Hamilton győzelme Monaco utcáin

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton diadalával zárult a Forma–1-es Monacói Nagydíj. A második pozícióban Daniel Ricciardót intették le, a harmadik helyen Sergio Pérez zárt.

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton diadalával zárult a Forma–1-es Monacói Nagydíj. A második pozícióban Daniel Ricciardót intették le, a harmadik helyen Sergio Pérez zárt. A mezőny az eső miatt a biztonsági autó mögül rajtolt.

A legendás, autóversenyzésre nem igazán alkalmas monacói helyszínen 1950 óta rendeznek Forma–1-es futamokat. Rövidebb kihagyás után 1955 óta megszakítás nélkül szerepel a versenynaptárban.

Egy perc, és...

Az időmérő edzést már egy perc után meg kellett szakítani, Nasr autója füstölt el, majd másodszor is felvillant a piros zászló. Verstappen már a pálya alsó szakaszán az egyik kanyar bejáratán eltalálta a szalagkorlátot, eltört a kerékfelfüggesztés, ami miatt nem tudta kellőképpen balra fordítani autóját, s a falnak csapódott. A kvalifikáció középső felvonásában Ricciardo szuperlágy gumikon autózta a leggyorsabb idejét, így kedvező pozícióban várhatta volna a rajtot, ha az időjárás nem szól közbe. Az időmérő harmadik szakaszában Hamilton jelezte csapatának, hogy nincs erő a Mercedesben, a boxutca végén meg is állt. A hibát sikerült orvosolni, a leintés előtt tudott mért kört teljesíteni a brit világbajnoki címvédő. A leggyorsabb időt Daniel Ricciardo autózta, aki ezzel pályafutása első pole pozíciójának örülhetett. A Red Bull ausztrál pilótája közel két tizedmásodperccel volt gyorsabb a második Rosbergnél. Az „energiaitalosok” legutóbb három éve, a Brazil Nagydíjon örülhettek első rajtkockának.

Főszerepben a Safety car

Az esős időjárás miatt a biztonsági autó mögül rajtolt a mezőny. A legutóbbi három Forma–1-es Monacói Nagydíjat Nico Rosberg nyerte. A hetedik kör végén a felvezető autó kiállt a boxutcába. Magnussen volt az első aki köztes esőgumikra váltott. Csapattársa, Palmer már az elengedés után összetörte autóját. A visszafordítónál Räikkönen vétette el a féktávot, amit Ferrarija első vezetőszárnya bánt. Tizenöt kör alatt Ricciardo kilenc másodperces előnyre tett szert Rosberg előtt, aki láthatóan visszafogta a mögötte haladó Hamiltont, később a csapat kérésére maga elé engedte háromszoros világbajnok csapattársát.

Red Bull-os malőr

Ütközésekből és balesetekből nem volt hiány, egy alkalommal Kvjat és Magnussen ütközött. A folyamatosan felszáradó aszfalt miatt egyre-másra váltottak száraz pályás gumikra. Hamilton sokáig húzta esőgumikon, az élen is autózott, s rögtön ultralágy abroncsokra tudott váltani. Ricciardo egy körrel később állt ki kerékcserére, a Red Bull szerelőit váratlanul érte a kiállás, nem voltak előkészítve a szuperlágy gumik, emiatt az ausztrál pilótának sokat kellett várakoznia a boxban. A hosszadalmas folyamat miatt rengeteg időt vesztett, ha ez nem történik, visszaállhatott volna az élre. Verstappen vasárnap is összetörte Red Bullját, ahogy tette az időmérőn, sőt a csütörtöki szabadedzésen is falnak csapta autóját.

Ricciardo folyamatosan nyúzta hátulról Hamiltont, a brit az alagút utáni féktávon meg is csúszott, kissé levágta a kanyart, majd az ausztrál betette mellé az autót, de a Mercedes pilótája visszaverte a támadást. Nasr láthatóan lassabb volt svéd csapattársánál, Ericssonnál, a csapat fülére is mondta, hogy engedje el őt, de a brazil nem fogadott szót, aminek a vége ütközés lett. Ericsson a Rascasse-kanyarban próbálta betenni az autót, de megforgatta csapattársát. A 78 körös Monacói Nagydíjon a világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton negyvennegyedik győzelmét aratta, amivel csökkentette hátrányát a világbajnoki összetettben. A második pozícióban a végtelenül peches és csalódott Daniel Ricciardo zárt, aki nagyon sokat vesztett boxkiállásánál. A dobogó harmadik fokára Sergio Pérez állhatott fel. Pontszerző helyen ért célba még Vettel, Alonso, Hülkenberg, Rosberg, Sainz, Button, Massa.

„Hazai” siker

„Rettentően boldog vagyok, mert megszereztem a 44. győzelmemet, ami fontos volt, mert ez egyfajta hazai futam is számomra. Hatalmas dolog Monacóban nyerni, és most a lehető legjobbkor jött össze. El sem hiszem, hogy ilyen sok kört tettem meg az ultralágy gumikon. Soha nem mentem még ilyen hosszú etapot, mint most. Nem volt könnyű verseny, de most nagyon boldog vagyok, és csak a győzelem számít” – nyilatkozta az eredményhirdetés után a győztes Hamilton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?