Fociban a stabilitás szigete Jányok

Jányok. A felső-csallóközi településen gazdag hagyománya vannak a labdarúgásnak.A helybeli futballcsapat már az ötvenes években a kerületi bajnokságban szerepelt. A hatvanas évek végén kis időre szünetelt, majd 1976-ban újraéledt a legnépszerűbb játék a községben. Jelenleg a nyugat-szlovákiai V.

Jányok. A felső-csallóközi településen gazdag hagyománya vannak a labdarúgásnak.

A helybeli futballcsapat már az ötvenes években a kerületi bajnokságban szerepelt. A hatvanas évek végén kis időre szünetelt, majd 1976-ban újraéledt a legnépszerűbb játék a községben. Jelenleg a nyugat-szlovákiai V. liga déli csoportjában huszonkilenc ponttal a második helyen telel a felnőttek együttese, ami kiváló eredménynek számít.

A jányoki labdarúgást a stabilitás jellemzi. A jelenlegi vezetés, élén Berner Lajos polgármester-klubelnökkel 1991 óta irányítja a jányoki focitörténéseket. Említést, dicséretet érdemelnek a vezetőségi tagok: Puss Lajos, Kemény Zoltán és Kiss Tibor. A felnőttcsapat edzője, Lyžica Gábor előbb öt éven át irányította a felnőttcsapatot, majd a környékbeli csallóközi kluboknál eltöltött időszakot követően visszatért Jányokra, ahol megszakítás nélkül immár hét éve tevékenykedik. Amennyiben csupán a jányoki sikerlistáját vesszük górcső alá, akkor három bajnoki címnél tart, de további állomáshelyein, Csenkén kétszer, Légen pedig egyszer vezette felsőbb osztályba az általa irányított alakulatot.

„Az őszi eredmények, a sikeres helytállás elsősorban az állandóságnak volt köszönhető. A nyár folyamán senki sem távozott a keretből. Mi több, erősítettünk. Michal Masný a cseklésziektől, Michal Mráz pedig a jókaiaktól érkezett hozzánk. A sok edzés meghozta gyümölcsét. Ami a két őszi vereséget illeti, a nagymagyariak elleni hazai derbit elbuktuk, a felsőszeliek elleni idegenbeli összecsapást a hosszabbításban büntetőből bekapott góllal vesztettük el. Egyébként tavaly szeptember 10-től veretlenek vagyunk. Nagy fegyverténynek számít, hogy egy további rangadón, nevezetesen a listavezető illésházaiak otthonában három pontot raboltunk” – ecsetelte a Lyžiaca-legénység őszi helytállását a település első embere.

Tőle azt is megtudtuk, hogy ificsapatuk a nagymagyari Lakatos Antal által irányított nagymagyariakkal kooperál. Iskola híján a környező falukban tanulnak, játszanak a helybeli gyerkőcök. Az öregfiúk is aktívak, a foci mellett a település egyéb tevékenységi formáiban is szerepet vállalnak.

„A futballklub fő támogatója a helyi önkormányzat. További támogatóink a csallóközcsütörtöki székhelyű Agrokredit Kft., valamint a helybeli kisvállalkozók és lakosok. A hazai bajnokikon átlagban 100–200 néző buzdítja a fiúkat, de a környékbeli riválisok elleni párharcokon nem ritka a 300-as nézőszám. A mérkőzések szervezése, az infrastrukturális feltételek megteremtése is sok törődést, nagy odafigyelést igényel. A pálya karbantartása és a találkozók szervezési biztosítása során húszfős rendezőgárda áll a rendelkezésünkre. Februárban reagáltunk a Szlovák Labdarúgó-szövetség felhívására. Nézőink kényelme érdekében pályázatot dolgoztunk ki fedett lelátó megépítésére” – fűzte tovább a gondolatsort Berner Lajos.

„Nagy elszántsággal készültünk a tavaszi folytatásra. A feltételek adottak, de problémáink is vannak. A téli holt idényben legjobb góllövőnk, Sánka Gábor Bősre távozott, Michal Mráz pedig az illésházaiakhoz igazolt. Andrej Štibrich megsérült, hosszabb időre kényszerpihenőre szorul. Rajta kívül kapusunk, Ladislav Holik is sérüléssel bajlódik. Többen, néhányan kétszer is, betegség miatt nem edzhettek. Az előkészületi mérkőzéseken a fiatalokat, Botló Máriót, Holik Tamást és Both Lukášt is kipróbáltuk. A főpróbán ugyan ízekre szedtük, 23:0-ra vertük a sárosfaiakat, de a bajnokságban nem lesz egyszerű dolgunk. Az egyházkarcsaiak elleni vasárnapi idénynyitón, de a folytatásban is azon leszünk, hogy jó játékkal, győzelmekkel kedveskedjünk szurkolóinknak, s a mezőny jobbik felében érjünk célba” – fogalmazta meg az elvárásokat Lyžica Gábor. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?