Hamilton uralja Austint

A brit világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es Amerikai Nagydíj.

A brit világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es Amerikai Nagydíj. Második helyen csapattársa, a német Nico Rosberg ért célba, a dobogó harmadik fokára az ausztrál Daniel Ricciardo (Red Bull) állhatott fel.

Az eddigi négy austini futamból hármat Lewis Hamilton nyert, nem véletlenül tartozik a brit pilóta kedvenc pályái közé az amerikai. Rajta kívül csupán a német Sebastian Vettel tudott győzni az 5,51 kilométer hosszúságú versenypályán.

A hétvégét a Mercedesek kezdték a legjobban. A világbajnoki címvédő Hamilton volt a leggyorsabb csapattársa, a bajnoki éllovas Rosberg előtt az első szabadedzésen, a harmadik tréningen mindketten hibáztak, de az időmérőn már nem tudták őket megverni a Red Bullok. A német istálló pilótái esélyt sem adtak az osztrák csapat versenyzőinek. Hamilton két tizedmásodperccel autózott gyorsabb időt legfőbb riválisánál, Rosbergnél. A brit versenyző pályafutása során először szerezte meg az első rajtkockát Austinban. Összességében karrierje ötvennyolcadik kvalifikációs elsőségét ünnepelhette. A harmadik Ricciardo már fél másodpercet kapott a háromszoros világbajnoktól. A Red Bull valósággal kibérelte a második sort a Ferrarik elől, hisz a negyedik rajtkockából Verstappen várhatta a futamot.

Hamilton egész hétvégén az indulást gyakorolta, és sikerrel tette. A futamon jó startot fogott, ugyanez nem mondható el csapattársáról, Rosbergről, akit a célegyenes végi kanyarban Ricciardo utasított maga mögé. A két Mercedes más stratégiát választott az első kerékcseréknél: Hamilton lágy gumikat kapott, Rosberg pedig közepes keverékű abroncsokra váltott. Érdekes kiemelni, hogy az élmezőnyből Vettel húzta legtovább a bokszkiállást, holott ő szuperlágy gumikon indult.

A futamon többször is hibáztak a szerelők a bokszban. Verstappen nem értette meg egymást csapatával, igaz, később elismerte, hogy ő értette félre csapata kérését. A Red Bull szerelői nem várták a hollandot, ő mégis kiment friss gumikért, amik még ki sem voltak készítve. A Red Bull alighogy visszagurult a pályára, megadta magát. Verstappen rossz helyen parkolta le autóját, emiatt virtuális biztonsági autós szakaszt kellett beiktatni. A Ferrari Räikkönen kiállásánál követett el hibát. A szerelőbrigád még nem végzett a kerékcserével, amikor a finn már zöld lámpát kapott. A kerék nem került megfelelően a helyére, Räikkönennek emiatt fel kellett adnia a futamot. A Ferrarit az eset miatt 5000 eurós pénzbírsággal sújtották.

Hamilton elsősége egy percig sem forgott veszélyben a versenyen. A brit világbajnoki címvédő pályafutása 50. győzelmét ünnepelhette, amivel hét ponttal csökkentette hátrányát a világbajnoki pontversenyben. A második Rosberg a rajtot elrontotta, egy helyet visszacsúszott, ám ki tudta használni a virtuális biztonsági autós szakaszt. Akkor cserélt kereket, s ezzel újra Ricciardo elé került, az ausztrál a futam végéig megőrizte dobogós pozícióját. A japán kisiklás után helyes útra tértek a McLarenek. Austinban mindkét autójukkal pontot szereztek: Alonso az 5., Button a 9. pozícióban zárt.

„Nagyon örülök, hogy ismét sikerült nyernem itt Amerikában, ami egyben második otthonom is. Mindig is jól mentem itt, és sokszor nyertem már. A versenyem jól alakult, de ezzel még nincs vége. Folytatom a munkát, amit megkezdtem, a maximumot fogom kihozni magamból. Nico fantasztikus munkát végzett idén, és biztos vagyok benne, hogy jó csata lesz közöttünk az utolsó versenyeken” – nyilatkozta a futamot követően Hamilton, aki öt futam után tudott ismét győzni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?