Szigorításokkal és szervezett védekezéssel készülnek a magyar válogatottnál

magyaredzés

A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája A divíziójának harmadik fordulójában péntek este 20.45-től Hollandiát fogadja a Puskás Arénában. Marco Rossi és stábja néhány szigorítással próbálja visszarázni csapatát a korábban megszokott mederbe.

Körülbelül egy évvel ezelőttig, ha a magyar nemzeti csapat egy, a világelithez tartozó válogatott ellen lépett pályára, főleg hazai pályán, mindenki bizakodott, hogy sikerülhet pontot szerezni, sőt, a szurkolókkal a hátuk mögött akár meglepetésre is képesek lehetnek Schäfer Andrásék. Idén azonban jelentősen változott a helyzet, a hollandok ellen a többség a tisztes helytállásban, és a németek ellen elszenvedett 5:0-s vereséghez hasonló elkerülésében reménykedik. A sikeres időszakokban Szoboszlai Dominikék rendre kiemelték, hogy tökéletes a csapategység, hogy mindenki küzd a másikért és rendkívül jól érzik magukat az összetartásokon.

Az Európa-bajnokság alatt azonban már elhangzott egy-egy nyilatkozat, miszerint nem volt meg a korábbi harapós hozzáállás, sőt, a már említett 5:0 után sokan úgy vélték, a csapatkapitány Marco Rossit kritizálta azzal, hogy nem egy ilyen ellenfél ellen kellett volna új taktikával pályára lépni. Ha nem is jelentős mértékben, de érezhető volt, hogy valami megbomlott a csapat háza táján. Erre pedig csak ráerősítettek Sallai Roland szavai, aki az M4 Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb a szigor az edzőtáborban, nincs annyi szabadidejük lábteniszezni, pingpongozni vagy kosarazni. Sőt, sokan Szalai Ádám szakmai stábba történő behívását is jelként értelmezik, hiszen a korábbi csapatkapitánynak mindenkivel szemben hatalmas tekintélye van. Ha pedig valóban valami probléma van, akkor ki lehetne alkalmasabb ennek a megoldására, mint ő. Ezt erősítette meg a válogatott korábbi kapusa, Bogdán Ádám napokban tett nyilatkozata is. Szalait szerinte is óriási tisztelet övezi a játékosok körében és a tavaly visszavonult, 86-szoros válogatott labdarúgót jellemző tudás és fegyelmezettség biztosan jó hatással lesz a magyar csapatra.

Visszatérve a mérkőzésre, Rossiék dolgát megnehezítheti, hogy Kerkez Milos és Nego Loic sérülés miatt nem áll a csapat rendelkezésére, igaz, a bal és a jobb oldalon is jó formában lévő labdarúgók helyettesíthetik őket. Nagy Zsolt és Bolla Bendegúz pedig a németek elleni vereség után a bosnyákok ellen is a kezdőben kaptak helyet. A védelem közepére ráadásul visszatérhet az olasz szakember egyik kedvence, Fiola Attila, akire évek óta számít Rossi, és a nehezebbnek ígérkező mérkőzéseken többször kapott helyet a kezdőben, mint a szeptemberben lehetőséget kapó Botka Endre. Ám ne feledjük azt sem, hogy bár sérüléssel bajlódik, Balogh Botond stabil kezdőjátékos lett az olasz élvonalban.

Nemzetek Ligája

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Al Fateh SC), Tóth Balázs (Blackburn Rovers)

Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Újpest FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Szűcs Kornél (Plymouth Argyle FC)

Középpályások: Bolla Bendegúz (Rapid Wien), Kata Mihály (MTK Budapest), Gera Dániel (DVTK), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin), Dárdai Pál (Hertha BSC)

Támadók: Ádám Martin (Asztérasz Tripolisz), Csoboth Kevin (FC St. Gallen), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Schön Szabolcs (Bolton), Sallai Roland (Galatasaray), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A támadósorban aligha lesz kérdés, hiszen Szoboszlai és Sallai mellett Varga Barnabás helye is megkérdőjelezhetetlen. A Fradi támadója ráadásul a Tottenham ellen már többször került helyzetbe és gólt is szerzett, így az önbizalma is javulhatott az ősz elején mutatott gyengébb formája után. A középpályán viszont lehetnek kérdések, hiszen bár Schäfer helye biztosnak tűnik, Nagy Ádám továbbra is csak olasz másodosztályú meccseket játszik, és ugyan legutóbb kezdő volt, előtte három találkozón csak csereként számoltak vele Speziában. A helyén a bosnyákok ellen szerepet kapó Nikitscher Tamás ugyan nem lógott ki a csapatból, de kérdés, hogy a kecskeméti mérkőzések felkészítik-e őt a holland játékosok tempójára.

