Hősies hajrá, mámoros egyenlítés

A magyar válogatott 1:1-et játszott Izlanddal a franciaországi labdarúgó- Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában, négy ponttal vezeti a tabellát és nagyon közel áll a továbbjutáshoz.

A magyar válogatott 1:1-et játszott Izlanddal a franciaországi labdarúgó- Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában, négy ponttal vezeti a tabellát és nagyon közel áll a továbbjutáshoz. A marseille-i találkozón a szigetországiak vitatható tizenegyesből szereztek vezetést, Dzsudzsákék a 88. percben Saevarsson öngóljával egyenlítettek.

Péntektől magyar szótól volt hangos Franciaország második legnagyobb városa, több mint 20 ezer szurkoló érkezett Marseille-be, akik fantasztikus hangulatot teremtettek. Sok dél-szlovákiai drukker is eljött az összecsapásra. A meccs előtt a magyar B-közép elé felvonultak a kommandósok, de szerencsére nem kellett közbeavatkozniuk.

Változások a kezdőben

Bernd Storck kapitány sérülés miatt nem számíthatott Fiolára, így Lang lett a jobbhátvéd, a védelem tengelyében pedig Juhász Roland játszott Guzmiccsal. A német szakvezető még két helyen változtatott az osztrákok elleni győztes meccshez képest, Szalait Priskin, míg Némethet Stieber váltotta fel, így Dzsudzsák átkerült a jobb szélre.

Jól kezdték a találkozót a magyarok, de az első lehetőség az izlandiak előtt adódott, Bödvarsson fölé bólintott. A túloldalon Priskin fejelt a kapu fölé, majd Dzsudzsák lövését blokkolták a védők. Az első félóra végén Gudmundsson megelőzte Kádárt, de közeli lövését Király hatalmas bravúrral, lábbal hárította.

Furcsa tizenegyes

Hiába volt jelentős a magyar labdabirtoklási fölény, az izlandiak szereztek vezetést, a 39. percben Király elkövette első hibáját az Eb-n, kiejtette a labdát egy szöglet után, majd Kádár Gunnarssonnal ütközött, az északi játékos nagyot esett, az orosz Karaszjov pedig tizenegyest ítélt. A büntetőt Gylfi Sigurdsson magabiztosan értékesítette – 1:0.

„Jogtalan volt a tizenegyes. Blokkolni szerettem volna, Gunnarsson csinált egy lövőcselt, majd bennem elesett. Legnagyobb megdöbbenésemre a bíró a 11-espontra mutatott” – mondta lapunknak Kádár Tamás. Ezután is a magyarok diktálták az iramot, ám a szünetig egyszer sem találták el a kaput.

Magyar fölény

Fordulás után is folytatódott a magyar fölény, az izlandiak az eredmény tartására törekedtek, szinte ölték a futballt. Geráék többnyire magas labdákkal próbálkoztak, ám ezek a beadások nem okoztak gondot a hórihorgas izlandi védőknek. Bernd Storck a 67. percben Nikolics és Böde személyében két csatárt küldött be Priskin és Stieber helyett. Dzsudzsák két szabadrúgással is próbálkozott, ám Halldórsson résen volt. Az izlandiak már annyira biztosak voltak győzelmükben, hogy 37 éves legendájukat, Gudjohnsent is a pályára küldték.

Bejött Storck húzása

A mérkőzés hajrájában Storck kockáztatott, a védő Juhászt a támadó Szalai váltotta fel, ezután teljesen beszorultak az északiak. A 88. percben kiegyenlített a magyar csapat: Nagy remek indítása után Nikolics tört be a 16-oson belülre, középre gurított, és a labda a Böde elől menteni igyekvő Saevarssonról a kapuba került – 1:1!

„Az első gondolatom az volt, hogy Gerát játszom meg, visszapasszolok, de láttam, hogy nagy a tömörülés középen, ezért igyekeztem átívelni Bödének a hosszú oldalra. Az volt a célom, hogy minél erősebb legyen a passz, mert tudtam, hogy abból vagy Dani, vagy valaki gólt szerezhet” – írta le a magyarok százezreit boldoggá tévő akciót a meccs után a csereként beállt Nikolics Nemanja.

