Imre emlékére

Eltűnt a dél-szlovákiai sakkélet egyik bástyája. Kukel Imre halálhíre döbbenetet váltott ki a sportág honi világában. Szerdától emlékek kavarognak bennem, találkozások, hosszú beszélgetések szövevényei. Mindegyik lényegében ugyanarról szólt, mit lépnek, merre tartanak a Komáromi Sakk Club bábui.

Eltűnt a dél-szlovákiai sakkélet egyik bástyája. Kukel Imre halálhíre döbbenetet váltott ki a sportág honi világában. Szerdától emlékek kavarognak bennem, találkozások, hosszú beszélgetések szövevényei. Mindegyik lényegében ugyanarról szólt, mit lépnek, merre tartanak a Komáromi Sakk Club bábui. Évtizedeken át ehhez keresett rátermett gyerekeket. Hogy megtanítsa őket háborút vezetni a 64 mezős sakktáblán. Mi több, hadvezéreket, országos bajnokokat, nagy diákcsaták vezéralakjait nevelte belőlük.

És Imre azt nagyon tudta, tette is szüntelenül, játékosnemzedékek tűntek fel műhelyében, melyből Zuzana Cibičková (Borošová), Jankó Zoltán, az edző fia, ifj. Kukel Imre, Édes Zsófia, Kráľ Klaudia és Balogh Péter országos bajnokok lettek, volt, aki nem is egyszer. Legismertebb tanítványa, Zuzka női nagymesteri címig vitte.

A múlt század kilencvenes éveiben ismertem meg Imrét, akkor, mikor a Duna-parti városban a sakkélet egy mederbe terelésén munkálkodtak. Nem először és nem utoljára. Sakkozóinak eredményessége a későbbiekben is a nevelőedzőre terelte a figyelmet. Alig akadt olyan év, amikor nem vitt volna éremesélyeseket az országos bajnokságra. Komáromból vagy a környező településekről. Mert az volt a felségterülete. 1999-ben hazai környezetben mutatkozhattak be védencei, mert ő szervezte az országos bajnokságot.

A nevelés, a saját forrásból merítés híve volt. Apró, feltörekvő növendékei mindig megerősítették abban, hogy érdemes velük foglalkozni. Örömteli visszajelzés volt ez az élet terheinek elviselésében.

Kukel Imre halálával nagy űr támadt a dél-szlovákiai sakkélet utánpótlás-nevelésében. Hatalmas kráter.

J. Mészáros Károly

Kukel Imre temetése ma délután (14.00) lesz a komáromi katolikus temetőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?