Fejvédő rendszert tesztelt a Ferrari

Spielberg.

Spielberg. Tegnap a Forma–1 csapatai megkezdték a felkészülést az Osztrák Nagydíj hétvégéjére: a versenyzők, mérnökök és szerelők szorgalmasan dolgoztak az autókon, a Ferrari pedig egy extra munkát is bevállalt.

Minden készen áll Spielbergben arra, hogy a mezőny tagjai harcba szálljanak egymással – tegnap a versenyzők teljesítették a szokásos pályabejárást, a nézők autogramokat gyűjthettek, a szervezők pedig az utolsó simításokat is elvégezték a helyszínen.

Már 2017-re készülnek

Az FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) nemrégiben megerősítette, hogy 2017-ben bevezetik az úgynevezett „Halót”, amely a pilótafülke fölött glóriaként elhelyezkedő fejvédő rendszert jelenti. Az elmúlt években több olyan végzetes baleset is történt a nyíltkerekes autóversenyek során, amelyeket a versenyzők feje felé repülő alkatrészek okoztak. A februári, barcelonai teszten a Ferrari vitte pályára a „Halót”, Ausztriában pedig már a továbbfejlesztett változatot tesztelték – ezúttal a boxutcában, ahol azt próbálták ki, hogy milyen gyorsan és hatékonyan tudnak kiszállni a pilóták az autóból.

Korábban a Red Bull is kifejlesztett egy fejvédő rendszert, amely az „aeroscreen” elnevezést kapta – ez egy félig zárt szerkezet, amely többek szerint nagyobb védelmet nyújt a pilótafülke felé érkező tárgyakkal szemben, ráadásul a kilátás is jobban biztosított. Az FIA szerint azonban a Ferrari újítása már előrehaladottabb állapotban van, 2017-ig pedig nincs idő arra, hogy készre fejlesszék a Red Bull variációját.

Életre szóló élmény

A Forma–1 történetében először fordul elő Spielbergben, hogy egy szurkoló lengetheti meg a kockás zászlót a vasárnapi futam végén. Az ötletet a szervezők kezdeményezték, és az FIA, valamint a versenyigazgató, Charlie Whiting is beleegyezését adta, hogy valakinek igazán nagy örömet szerezhessenek.

Bármelyik helyszínen szurkoló rajongónak lehetősége van arra, hogy ő legyen a szerencsés, csupán annyit kell tennie, hogy a pálya mellett kiállított standon lefotózza vagy levideózza magát a kockás zászlóval, és feltölti ezt az internetre. A legkreatívabb megoldás megvalósítóját választják majd ki a szervezők, és vasárnap ő intheti le a versenyt – ám természetesen ezt egy szigorú felkészítés előzi meg.

A versenyzők a mai két szabadedzés során viszik pályára először az autóikat .

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?