Francia forgószél söpört végig Izlandon, amely hősként búcsúzott

Az Eb eddigi leggólgazdagabb meccsén a házigazda franciák 5:2-re legyőzték Izlandot, és bejutottak a legjobb négy közé a labdarúgó-Eb-n.

Az Eb eddigi leggólgazdagabb meccsén a házigazda franciák 5:2-re legyőzték Izlandot, és bejutottak a legjobb négy közé a labdarúgó-Eb-n. Az újoncként negyeddöntőig menetelő izlandiakat így is több tízezer ember ünnepelte Reykjavíkban.

A franciák házigazdaként mindig erősek (így nyerték meg az 1984-es Eb-t és az 1998-as vb-t is), ennek most Izland itta meg a levét. A torna meglepetéscsapata ellen Didier Deschamps együttese már az első félidőben négy gólt szerzett, s bár a második játékrészben Izland példásan küzdött, a vége így is 5:2 lett. A franciák nyolc kapura tartó lövéséből öt a hálóban kötött ki.

A góllövőlista élére Antoine

Griezmann ugrott négy találattal, de a nyomában ott lohol az immár háromgólos Dimitri Payet és Olivier Giroud is (Izland ellen előbbi egy, utóbbi két gólt rúgott).

Ezen az Eb-n még egy csapat sem szerzett egy félidő alatt négy gólt, a francia támadók formája tiszteletet parancsoló. „Az első félidőben mindent megtettünk – dicsérte csapatát Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya. – Utána kicsit kiengedtünk, én pedig óvni akartam Olivier Giroud-t és Laurent Koscielnyt, mert ha sárga lapot kaptak volna, akkor nem játszhatnak az elődöntőben. Elég buta dolog lett volna egy ilyen meccsen elveszíteni egy játékost.”

Az izlandiak számára ugyan Franciaország már túl nagy falat volt, az ország azonban így is eddigi legnagyobb sportsikerét érte el az Eb-meneteléssel. Reykjavíkban ezrek gyűltek össze a tereken a meccsek alatt, és a szimpatikus északiakat a Stade de France közönsége is vastapssal jutalmazta. „Nyilván csalódottak vagyunk a kiesés miatt, de mindent megtettünk, ami tőlünk telt, és büszkeség tölt el, hogy milyen biztatást kaptunk – mondta Kolbeinn Sigthórsson, az első izlandi gól szerzője. – Azt gondolom, a jövendő Európa-bajnok ellen játszottunk. A franciák nagyszerű teljesítményt nyújtottak. A védelmünk most nem úgy működött, mint kellett volna, és ezt nehéz megemészteni. De a második félidőben visszajöttünk a meccsbe, és megmutattuk, bármikor gólt szerezhetünk, s van tartása a csapatnak.”

A franciák a korábbi mérkőzéseiken sokáig vártak az első góljukra (a leggyorsabb eddigi találatuk az 57. percben esett), most már a 12. percben 1:0-ra vezettek. „Gyorsan gólt szereztünk, aminek nagyon örülünk. Megmutattuk, hogy nagyszerű csatáraink vannak. Sok helyzetet alakítottunk ki, és így könnyebb gólt lőni. Ez volt az eddigi legjobb teljesítményünk” – nyilatkozta Dimitri Payet.

Az izlandiak számára a nyolc között véget ért az Eb, a játékosok azonban hangsúlyozták, fantasztikus élményeket szereztek a tornán. „Keserű vége ez egy csodálatos tornának, de már az első félidőben elvesztettük a meccset. Viszont az tény, hogy általunk felkerült Izland a futballtérképre. Az egész világból kaptunk üzeneteket, milyen büszkék ránk az emberek, és milyen példaértékű a küzdőszellemünk. Büszkén mehetünk haza” – mondta Alfred Finnbogason.

Lars Lagerbäck, az izlandiak egyik szövetségi kapitánya is hasonlóan fogalmazott: „Ez a négy és fél év fantasztikus utazás volt számomra. Mélyen a szívemben érzem azt a pozitív energiát, amit a szurkolóktól kaptunk. Minden egyes percet élveztem – talán a franciák elleni meccs első negyvenöt percét kivéve…”

A drukkerek is így éreztek: a hazatérő válogatottat hősökként ünnepelték, több tízezer ember gyűlt össze a fogadásukra Reykjavíkban, ahol elképesztő erővel zúgott a „Huh!” csatakiáltás. (uefa.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?