Európai stopperóra az eldobható műanyag csomagolás: Először eltűnnek a szupermarketekből és az éttermekből

s3

Az Európai Unió új rendelete betiltja a műanyag csomagolások bizonyos típusait. Az üveg és más újrafelhasználható csomagolóanyagok kerülnek előtérbe. 

Néhány éven belül az egyszer használatos műanyag csomagolást más újrafelhasználható és újrahasznosítható anyagok, különösen az üveg, fogják felváltani. Szlovákiában azonban hiány van használt csomagolóüvegből. Másrészt a műanyag palackok és dobozok visszagyűjtési aránya tavaly elérte a lenyűgöző 92 százalékot. Az ország ezzel már elérte a 2029-re kitűzött célt.

Az Európai Unió (EU) új rendelete 2030-tól betiltja az egyszer használatos műanyag csomagolások bizonyos típusait, beleértve a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek, a kávézókban és éttermekben fogyasztott ételek és italok csomagolását, a fűszerek, szószok és kávékrémek minicsomagolásait is. A szabályok emellett 2030-ra öt százalékos, 2035-re tíz százalékos, 2040-re pedig akár 15 százalékos csomagolási aránycsökkentést is előírnak.

Míg a legfrissebb, 2022-es adatok szerint az EU átlaga 513 kilogramm fejenként keletkező települési hulladék, addig Szlovákiában ez az érték alacsonyabb, 478 kilogramm fejenként. Minden európai lakos évente csaknem 190 kilogramm csomagolási hulladékot termel.

Az új uniós szabályok értelmében szigorú kritériumok alapján szinte minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Az intézkedés emellett a műanyag csomagolások minimális újrahasznosított tartalmát és a csomagolási hulladék súlya alapján minimális újrahasznosítási arányt határoz meg.

Az EU először határoz meg környezetvédelmi jogszabályban célokat a csomagolás csökkentésére, függetlenül a felhasznált anyagtól. A képviselők szerint az élelmiszerek csomagolásában az örökös vegyi anyagok használatának tilalma jelentős győzelem az öreg kontinens fogyasztóinak egészsége szempontjából. 

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?