„Igazán elengedhette volna a védő, még boldogabb lennék, ha én találtam volna a kapuba” – bosszankodott Böde Dániel, a Ferencváros csatára.

A percekig tartó hatalmas gólöröm közben számos görögtűz lobbant. Röviddel a meccs befejezése előtt fellélegzett a magyar tábor, mert Lang faultja után – sokan megijedtek, hogy újabb büntető következik – a tizenhatosról megítélt szabadrúgás után elakadt a sorfalban a labda, az ismétlés pedig a kapu mellé pattant.

A magyar csapat győzelemként ünnepelte a döntetlent, melynek végén a játékosok és a szurkolók közösen elénekelték a Himnuszt.

Mindent beleadtak

„Az elsőtől az utolsó percig mindent beleadtunk. Mindent megkockáztattunk, és ezzel sokat nyertünk, gratulálok az egész csapatnak! Lényegtelen, hogy a büntető jogos volt-e. A csapat nagyon sokat fejlődött, nagyszerűen játszott. Továbbra is futballoztunk, ez látható a labdabirtoklásból is. Nagyon megérdemeltük ezt a pontot, közel állunk a továbbjutáshoz” – értékelt Bernd Storck szövetségi kapitány.

„Az első félidőben sokszor próbálkoztunk, de a kapu előtt nem döntöttünk jól. A másodikban mindent egy lapra tettünk fel, bejöttek a csatárok, és olyan szélsőjátékot produkáltunk, ami eredményesnek bizonyult, hiszen a gól is így született. Csak saját magunkat okolhatjuk, hogy nehézzé tettük a mérkőzést, mert a mi hibánkból szerezték a góljukat” – mondta Dzsudzsák Balázs, aki biztos benne, hogy az izlandi vezető gól előtti szituáció nem ért büntetőt. Ráadásul a játékvezető az utolsó percben is be akarta fújni a tizenegyest Finnbogason lerántásánál. „Az asszisztense rászólt a fülére, hogy még a vonalon kívül történt, ezért lett belőle csak szabadrúgás” – tette hozzá Dzsudzsák.

Az Eb még

ne érjen véget

A csapatkapitány szerint az a legnagyobb erősségük, hogy fantasztikus szurkolók buzdítják őket. „Egy ilyen tábor előtt egyszerűen nem lehet kikapni! Nagyon örülök, hogy vissza tudunk nekik annyit adni, hogy a korábbi kudarcokat elfeledtetjük velük, és az álmaikat visszahozzuk. Hogy ha nem is az éjjel, de az Eb ne érjen véget” – jelentette ki Dzsudzsák, aki elárulta, a félidőben volt néhány hangos szó, de a konklúzió az lett: „Egy ilyen nulla csapat, amelyik tíz emberrel védekezik, nehogy már több pontot szerezzen, mint mi.”

A harmadik hely biztos

„Ez a döntetlen sajnos már nem ugyanolyan értékű, mint amilyen az első meccsen volt. Az öngól olyan szituációból esett, amelyet tulajdonképpen nem lehetett hárítani, ezért nem lehet hibáztatni a játékosomat. Sajnos nem tudtuk megtartani a labdát a meccs végéhez közeledve, ez okozta a problémát, azt, hogy kihagyott a koncentrációnk” – szögezte le Heimir Hallgrímsson, az izlandiak egyik szövetségi kapitánya, aki a tizenegyesről elmondta, látott érintkezést az esetnél, de talán túlzottan is szigorú volt a játékvezető.

Az már biztos, hogy a magyar csapat a harmadik helynél nem végezhet hátrébb. Az pedig nagyon valószínűtlen, hogy a hat csoportharmadik közül négy másik legalább 4 pontot szerezzen. És persze Dzsudzsákék még másodikok, vagy akár elsők is lehetnek a csoportban.

A szerdai utolsó körben a magyar válogatott Portugáliával találkozik Lyonban.

 Dzsudzsák

mindenét odaadta

a szurkolóknak

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?