Északír siker a jégesőben, Ukrajna az első búcsúzó

Az ukrán–északír mérkőzésén nem csak a játékot félbeszakító borsónyi jégdarabok okoztak meglepetést: Észak-Írország McAuley és McGinn góljaival megszerezte története első Eb-győzelmét.Észak-Írország – Magyarországhoz hasonlóan – régóta várt már arra, hogy nemzetközi tornán érjen el sikereket, utoljá

Az ukrán–északír mérkőzésén nem csak a játékot félbeszakító borsónyi jégdarabok okoztak meglepetést: Észak-Írország McAuley és McGinn góljaival megszerezte története első Eb-győzelmét.

Észak-Írország – Magyarországhoz hasonlóan – régóta várt már arra, hogy nemzetközi tornán érjen el sikereket, utoljára 30 éve szerepeltek szerepeltek nagy tornán, mérkőzést pedig legutóbb az 1982-es vb-n nyertek.

Az első fordulóban bemutatott játék alapján a legtöbben Ukrajnát tartották a mérkőzés esélyesének, Mihajlo Fomenko együttese viszont meglepően sótlan játékkal rukkolt elő a találkozón.

Az első félidő mindkét csapat részéről teljesen feledhető volt, az előző meccshez képest öt helyen megváltozott északír tizenegy stabilan védekezett, az ukránok pedig mintha elfelejtették volna, hogyan is játszottak a németek ellen.

A szakadó eső ellenére az igazi hidegzuhany a 49. percben jött el az ukránok számára: Norwood ívelését McAuley a kapuba bólintotta, és ezzel megszerezte a vezetést Észak-Írországnak. „Néhány év múlva, ha befejezem a karrierem, úgy fogok emlékezni erre a napra, mint valami igazán különlegesre” – mondta a West Bromwich 36 éves védője.

Az ukránok ellentámadásba lendültek, és majdnem egyenlítettek is, de az 56. percben az eső jégesőre váltott, Královec cseh játékvezető pedig a pályára hulló borsónyi jégdarabkák miatt félbeszakította a mérkőzést.

A meccs csak néhány percig állt, a jég azonban mintha teljesen lehűtötte volna az ukránokat: megtört a lendületük, a kényszerszünet után teljesen veszélytelenül játszottak. A 96. percben pedig a csereként pályára lépő McGinn beállította az eredményt. „Még sosem éreztem magam olyan büszkének, mint ma. A játékosok elhivatottságról, akarásról és harcos szívről tettek tanúbizonyságot. Ennél többet nem is akarhatnék tőlük” – nyilatkozta Michael O'Neill szövetségi kapitány.

Észak-Írország megszerezte történelme első Eb-góljait és győzelmét Eb-meccsen, Ukrajna pedig ezzel (és az esti német–lengyel döntetlennel) a torna első kiesője lett. „Nehéz bármit is mondani. Talán alábecsültük őket. Harcoltunk velük, de csak kevés jó pillanatunk volt, és azokból sem sikerült találatot elérnünk. Nekik sem volt sok lehetőségük, csak kettő, de mindkettőt belőtték” – mondta a vereségről Jevhen Hacseridi ukrán védő. (TASR, nso, uefa.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?