Kibekkelték a döntetlent Škrtelék

Gól nélkül ért véget Saint-Étienne-ben a Szlovákia–Anglia összecsapás a francia- országi labdarúgó-Eb B csoportjának harmadik, zárófordulójában.

Gól nélkül ért véget Saint-Étienne-ben a Szlovákia–Anglia összecsapás a francia- országi labdarúgó-Eb B csoportjának harmadik, zárófordulójában. Hatalmas fölényben futballoztak a szigetországiak, de Škrtelék a védekezés magasiskoláját mutatták be.

Wales nyerte a csoportot Anglia és Szlovákia előtt, a 4 pontos Kozák-legénység nagyon közel került a nyolcaddöntőhöz (a hat harmadik közül a legjobb négy folytatja a 16 között), ahol a C vagy a D csoport győztesével (várhatóan Németország vagy Spanyolország) találkozik.

Felforgatott angolok

Ján Kozák nem változtatott az oroszokat legyőző kezdőcsapaton, ismét tipikus csatár nélküli együttest küldött pályára. Duda játszott előretoltan, Pečovský volt a védekező középpályás.

Roy Hodgson angol kapitány viszont hat helyen változtatott a walesiek elleni összeállításon. Kihagyta a csapatkapitány Rooney-t, kicserélte a szélső védőket, elöl pedig Kane és Sterling helyett a Sturridge, Vardy duót szerepeltette.

Fantasztikus hangulatot teremtett a harmincezer angol és a tízezer szlovák szurkoló. Szerencsére, ezúttal a szigetországi drukkerek nem okoztak botrányt, sportszerűen biztatták kedvenceiket. A szlovákok dicséretére válik, hogy néha túlharsogták az angolokat. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök és Vilmos herceg is.

Kozáčik bravúrjai

Szigetországi rohamokkal indult a mérkőzés, a villámgyors Vardy és Sturridge nehéz perceket okozott a védőknek. Majd Henderson lövését Pekarík önfeláldozóan szögletre mentette. A túloldalon Hamšík lövése szállt mellé. A 17. percben Vardy lefutotta Škrtelt, ám a remek napot kifogó Kozáčik bravúrosan hárított. „Több zűrös szituációt kellett megoldanom, azt hiszem, Vardy és Clyne lövésénél volt a legnehezebb dolgom” – mondta a mérkőzés után a kapus, akit a meccs legjobbjának választottak.

Pekarík orra eltört

Röviddel később Bertrand lekönyökölte Pekaríkot, a jól bíráskodó Velasco Carballo nem látta az esetet, s mivel az asszisztense sem jelzett, továbbengedte a játékot. A Hertha jobbhátvédjének az orrából dőlt a vér, a vérzést percekig nem tudták elállítani. „Eltörött az orrom. Mindjárt tudtam, hogy baj van. Az fel sem merült bennem, hogy cserét kérjek, nem akartam cserbenhagyni a csapatot. Kiváló munkát végzett az orvosi stáb, mert másfél éve Berlinben hasonló esetben nem tudták elállítani a vérzést. Már hozzák Németországból utánam a maszkot… Nagyon boldog vagyok, hogy pontot szereztünk az angolok ellen” – nyilatkozta Peter Pekarík.

Mindent blokkoltak

Bő fél óra játék után Lallana 13 méteres lövését Kozáčik reflexmozdulattal védte.

A félidő hajrájában nagyon beszorultak az önfeláldozóan játszó szlovákok, Henderson bombáját fejjel blokkolta Ďurica. Hamšíkék a szünetig egyszer sem találták el a kaput.

A fordulást követően is folytatódott a nagy angol fölény, az 53. percben mégis a szlovákok szerezhettek volna gólt: Smalling nem értette meg magát Harttal, Mak lecsapott a labdára, de nem sikerült a kapuba találnia. Ez volt a legnagyobb szlovák lehetőség.

Röviddel később Clyne lövését Kozáčik vállal hárította, a túloldalon Weiss jobb sarokba tartó próbálkozását Hart tette ártalmatlanná.

Három védő állt be

Hodgson beküldte Rooney-t, Dele Allit, majd Kane-t, Kozák erre úgy reagált, hogy Švento, Gyömbér és Škriniar személyében védőket hozott be. Az angolok ezután teljesen a kapujukhoz szegezték a szlovákokat, akik a jégkorongozókhoz hasonlóan belevetődtek a lövésekbe, összesen 14 esetben blokkoltak! Az utolsó percekben támadás támadást követett, ráadásul Mak görcsöt kapott, ám mivel már nem volt szlovák cserelehetőség, sántikálva is visszajött a pályára. A szlovákok hősies védekezéssel kiharcolták a döntetlent, amely várhatóan a továbbjutásukat jelenti.

Jó eredmény

„Négy pontot szereztünk ebben a nehéz csoportban, remélem, ez elég a nyolcaddöntőhöz. A világ egyik legjobb válogatottjával 0:0-t játszani nagyon jó eredménynek számít. Tudtuk, hogy Cahillék ellen nem futballozhatunk nyílt sisakkal, ehhez igazítottuk a taktikánkat. Zárt védekezésből igyekeztünk gyors kontrákat vezetni. Bevallom, azért arra nem számítottam, hogy ennyire egykapuzni fognak az angolok. Köszönöm a lelkes szurkolóinknak a hathatós segítséget” – szögezte le a védelem oszlopa, Martin Škrtel. „Nagy fölényben futballoztak az angolok, de mindent kiadtunk magunkból, a szívünket hagytuk a pályán. Kozáčik bravúrok sorozatát mutatatta be, oroszlánrésze van a pontszerzésben. A szigetországiak szerintem nagyon messzire jutnak az Eb-n” – jelentette ki Marek Hamšík, aki a nyolcaddöntőben inkább a németekkel játszana, mint a spanyolokkal.

Önfeláldozó teljesítmény

„A mai meccsen mindent megtettünk a továbbjutásért. Az angolok nagyon beszorítottak bennünket, ezért védőkkel frissítettem. Nem akartunk ennyire defenzíven játszani, ám ellenfelünk rákényszerített erre. Kozáčik fantasztikus teljesítményt nyújtott, de valamennyi játékos önfeláldozóan futballozott. Remek eredményt értünk el, bízom benne, hogy továbbjutunk” – nyilatkozta Ján Kozák, aki elárulta, úgy tervezte, hogy Walest legyőzik, az oroszokkal pedig döntetleneznek, és az angolok elleni meccsnek már nem lesz tétje. Aztán minden másként lett.

Bosszús Hodgson

„Bosszantó, ha három mérkőzést úgy uralsz, ahogy mi tettük, és mégis csak egyszer győzöl. A szurkolók ma is csodálatosak voltak, nagy kár, hogy nem tudtuk nekik megnyerni a meccset. Nem hiszem, hogy sokkal többet tehettünk volna ennél, az elejétől a végéig uraltuk a találkozót, rengeteg lövéssel próbálkoztunk – mondta Roy Hodgson angol kapitány. – Nem hittem, hogy valaha látok egy angol válogatottat ennyire fölényben futballozni egy nagy tornán, ez valamelyest elégedettséggel tölt el. Csalódás a csoport második helye, mivel az élen akartunk végezni. Azonban így is ott vagyunk a legjobb tizenhat között, és azt látva, ahogyan játszunk, egyik válogatottól sem félek.”

Könnyen lehet, hogy az angolok a magyarokkal találkoznak a nyolcaddöntőben, ehhez a Storck-csapatnak is másodikként kell végeznie a csoportjában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?