Demin, Vlček és Tarr hátországa

<p>Nem tudni, pontosan hányan kajakoztak, kenuztak Komáromban az elmúlt évtizedekben, de hogy jelenleg rengetegen vannak, az többször visszatérő válasz, mikor rákérdezek az utánpótlásra.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Virágzik a sportág a Vág-Duna partján található vízi paradicsomban. Legnagyobb hőseit ismeri a világ. Szabó Attila, Riszdorfer Mihály, Riszdorfer Richárd, Vlček Erik, Tarr György és újabban Demin Viktor nevét is ragozzák mindenfelé. Valószínűleg a csónakházba járó apróságok is emlegetik őket. Ha másért nem, legalább azért, hogy mire vihetik, ha kitartanak.

Nagy a hátországa az olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok kajakosoknak. „Szinte mindennap jön valaki. Nem küldünk el senkit. Jelenleg ugyan szünet van, de lassan már kezdődik a felkészülés az őszi versenyekre – mondja Soós Tibor klubelnök, aki valamikor kenus volt, de edzőként, a világverő komáromi kajaknégyes mestereként tapsoltak neki a sportág világversenyein. – Hét edző foglalkozik a fiatalokkal, köztük van még a két legtapasztaltabb, Polhammer László és František Dosudil is. Reméljük, a jövőben is megkapjuk a várostól a kellő támogatást, mert anélkül ezt ilyen szinten nem lehetne folytatni.”

Nincs recept, sem matematikai képlet arra, hogy hány gyerekből lehet világbajnokot nevelni. „Néha kétszázból, néha ezerből, meg az is előfordul, hogy valaki rábukkan egy kincsre, és gyémánttá csiszolja. A szerencsétől is függ – mondja rejtélyesen Soós klubelnök. – Sokan lemorzsolódtak, de visszatérnek, kijárnak a csónakházba. Meglehetősen széles skálán mozog a versenyzőink életkora. A legfiatalabbak mindössze nyolcévesek, s mindig feltűnik valaki, idén például a Doktorík fivérek, de naponta köztünk van a hetvenhárom éves Berta János is, aki még mindig felbukkan a kenusversenyek mezőnyében.”

Három komáromi – igaz, jelenleg már ŠKP-s színekben – volt érmes a minapi brandenburgi felnőtt Európa-bajnokságon. Ezer méteren Vlček Erik és Tarr György kajakkettesben harmadik, Demin Viktor kajaknégyesben második lett a kontinensviadalon. „Három versenyzőnk indult a junior Európa-bajnokságon, abból ketten, Adam Botek és Daniel Szokol A döntősök voltak, Marianna Petrušová volt a szlovák küldöttség legfiatalabb tagja. A szegedi korosztályos vb-n képviselőink csak a B döntőig jutottak – teszi hozzá a klubelnök. – Engem is megleptek a fiúk a brandenburgi helytállásukkal, gondolok itt Vlček és Tarr sokadvirágzására és a fiatal kajaknégyesre, melynek leghátsó embere Demin Viktor. Úgy érzem, az ő szereplésük is még vonzóbbá teszi sportágunkat a városban, nem véletlen, hogy rengeteg gyerek kajakozik. Egy hónapja lezajlott legnagyobb versenyünkön, a Komárom Nagydíján is hatalmas volt a mezőny és az érdeklődés. Sok kisgyerek és szülő ült a parton, alig volt hely a töltésen. Ezúttal az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, kiváló körülmények között zajlott a viadal, mintegy száz futammal a Vág folyón. Egy héttel az Eb előtt nagyjaink nem indultak, így a nagydíjat kajakegyesben ötszáz méteren a tiszaújvárosi Hegedűs Dániel nyerte. Hiányoztak a somorjaiak, akik akkor Olomoucban versenyeztek, s az is tény, hogy idén viadalunk nem került a Szlovák Kupa-sorozatba, mert a korábbi évek időjárási és vízállási bizonytalanságai megtették a magukét. Azt viszont nem vehetik el tőlünk, hogy az ország harmadik legrégebbi versenyét rendezzük évente. A Hargaš-emlékviadal és a trencséni regatta után a miénk zajlott le eddig a legtöbbször. Júniusban már ötvenhatodszor.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?