Dublin bevételére készül

Szepsi. Tóth László Szlovákia kétszeres kick-box bajnoka. Hat éve – amikor súlyos balesete után járni is újra kellett tanulnia – úgy tűnt, az ígéretesen induló pályafutása nem folytatódik. Tóth László azonban nem az a típus, aki egykönnyen feladná a küzdelmet – olyannyira nem, hogy a kick-box mellett idén taekwondóban is megnyerte az országos bajnokságot. A jövő héten pedig az írországi vb-n bizonyíthat.

A somodi Tóth László súlyos balesete után visszatért, és az írországi kick-box vb-n csak a dobogós helyezéssel lenne elégedett. „Dublinből éremmel szeretnék hazatérni, minden más eredmény nagy csalódás lenne számomra. Persze szerencsére is szükségem lesz a sorsolásnál, nehogy rögtön az első körben egy többszörös világbajnok kerüljön az utamba” – árulta el Tóth, aki ma még a válogatottal edzőtáborozik Aranyidán, hétvégén azonban már az ír főváros lesz az úti cél.

A somodi kick-boksz bajnok tíz éve kezdte el versenyszerűen űzni a sportágat, és mindjárt az első jelentős megmérettetésén, az 1995-ös poprádi amatőr Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett. Két évre rá kategóriájának bajnoka lett, az ígéretesen induló pályafutást azonban egy súlyos autóbaleset szakította félbe. „Akkor már sokan lemondtak rólam, többek között nyílt sípcsonttörésem volt, és a baleset következtében egyik lábam megrövidült. Szlovák bajnokként mindent újra kellett kezdenem, még járni is újra meg kellett tanulnom” – elevenítette fel a kellemetlen emlékeket Tóth. Akaraterejét minősíti, hogy nem csupán felépült, hanem folytatni kezdte az edzéseket is, és lépésről lépésre tornázta fel magát a régi szintre, 2001-ben pedig már ismét ő lett Szlovákia bajnoka light-contactban, a 70 kg-osok kategóriájában. Tavaly kikapott ugyan a döntőben a világbajnok liptószentmiklósi Martin Navrátiltól, de kárpótolta őt a csehországi Mostban megrendezett Karácsonyi Nemzetközi Nyílt Kick-box Bajnokság, ahol súlycsoportjának semi- és light-contact kategóriáját is megnyerve a szlovák válogatott legeredményesebb versenyzője volt. S hogyan került a képbe a taekwondo? „Bodnár Patrik szepsi tanítványommal határoztunk egy merészet, és bejelentkeztünk az országos taekwondo-bajnokságra, aminek az eredménye az lett, hogy Patrik a 18 éven aluliak mezőnyében végzett az első helyen, én pedig a felnőttek között.”

Az írországi viadal nem az első világbajnoksága lesz. A WKA (World Kickboxing Association) által rendezett tavalyi olaszországi vb-n karnyújtásnyira volt a dobogós helyezéstől: a negyeddöntőben a későbbi győztes búcsúztatta.

Tóthon kívül a világbajnokságra utazó csapatban helyet kapott a kassai Kozel Róbert is, ő a 85 kg-osok kategóriájában lép majd küzdőtérre.

NÉVJEGYKÁRTYA

Születési idő: 1978. július 11.

Lakhely: Somodi

Testúly/Magasság: 71 kg-176 cm

Klubja: Guard Košice (emellett a KBC Moldava edzője)

Versenykategóriája: 70 kg, Light-contact

Legnagyobb sikerei: Szlovák bajnok (1997, 2001), taekwondo–szlovák bajnok (2003)

Amatőr kick-box – 5. hely (1995)

WKA-világbajnokság – 5. hely (2002)

Világ Kupa, Graz – ezüstérem (2003)

Világ Kupa, Prága – aranyérem (2003)

Nemzetközi Nyílt Kick-box Bajnokság, Csehország – aranyérem: semi-contact és light-contact (2002).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?