Hol magasabbak a nyugdíjak, mint a szlovák fizetések? Itt a legmagasabb nyugdíjakkal rendelkező országok listája

kép

Aki több ezer eurót akar az államtól, annak a rangsor élét vezető országokban van esélye ilyenre. Szlovákia szomszédai is az első helyezettek között vannak.

Sok olyan ország van, amelyre a szlovák nyugdíjasok irigykedve nézhetnek. A TREND tíz olyan országot rangsorolt, amelyek Szlovákiához képest dupla, háromszoros vagy egy esetben akár négyszeres öregségi nyugdíjat kínálnak polgáraiknak.

A nyugdíjak nemzetközi összehasonlítása meglehetősen bonyolult, mert a különböző országoknak más-más nyugdíjrendszerük van. Némelyikükben csak az első pillérben van állami nyugdíj, míg mások ugyanezen a pilléren belül más rendszerekre is kiterjesztik, és van, ahol az állami nyugdíj kifejezés mást jelent.

A rangsort a Picodi portál elemzése ihlette, amely a világ 44 országában térképezte fel 2022-ben az átlagnyugdíjat az adók utáni nettó összeg alapján, és az állami nyugdíjra összpontosított, amelyet Szlovákiában és más országokban az első pillérből finanszíroznak. A TREND egy olyan ország hármasát is jelölte saját számításai alapján, amely nem szerepelt az eredeti elemzésben. Az összegek dollárról euróra történő hozzávetőleges átváltása az aktuális árfolyamok figyelembevételével történt.

10. Hollandia
Átlagos nettó nyugdíj: 1 244 euró

A Mercer Intézet szerint Hollandia régóta a világ legjobb nyugdíjrendszerével rendelkező országai közé tartozik. Az első pillért állami nyugdíjként a kormány fizeti, és átlagosan több mint 1 200 eurós nettó nyugdíjat biztosít.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az országnak van egy nagyon hatékony második pillére, amely szektorok és szakmák szerint fogja össze a munkavállalókat. A hollandok többsége rendelkezik vele, az úgynevezett foglalkoztatói nyugdíjban takarékoskodik. Ez akár kétezer euróval is növelheti az ezt igénybe vevők reálnyugdíját.

9. Spanyolország
Átlagos nettó nyugdíj: 1 290 euró

Az állami nyugdíj összege Spanyolországban hasonló a hollandiaihoz. Az első pillérben a nyugdíjakat a még aktív munkaerőpiacon lévő munkavállalók finanszírozzák. Ők mindannyian egyetlen alapba fizetnek be, amelyből az állami nyugdíjat folyósítják.

A második pillér, ahol a munkavállalók saját maguk takarékoskodnak, nem annyira elterjedt az országban, mint Hollandiában, bár a helyzet itt is fokozatosan változik. A Picodi elemzőinek számításai szerint a spanyol nyugdíjasok nyugdíjuk több mint 18 százalékát költik élelmiszerre, ami az alacsonyabb nyugdíjakkal rendelkező országokhoz képest egyáltalán nem sok.

8. Franciaország
Átlagos nettó nyugdíj: 1 439 euró

Míg egy spanyol nyugdíjasnak a nyugdíjának 18 százalékát kell élelmiszerre költenie, addig egy francia nyugdíjasnak csak 14 százalékra van szüksége. Franciaországban az átlagos állami nyugdíj mintegy 150 euróval magasabb, mint nyugati szomszédjánál.

Az első pillér két rendszerre oszlik - az egyik a magánszektorban, a másik a közszférában dolgozók számára. Ezek számos szabályban és juttatásban különböznek egymástól. A második pillér szintén kötelező, és finanszírozása ugyanúgy történik, mint az első pilléré - a munkavállalók és a munkáltatók befizetéseiből.

6. Finnország
Átlagos nettó nyugdíj: 1 507 euró

A finn első pillér két részből áll - egy nemzeti nyugdíjból és egy keresethez kötött nyugdíjból. A nemzeti nyugdíj célja, hogy alapjövedelmet biztosítson azok számára is, akik túl keveset kerestek. Mindenkinek jár, aki a tizenhatodik életévének betöltése után legalább három évig Finnországban élt.

A második pillér elvileg kötelező Finnországban. Többnyire csoportos nyugdíjbiztosításon keresztül valósul meg, amely a munkáltatóval kötött megállapodás eredménye.

