Hamilton nyert Abu-Dzabiban, de Nico Rosberg a világbajnok

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a szezonzáró, 55 körös Abu-dzabi Nagydíj, de a világbajnoki címet a második pozícióban záró Nico Rosberg szerezte meg.

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a szezonzáró, 55 körös Abu-dzabi Nagydíj, de a világbajnoki címet a második pozícióban záró Nico Rosberg szerezte meg. A dobogó harmadik fokára Sebastian Vettel állhatott fel a Közel-Keleten.

Az utolsó versenyhétvége előtt egyetlenegy kérdés foglalkoztatott mindenkit: vajon ki szerzi meg a 2016-os világbajnoki címet: Rosberg először zsebeli be vagy Hamilton negyedik bajnoki címét szerzi? Előnyösebb helyzetben a Mercedes német pilótája volt, aki tizenkét pontos előnnyel vágott neki a szezonzáró futamnak. Rosbergnek csupán arra kellett figyelnie, hogy dobogón végezzen, ha csapattársa győz.

Az időmérő edzés előtt még az a kérdés is felmerült, hogy beférkőzik-e valaki a két Mercedes közé. A szabadedzések eredményei alapján ez is elképzelhető volt a két Ferrari és a két Red Bull jóvoltából. A kvalifikáción azonban megmutatkozott a Mercedes ereje. Hamilton három tizedmásodperccel autózott gyorsabb kört Rosbergnél, a harmadik leggyorsabb Ricciardo már nyolc tizedmásodpercet kapott. Hamilton sorozatban a negyedik rajtelsőségét szerezte, karrierje 61., idei tizenkettedik pole pozíciójának örülhetett.

A lemenő nap fényében rajtoló futamon Hamilton és Rosberg megőrizte pozícióját, Ricciardo azonban rontott egyet, Räikkönen került a Red Bull ausztrál pilótája elé. A hatodik helyről rajtoló Max Verstappen megforgott, Hülkenberggel ért össze, visszacsúszott a mezőny legvégére, és kezdhette a felzárkózást. A kerékcserék sorát az élen álló Hamilton nyitotta, de azonnal reagáltak rá a riválisok is, lágy gumikra váltottak.

Tizenhét évnyi Forma–1-es szereplés után Jenson Button utolsó futama nem úgy sikerült, ahogy azt elképzelte. A tizennegyedik körben a McLaren felfüggesztése eltört, és a brit világbajnok 305. futama véget ért.

Rosbergre rádión rászóltak, hogy ne kockáztasson Verstappennel szemben, hisz a világbajnoki cím megszerzéséhez elég neki a harmadik hely is. Rosberg mégis úgy érezte, a holland elé kell kerülnie. Verstappen nem adta könnyen magát, keményen védekezett a világbajnoki éllovas ellen, de a német elment mellette.

Rosberg tartotta Hamilton tempóját, semmi különöset nem csinált, egy másodperccel autózott csapattársa mögött. Vettel utolsó kerékcseréje alkalmával szuperlágy gumikat kapott, aminek köszönhetően Hamiltonnál is gyorsabb köröket autózott. A négyszeres világbajnok egyértelműen a dobogót célozta meg, jól is haladt afelé, hogy felállhasson a pódiumra. Hamilton visszalassította Rosberget, eközben Verstappen és Vettel felzárkózott rájuk. Az utolsó öt kör tartogatta a legnagyobb izgalmakat, de a sorrend nem változott.

Az 55 körös Abu-dzabi Nagydíj a brit Lewis Hamilton 53. győzelmével zárult, de a világbajnoki címet a második pozícióban leintett Nico Rosberg ünnepelhette, aki 34 évvel édesapja, Keke Rosberg bajnoki címe után nyert világbajnokságot. A dobogó harmadik fokára Sebastian Vettel állhatott fel. Pontszerző helyen ért célba még Verstappen, Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg, Pérez, Massa, aki az utolsó futamát teljesítette, valamint Alonso.

„Mindent megtettem, amit megtehettem az utolsó négy versenyen. Ennél többet nem várhattam volna magamtól. Keményen nyomtam, de nem sikerült. Nem lehet mindig nyerni, örülök mindennek, amit elértünk. Nem fogok szomorkodni és együtt ünnepelek a csapattal. Gratulálok Nicónak az első bajnoki címéhez!” – nyilatkozott a győztes Hamilton a futam után.

A világbajnok Rosberg izgulhatott a végén, ő így értékelte a szezonzárót: „Ez volt a legizgalmasabb futam, aminek részese voltam. Nem élveztem, borzasztó verseny volt. A végén nagyon rám estek a fiúk, alig vártam, hogy leintsék a futamot. Ezt a világbajnoki győzelmet a feleségemnek ajánlom, aki mindig támogatott, és persze a kislányomnak is. Nagyon büszke vagyok, hogy édesapámhoz hasonlóan én is meg tudtam nyerni a bajnokságot. Rettentő boldog vagyok emiatt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?