Jól vizsgáztak a pályabírók a Forma–1-es Magyar Nagydíjon

BERTA KITTIBudapest.

BERTA KITTI

Budapest. Bőven akadt dolguk a Forma–1-es Magyar Nagydíjon az ott dolgozó pályabíróknak, hiszen számos alkalommal kellett közbelépniük a hétvége során – többek között akkor is, amikor Lewis Hamilton Mercedese lángra kapott.

Urai voltak a helyzetnek

Először szombaton, az időmérő edzés alatt pörögtek fel az események, amikor Lewis Hamilton autója füstölni kezdett, majd ki is gyulladt. A mentésben részt vevő egyik pályabíró, Galambos József lapunknak elmondta, extrém helyzet volt, azonban szerencsére felkészültek voltak.

„A posztokról szóltak, hogy az egyik autó füstöl, majd közölték, hogy nem állt meg a pályán, így valószínűleg a boxba fog hajtani. Ekkor a távolban, a box bejáratánál már fel is tűnt az ekkor már égő autó. Elkezdtünk futni felé, és tudtuk, hogy ez nem csak egy egyszerű mentés lesz, annál komolyabb a helyzet. Amikor odaértünk, akkor láttuk, hogy Hamilton az.”

A pályabíró elmondta, ilyen esetben mindig a versenyző egészsége a legfontosabb, így arra volt szükség, hogy a pilóta minél előbb elhagyja a vezetőfülkét. Habár Hamilton viszonylag sokáig a pályán maradt a füstölő, majd égő autóban, a boxutcába hajtva hamar kipattant a Mercedesből.

„Elsődleges és legfontosabb feladatunk a versenyző kimentése volt, mivel égő autóban ült és közvetlen életveszélyben volt – nyilatkozta Galambos József. – Hamilton nagyon gyorsan kiugrott az autóból, mi pedig kézmozdulatokkal kommunikáltunk vele, és jelezte, hogy minden rendben van. Kértük, hogy menjen el az autó közeléből, ekkor persze már javában zajlott az oltás. Mikor a lángok elaludtak, a parc fermében még fél óráig őrizte egy tűzoltó az autót, nehogy újra kigyulladjon.”

A pályabíró hozzátette, a kollégáival együtt pontosan tudták, mit kell tenniük, így urai voltak a helyzetnek. Miután Hamilton kiszállt az autóból, a „rend” helyreállításán dolgoztak, ezért nem érzékelték a brit pilóta bosszúságát. „A mentés közben nem kaptunk utasítást, mindenki végezte a munkáját, hiszen ezt tanultuk, ebből vizsgáztunk. Nem tudom, Hamilton hogyan reagált, nem volt időnk ezzel foglalkozni, hiszen egy égő autó állt a pályán, ami mindenkire nézve veszélyt jelentett” – jegyezte meg Galambos.

Jobbak, mint a németek

Vasárnap sem volt nyugalmuk a boxutcai pályabíróknak: ekkor Sergio Pérez csapta oda a falhoz Force Indiáját a célegyenesben, ami újra izgalmas pillanatokat okozott az ott dolgozóknak. A gyors munkára ekkor sem lehetett panasz: a lelkes magyar pályabírók ekkor is bizonyítottak.

„Annyit tudok, hogy gyorsabban dolgoztunk, mint a német kollégák – emlékszik vissza a vasárnapi esetre Galambos. – Később a bokszutcai bírók vezetője odajött, és gratulált a gyors helyzetfelismeréshez, a gyors és szakszerű munkánkhoz. Bár nem számítottam dicséretre, mert ezt vállaltam, jóleső érzés volt tudni, hogy amit tanultam, azt legjobb tudásom szerint végeztem el.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?