Három hétig Portugália lesz Európa központja

A ma kezdődő Európa-bajnokságon a franciák indulnak címvédőként, bár ez semmit sem jelent: ez Eb-k eddigi történetében ugyanis még egyszer sem fordult elő, hogy valaki ismételni tudott volna.

Meztelen bátorítás. Az orosz labdarúgó-válogatott tagjainak feleségei, illetve barátnői mindent elkövetnek azért, hogy párjuk alakulata a lehető legjobban szerepeljen a portugáliai Európa-bajnokságon: ennek friss jeleként pózolnak a Komszomolszkaja Pravdában.ČTK/AP-felvételA franciák mindenesetre a torna fő esélyesei: a 2002-es világbajnokság óta csak egyszer kaptak ki (a csehektől), és zsinórban elért tizenhét győzelmükkel beállították a brazilok 1997-es rekordját. Zidane-ék mindjárt az első meccsükön megmérettetnek: ellenfelük az az angol válogatott lesz, amely saját huligánjainak garázdálkodásától jobban tart, mint a riválisoktól. Az UEFA ugyanis szurkolói rendbontás esetén az érintett válogatott azonnali kizárását helyezte kilátásba. Márpedig egy angol–horvát csoportmeccs előtt és után aligha honol majd nyugalom a stadion körül, elég csak felidézni a Hajduk Split–Fulham UEFA Kupa-mérkőzés utózöngéit, amikor a spliti kocsmákban a helyi Torcida tagjai ökölharcra invitálták az angol huligánokat.

Az angolok ellen szól az is, hogy eddig még egyetlen olyan válogatott sem nyerte meg az Eb-t, amelyet külföldi edző irányított. Márpedig a háromoroszlánosok a svéd Sven-Göran Eriksson vezetése alatt indulnak harcba. Ilyen alapon persze a házigazda portugálok (a brazil Luiz Felipe Scolarival a kispadon) és a német Otto Rehhagel irányította görögök is lemondhatnának az aranyról.

A titkos esélyesként emlegetett csehek egy elsőséggel már büszkélkedhetnek ezen az Eb-n: a torna legmagasabb játékosa ugyanis Jan Koller (202 cm). A magassági lista ellenkező végén a holland Davids (168 cm) található, aki két centivel rövidebb az angol Scholesnál. A legeknél maradva: a viadal legfiatalabb játékosa az orosz válogatott harmadik számú kapusa, Viktor Akinfejev (szül. 1986. április 8-án), a veteránok között pedig három 36 éves futballista, az orosz Mosztovoj, a 115-szörös francia válogatott Desailly, és a svájciak kapusa, Jörg Stiel viszi a prímet. Ami a csapatokat illeti: a legalacsonyabb átlagéletkoruk a spanyoloknak van (25,4 év), a legidősebbek pedig a lettek (28,9 év).

A legtöbb légióst (22) Otto Baric, a horvát válogatott szövetségi kapitánya tudhatja csapatában, másodikok ebben a sorban a dánok, 20 légióssal. Velük ellentétben az olaszok csak a Serie A-ban szereplő játékosokra építenek, s tulajdonképpen a spanyoloknál sincs légiós, hiszen Morientes csak a Real Madrid kölcsönjátékosaként szerepelt a Monacóban.

A portugálok azt állítják, ez lesz minden idők legjobb Európa-bajnoksága. Ehhez viszont – úgy tervezik – portugál aranyérem dukál. Csakhogy házigazda ország utoljára húsz évvel ezelőtt szerzett aranyat: 1984-ben a Platini vezette franciák. (čtk, jgj)

Betépetnék az angol szurkolókat

Kannabisszal fékezné meg a bajkeverésben mindig élenjáró brit szurkolókat a portugál rendőrség. A hatóságok – az Itt pöfékelünk program keretében – a foci Eb idején szemet hunynának a marihuánafogyasztás felett, mivel tapasztalataik szerint problémát igazán a részeg szurkolók okoznak. A szmókerek ezzel szemben bambán énekelnek, kéz a kézben. A holland rendőrség a 2000-es futball Eb idején hasonlóan állt az angol szurkolókhoz. A Sun brit bulvárlap szerint a hollandiai meccsek idején a legtöbb huligán annyira betépett, hogy eszébe sem jutott a bajkeverés. (index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?