A túloldalon a középpályáról ugyan kiesett a Juventus játékosa, Teun Koopmeiners, de így is olyan futballisták állnak Ronald Koeman szövetségi kapitány rendelkezésére, mint a liverpooli Gravenberch, a milanos Reijnders, a lipcsei Xavi Simons, hogy az Eindhovenben és Feyenoord-ban remeklő Tilről és Timberről ne is beszéljünk.

Hollandia pedig a többi poszton sem gyenge, hiszen a védelemben még Aké kiesése után is angol, német és olasz topcsapatok játékosai, Van Dijk, De Ligt, De Vrij, Van de Ven, Frimpong, Dumfries, Geertruida közül választhat a szakmai stáb. Míg a támadósorban Gakpo, Malen vagy Zirkzee képességei is csak Szoboszlaihoz mérhetők, de a magyar szurkolók annak is örülnének, ha a holland cserék klubjaiban, az Ajaxban vagy a Brightonban lenne egy-egy meghatározó futballistájuk.

Nemzetek Ligája

A holland válogatott kerete

Kapusok: Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta Rotterdam), Bart Verbruggen (Brighton) 

Védők: Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (RB Leipzig), Jorrel Hato (Ajax Amsterdam), Matthijs de Ligt (Manchester United), Ian Maatsen (Aston Villa), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur), Stefan de Vrij (Internazionale)

Középpályások: Ryan Gravenberch (Liverpool), Guus Til (PSV Eindhoven), Tijjani Reijnders (AC Milan), Xavi Simons (RB Leipzig), Quinten Timber (Feyenoord), Mats Wieffer (Brighton)

Támadók: Brian Brobbey (Ajax Amsterdam), Cody Gakpo (Liverpool), Justin Kluivert (AFC Bournemouth), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Joshua Zirkzee (Manchester United)

„Extraklasszis játékosaik vannak, nekünk pedig vissza kell térnünk oda, ahol már voltunk, és a stabil védekezésből kiindulni. A németek elleni 5:0-s vereség után sokat beszélgettünk arról, hogy mit kell kijavítani, de minden csapat életében vannak hullámvölgyek és nehézségek. A kérdés az, hogy mennyire gyorsan tudunk kilábalni belőle” – nyilatkozta Sallai, aki szerint az ilyen csapatok ellen, ahogy a múltban, most is szükségük van a szerencsére is. A Galatasarayba igazoló támadó szerint még egy ilyen erős csapat ellen is biztosan helyzetbe tudnak majd kerülni, de amellett, hogy ne kapjanak gólt, a legfontosabb az lesz, hogyan tudják kihasználni azt a néhány lehetőséget, ami előttük adódik.

Összességében kijelenthető, hogy hatalmas fegyvertény lenne, ha pontot tudnának rabolni Dibuszék a hollandoktól, így pedig a hétfői bosnyákok elleni mérkőzésen sem lenne rajtuk akkora a győzelmi kényszer.

A mérkőzés, melyet az M4 Sport élőben közvetít, a svájci Lukas Fähndrich sípjelére kezdődik majd, a VAR előtt pedig honfitársa, Fedayi San dönt majd.

Nemzetek Ligája

A pénteki program

A divízió, 3. csoport – 20.45: Magyarország–Hollandia, Bosznia-Hercegovina–Németország.

B divízió, 1. csoport – 20.45: Csehország–Albánia, Ukrajna–Georgia.

4. csoport – 20.45: Törökország–Montenegró, Izland–Wales.

C divízió, 1. csoport – 18.00: Észtország–Azerbajdzsán; 20.45: Szlovákia–Svédország.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?