Három további bank tervez egyszerűbb pénzfelvételt az ATM-ekből

tf6ktkpTURBXy9kYzIzMzQwOTMzMWVhNzA4NTM3ZjAzZWVlZTJhY2Y5Yy5qcGeSlQMAAM0FAM0C0JUCzQfQAMLD

Jelenleg öt bank kínálja ezt a lehetőséget, ez azonban nem a végleges állapot.

Miután sok éven át a hagyományos ATM-ből történő készpénzfelvételi módszereket használták, Szlovákiában egyre több bank döntött úgy, hogy bevezeti az érintés nélküli készpénzfelvételt. Az újítás egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb módot jelent az ügyfelek számára a készpénzfelvételre. 

Rögtön az elején leszögezzük, hogy fizikai vagy virtuális kártyával történő érintésmentes készpénzfelvételre gondolunk, nem pedig egy alkalmazásból származó kóddal történő készpénzfelvételre. Ez utóbbi csak egy bank ügyfeleire korlátozódik, míg az érintés nélküli pénzfelvétel más bankok ügyfelei számára is működik.

Az ügyfelek anélkül vehetnek majd fel pénzt, hogy bankártyát helyeznének a készülékbe. Az ilyen eszközök előnye a gyorsaság és a nagyobb biztonság, mivel az ügyfél nem helyezi be fizikailag a kártyát a pénzkiadó automatába (ATM). Egyszerűen csak rácsatlakoztatja a terminálra, beírja a PIN-kódját, és máris felveheti a készpénzt.

Az ügyfeleknek már a kártyát műr fizikailag sem maguknál tartaniuk. Sőt, olyan szolgáltatások is támogatottak, mint a Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay vagy Fitbit Pay.

Szlovákiában több bank is bevezette ezt az újítást. A 365.bank és a Postabank 2019 vége óta kínálja ezt a pénzfelvételi lehetőséget a közös ATM-hálózatukban. A ČSOB csak ATM-hálózatának egy részében vezette be az érintés nélküli pénzfelvételt - ezek az egykori OTP bank ATM-jei, amelyekből 129 van. Decemberben a VÚB több mint száz ATM-nél is lehetővé tette az érintés nélküli pénzfelvételt. Ugyanebben az időszakban a Fio bank is elérhetővé tette ezeket, amely éppen most kezdte el saját ATM-hálózatának kiépítését. Eddig 17 ilyen automatája van. A Prima bank is bevezette ezt a funkciót hálózatának egy részén. 

„A Prima bank már rendelkezik olyan ATM-ekkel, amelyek támogatják az érintés nélküli készpénzfelvételt, és az ügyfelei számára elérhetőek. Bár még nincsenek a teljes hálózatban, fokozatosan bővítjük a számukat” – erősítette meg Eva Čonková, a bank szóvivője.

Más bankok is tervezik az ATM-ből történő érintésmentes pénzfelvétel bevezetését. A banki piacvezető vállalat bejelentése szerint ősszel teszteli a szolgáltatást, majd a tervek szerint az ATM-ek többségénél bevezeti azt.

„Idén ősszel kísérleti jelleggel teszteljük az érintés nélküli ATM-kifizetéseket, majd döntünk a bevezetés időpontjáról. Terveink szerint a bevezetéskor az ATM-ek akár 70 százalékánál is lesz ilyen lehetőség” – mondta Marta Cesnaková, a Slovenská sporiteľna szóvivője.

A Tatra bank is megerősítette, hogy tervezi az érintés nélküli pénzfelvétel bevezetését. Azt állítja, hogy ezek az ügyfelei, valamint más szlovák és külföldi bankok ügyfelei számára is elérhetőek lesznek. Az UniCredit Bank is bejelentette, hogy dolgozik az érintés nélküli pénzfelvétel bevezetésén, azt azonban nem pontosította, hogy mikor.

Egy másik újdonság az azonnali fizetés. Több szlovákiai bank is lehetővé tette az azonnali fizetést. Ha a megoldást mindkét intézmény támogatja, a köztük lévő pénzátutalás mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?