Hendikeppel utazik Rióba

Hatodik olimpiájára készül a szörföző Gádorfalvi Áron.

Hatodik olimpiájára készül a szörföző Gádorfalvi Áron. A 38 éves, sokszoros magyar baj-nok és nemzetközi versenye-ken is szép eredményeket elért versenyzővel sportágáról és riói esélyeiről is beszél-gettünk.

A sportkedvelők tudják, hogy létezik ez a sportág, de azt talán nem, hogy mi a verseny lényege.

A szörfözés olyan, mint a vitorlázás. Mindenki egyszerre indul és megadott sorrendben kell a bójákat megkerülni. Aki először ér be a célba, az nyer. Általában 11 futam van egy versenyen, és minden futamban annyi pontot kap az ember, ahányadiknak beér, az eredményeket pedig összeadják. A végén az nyer, akinek a legkevesebb pontja van.

Hamarosan a hatodik olimpiáján vesz részt, nem „unja” még?

Mivel négyévente van olimpia, bőven van idő rá, hogy elkezdjen hiányozni. Négy év hosszú idő, sok minden történik egy ciklus alatt. Minden felkészülésem más, érdekes visszagondolni, hogy a különböző ciklusokban hogyan készültem fel. Persze egy felkészülés alatt sokszor úgy érzem, hogy tele van a hócipőm mindennel, de összességében élvezem ezt az életet.

Melyik volt az eddigi legkedvesebb olimpiája, és miért?

Sydney-t szerettem a legjobban. Nagyon közel áll ez a város hozzám, nagyon szeretem. Nagyon kellemes, lazábban élnek ott az emberek, mint Európában. Fiatal koromban sok időt töltöttem ott.

Sok nemzetközi versenyen szerepelt már. Mennyiben más egy olimpia?

Úgy gondolom, hogy a mi sportágunkban ez a csúcsverseny. Erre készül mindenki, hogy ide kijusson, és itt érjen el egy komoly eredményt. Semmi különbség nincs, amikor a vízen vagyunk. Inkább a nagy felhajtás miatt érzi mindenki, hogy ez egy különleges dolog, mivel ennél nagyobb verseny nem létezik. Talán a tét is nagyobb. Sok embernek csak egyszer adatik meg, hogy olimpián villantson.

A víz, amiben versenyeznek, vélhetően mindenhol más jellegű. Ennek tükrében hogyan lehet mégis készülni egy viadalra?

Igen, ez valóban így van! Fontos lett volna, hogy a helyszínen eddzünk, de sajnos nem sikerült kijutni Rióba. Ez az első olimpiám, amikor teljesen ismeretlen helyszínre érkezek.

A sportága mennyire számít technikai sportnak? Az ön szörfje különbözik a klasszisokétól? Egy ilyen profi sporteszköz mennyibe kerül?

A komplett felszerelésem megközelítőleg 1,5 millió forint (kb. 4600 euró). Elvileg mindenkié egyforma, ugyanabban a gyárban készítik, és csak azzal lehet indulni. A gyakorlatban lehetnek különbségek, akár a gyártás során is kialakulhatnak, de a természetes amortizáció miatt is. Akinek több pénze van, sűrűbben vehet új felszerelést, ami jobb állapotban van. Az olimpián a deszkát és a vitorlát adni fogják, sorsolják, árbócot, szkeget és boomot mindenki vihet magának.

Hatalmas bátorság és vakmerőség is szükséges ehhez a sporthoz: melyik volt eddig a legfélelmetesebb versenye?

Talán a versenyek nem annyira félelmetesek, mert azokon általában a sok kísérő motoros miatt nagy biztonságban vagyunk. Inkább a felkészülések alkalmával fordultak elő izgalmasabb szituációk. Ausztráliában egyszer magasabb bukóhullámok között szörföztünk, mint maga a vitorla. Ott, ha nem vagyunk észnél, könnyen megtörténhetett volna a baj. Vagy egyszer Kínában akkora köd lett hirtelen az edzésen, hogy nem lehetett semerre se látni semmit, és nem lehetett tudni, merre van a kifelé. Nagyon furcsa érzés volt.

Pekingben érte el a legjobb olimpiai eredményét a 19. hellyel. Mennyire van messze attól, hogy az első tízben végezzen?

Ez nagyon kiszámíthatatlan. Sok múlik az időjáráson is. Az elmúlt olimpiák egyik legolcsóbb és egyben a leggyengébb felkészülése zajlik most. Ennek ellenére bízom benne, hogy be tudom állítani az eddigi legjobb eredményemet. Londonban is sikerülhetett volna, ha nem fogok ki egy hibás árbócot, amit akkor még a rendezők adtak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?