és a csütörtöki meccshez hasonlóan ismét akadt egy kihagyott helyzete. A becserélt Rusnák a bal szélen nem sokat mutatott. A hajrában először húzhatta magára a címeres mezt a Ternanában szereplő 22 éves Valjent.

Egy biztos, Ján Kozáknak van miből válogatnia, a tapasztalt játékosok mellett egyre több lehetőséget kapnak a tehetséges fiatalok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?