5. USA
Átlagos nettó nyugdíj: 1 531 euró

Az USA nyugdíjrendszere az első pilléren, más néven Social Securityn alapul, amely 1935-ig nyúlik vissza. A rendszert a munkavállalók bérét terhelő adókból finanszírozzák. Érdekes jellemzője az állami nyugdíjra alkalmazott progresszív elv - a kevesebbet keresők a bérük nagyobb százalékát kapják, mint a többet keresők.

A második pillérben két modell létezik. Az első, amelyhez elsősorban a munkaadók járultak hozzá, fokozatosan átadja helyét a másodiknak, amelyhez a munkaadók mellett a munkavállalók is nagyobb mértékben járulnak hozzá.

4. Dánia
Átlagos nettó nyugdíj: 1 630 euró

Dánia esetében az állami nyugdíj nem egyenlő automatikusan az első pillérrel. Az első pillér egy állami alapnyugdíjból áll, amely mindazok számára nyitva áll, akik 15 éves koruk után legalább három évig Dániában éltek, valamint egy kötelező nyugdíjrendszerből, amelybe a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt befizetnek. Az átlagos dán első pilléres nyugdíj száz euróval meghaladja az amerikai nyugdíjat.

A második pillér a legtöbb munkavállaló számára kötelező, és kollektív szerződések szabályozzák.

3. Svájc
Átlagos nettó nyugdíj: 1762 euró

A svájci állami nyugdíj megközelíti az 1800 eurót. Másrészt viszont ennek akár egyötödét is felemésztik az élelmiszer-kiadások, ami több, mint a rangsorban szereplő néhány más országé, ahol alacsonyabbak a nyugdíjak. A munkavállalók, a munkaadók, a kormány és a kantonok mind hozzájárulnak az első pillérhez. Az állami nyugdíj biztosításon alapul - minden állampolgárnak 20 éves korától, illetve 17 éves korától, ha korábban dolgozik, biztosítva kell lennie.

A második pillér csak egy bizonyos kereseti szinttől kötelező, ami évi 20 ezer euró körül van. A munkáltatók hozzájárulásának ehhez a pillérhez legalább akkorának kell lennie, mint a munkavállalókénak.

2. Norvégia
Átlagos nettó nyugdíj: 1 897 euró

A norvég nyugdíjasoknak az állami nyugdíjuk alig több mint 13 százalékát kell élelmiszerre költeniük, ami százalékban kifejezve egyharmaddal kevesebb, mint amit a svájci nyugdíjasoknak költeniük kell. A norvég alapnyugdíj átlagosan majdnem 1 900 euró. Ezt a nemzeti biztosítási rendszerből fizetik ki, amely adókból, többek között a bérjárulékokból kap pénzt. Egy garantált nyugdíjból áll, amely önmagában körülbelül nettó 1 200 eurót tesz ki, valamint egy keresethez kötött nyugdíjból.

2006 óta egy második pillér is kötelező, amelyhez a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt hozzájárulnak. A hozzájárulás összegének a fizetés legalább két százalékát kell elérnie, és a munkavállalók választhatják meg, hogy milyen befektetési lehetőséget kívánnak igénybe venni.

1. Luxemburg
Átlagos nettó nyugdíj: 2 011 euró

Luxemburg vezeti a rangsort. A Benelux államok legkisebb országa a legtöbb életszínvonalra vonatkozó rangsorban magasan szerepel. A nyugdíjak mellett például a fizetések tekintetében is az élen áll. Az átlagos állami nyugdíj itt meghaladja a kétezer eurót. A háromoldalú rendszer szerint ezt a munkaadók, a munkavállalók és az állam egyenlő arányban finanszírozzák - mindegyikük a bruttó bérek nyolc százalékával járul hozzá.

A második pillér Luxemburgban nem kötelező, és azt közvetlenül a munkaadók ajánlják fel. Ők határozzák meg a járulékszintekre és a juttatásokra vonatkozó szabályokat is. A második pillérből származó kiegészítő nyugdíj megduplázhatja a nyugdíjas jövedelmét.

Luxemburgban van egy minimálnyugdíj is. Ez 2022-ben bruttó összegben havi 1840 euró volt, ami nettó értelemben a TREND számításai szerint több mint 1500 eurót tett ki. Ráadásul, ha egy munkavállaló egy másik uniós országba költözik, megtarthatja a luxemburgi nyugdíjrendszer valamennyi előnyét.

Az utolsó oldalon megtudhatja, hogyan szerepelt Szlovákia a nemzetközi összehasonlításban, és a vizsgált országok közül melyikben a legalacsonyabb a nyugdíj.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?