Kapás brillírozott, magyar éremeső

London. Szombaton Cseh László és Kapás Boglárka, a vasárnapi zárónapon pedig Verrasztó Dávid és újra Kapás Boglárka nyert aranyérmet az úszó-Európa-bajnokság két utolsó versenynapján.

London. Szombaton Cseh László és Kapás Boglárka, a vasárnapi zárónapon pedig Verrasztó Dávid és újra Kapás Boglárka nyert aranyérmet az úszó-Európa-bajnokság két utolsó versenynapján. A magyarok így 19 éremmel (10 arany, 4 ezüst és 5 bronz) zárták a viadalt, ez eddigi legsikeresebb Eb-szereplésük.

Cseh országos csúcsa

Cseh László 100 méter pillangón nyert úgy szombaton, hogy ideje, az 50,86 másodperc országos csúcs is. A 30 esztendős magyar klasszis a tavaly augusztusi, kazanyi világbajnokságon elért saját korábbi rekordját javította meg egy századdal. Ez volt Cseh pályafutásának 33. Európa-bajnoki elsősége, ötvenméteres medencében a 14. kontinenselsősége, Londonban pedig harmadszor lett érmes, miután 50 méter pillangón másodikként végzett, a 200 méter pillangót pedig megnyerte. „Éreztem, hogy menni kell, a második ötvenen úgy nyomtam, ahogy bírtam – nyilatkozta Cseh. – Külön öröm, hogy úgy nyertem, hogy közben egy századdal az országos csúcsomat is megjavítottam, de még ennél is sokkal jobb lehetek.”

Kapás nagyon élvezte

Kapás Boglárka szombaton 1500 méter gyorson győzött, így harmadszor is a dobogó tetejére állhatott a brit fővárosban. A 800 méteren és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként szintén Európa-bajnok magyar hamar az élre állt, hatszáz méter megtétele után már két testhosszal vezetett üldözői előtt, s nagy fölénnyel csapott a célba. A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás alig három másodperccel maradt el országos csúcsától.

„Nem volt cél a magyar rekord, elsősorban az aranyérmet akartam megszerezni, ez sikerült, és mondhatom, még életemben nem élveztem ennyire az úszást, mint most. Tökéletes verseny volt” – mondta Kapás. – Belmonténél sohasem lehet tudni, hogy épp aznap mit akar: megy, mint a meszes, vagy csak utazik, mint most. Én mindenesetre azt mondtam magamnak 300-nál, egy életem, egy halálom, most elindulok. Az Európa-bajnoki csúcs megdöntése volt a célom, ez sikerült, boldog vagyok.”

Szilágyi végre önmaga

Női 200 méter pillangón az ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána egy századdal Franziska Hentke mögé szorulva végül ezüstérmes lett. Szilágyi ötven és száz méter után is vezetett, de 150 méternél sok energiát vesztett a fordulónál, és a benyúlása sem igazán sikerült. Az élete első felnőtt világversenyén érmet szerző Szilágyi viszont egyáltalán nem bánkódott. „Nem érdekel, komolyan. Inkább most kapjak ki, mint az olimpián!” – nyilatkozta szinte extázisban az M4 riporterének.

A fiatal sportoló ezután meglepő őszinteséggel beszélt a problémáiról is. „Három hónappal ezelőtt be akartam fejezni az úszást, mert elegem volt abból, hogy a családom meghatároz engem (Szilágyi nagyapja Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, apja pedig Szilágyi Zoltán többszörös ifjúsági Eb-érmes úszó – a szerk. megj.). Életemben először magamért csinálom. Nem azért, hogy ki az apám, ki a nagyapám. Annyira boldog vagyok, mert végre önmagam lehetek!”

Verrasztó címvédése

Verrasztó Dávid 400 m vegyesen megvédte címét, mögötte a második helyen a szlovák Richard Nagy csapott célba. A magyar úszó a pillangó után még csak harmadiknak fordult, de háton átvette a vezetést, és óriási fölénnyel győzött. „A végén egyedül voltam, egy kicsit jobb időt szerettem volna, de nem lehetek csalódott” – nyilatkozta Verrasztó, aki a felkészülés során sérülés miatt egy hetet kihagyott. Szlovákia is szerzett egy érmet Richard Nagy jóvoltából, a gyorsúszó-specialista versenyző az utolsó százon egy kicsit még Verrasztóra is felúszott.

Kapás örömúszása

Kapás Boglárka vasárnap is zseniálisan versenyzett, elképesztő könnyedséggel, új egyéni csúccsal diadalmaskodott 400 gyorson is. Ez volt a negyedik londoni aranya, majdnem két másodperccel javította meg eddigi legjobbját. Nem is akarta elhinni, amikor meglátta az időeredményét: „Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni... 4:03... Na, akkor megint nem hittem a szememnek... Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Eb!”

Bronz a végére

Az Eb utolsó száma a 4x100 méteres férfi vegyes váltó volt. A hátúszás után Balog Gábor a hatodik helyen váltott. Mellen Financsek Gábor nem tudta tartani a lépést a többiekkel, az utolsó helyen adta át a „stafétát”. Cseh Lászlóra várt a feladat, hogy pillangón felhozza a magyar váltót, és a magyar klasszis most is fantasztikusat úszott, a második helyre jött fel a magyar csapat. A befejezőember Bohus Richárd az utolsó ötven előtt nem állt dobogós helyen, de nagy hajrával végül behozta bronzérmesnek a magyar csapatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?