Beständigová és Ilhan kész megragadni az esélyt

<p>„Ez lesz az első és egyetlen esélyünk, és szeretnénk élni vele” – jelentette ki Oľga Beständigová szlovák műkorcsolyázó, aki a 2002-es futball-vb-n bronzérmes Ilhan Mansizzal szeretne török színekben kijutni a szocsi téli olimpiára. A kvalifikációs versenyt szeptember végén rendezik Oberstdorfban, a páros programjai már készen vannak.</p>

BŐD TITANILLA

Ha Beständigová és Ilhan eléri a célját, az minden bizonnyal a téli olimpia legnagyobb sztorija lesz, világbajnokságot is megjárt válogatott futballista ugyanis korábban soha nem szerepelt téli ötkarikás játékokon versenyzőként. A történet meseszerűségét csak fokozza, hogy Ilhan Mansiz 33 évesen, a Sztárok a jégen show török verziójának kedvéért húzott a lábára először korcsolyát. Beständigovával a show készítői párosították össze, de hamarosan a jégen kívül is egy pár lettek. Mivel mindketten elég őrültek és keményfejűek, a show megnyerése után megszületett bennük a gondolat, hogy akár az olimpiai szereplés kiharcolásával is megpróbálkozhatnának.

Amerikában készülnek

A páros ma Scottsdale-ben, Arizonában edz Doug Ladret irányítása alatt, de foglalkozik velük például Donny Boldwin is, aki a közelmúltban Tiffany Wise oldalán versenyzett. A kezdetek azonban nem voltak ilyen egyszerűek: amikor még csak egy őrült álom volt a tervük, s még egy edző sem vette volna őket komolyan, Ilhan Olga felügyelete mellett közönségkorcsolyázásokon gyakorolta az alapokat. Később Oberstdorfban, majd Garmisch-Partenkirchenben készültek, tavaly augusztus óta edzenek az Egyesült Államokban.

„Szeretünk Scottsdale-ben edzeni, mert minden egy helyen van, az edző, az erőnléti tréner, a fizioterapeuta… Ráadásul itt sokkal melegebb az éghajlat, mint Németországban, ami kell a jó hangulathoz – árulta el lapunknak a 34 éves Beständigová. – Az egyetlen hátrány, hogy Amerikában az individuális edzéseket preferálják, így a gyakorlásokon bizonyos ideig egyedül vagyunk. Viszont nagyszerű edzőink vannak, Ilhan még ugrás- és forgásspecialistákkal is dolgozik, vagyis igazi csapatmunka zajlik. A lényeg, hogy mindenhol kőkeményen kell dolgoznunk, még ha Honoluluban lennénk is!”

Már készek a programok

Ilhan Mansiz három és fél éve korcsolyázik rendszeresen, partnernője szerint az elmúlt egy évben is rengeteget fejlődött. „Főleg az alap-korcsolyázótudását tökéletesítette, s minden egyéb elem ebből következik. Ma már nem csupán egyes elemeket, hanem a komplett programjainkat is gyakorolhatjuk. A kűrünkben két dupla salchowból álló ugrássort, illetve egy dupla rittbergert tervezünk, emellett két dobott tripla ugrást, salchowot és rittbergert, illetve dupla pörgetett emelést. Az emeléseinket igyekszünk minél magasabb szintre feltornászni. A legnehezebb feladat persze még előttünk van – mindezt tökéletesen bemutatni 4 perc 40 másodperc alatt. De szerintem jó úton járunk” – jelentette ki Beständigová, aki a zeneválasztást még nem akarja nyilvánosságra hozni. A programokról csak annyit árult el, hogy az egyik a saját történetüket meséli el. A kettős az edzőjével rakta össze a programokat, koreográfussal egyelőre nem dolgoztak, de Oľga szerint ez csak idő kérdése: „Amíg még a bátyámmal együtt versenyeztem, remekül tudtunk együtt dolgozni Marek Křenek táncos-koreográfussal. Most is azt szeretném, ha ő csiszolná a programjainkat.”

Oberstdorfból Szocsiba?

Az eredeti tervek szerint Oľga és Ilhan augusztus végén Kaliforniában lépett volna jégre, azonban végül úgy alakult, hogy a szeptember végi oberstdorfi Nebelhorn Trophy, azaz az olimpiai kvalifikációs verseny lesz az első, s mindjárt a legfontosabb megmérettetésük. „Ez lesz az első és egyetlen esélyünk, és szeretnénk élni vele” – nyilatkozta határozottan Beständigová, aki szerint jó esélyük van kivívni az olimpiai szereplést.

Ehhez egyébként két feltételnek kell teljesülnie: az egyik, hogy a páros megszerezze az Oberstdorfban még szétosztásra kerülő négy kvóta egyikét. Ez nem is lehetetlen feladat, hiszen azok a nemzetek, ahol van hagyománya a páros műkorcsolyázásnak, már begyűjtötték a kvótájukat a márciusi világbajnokságon, a Nebelhorn Trophyn pedig csak azok az országok kvalifikálhatnak, amelyeknek még nincs kvótájuk.

Az olimpiai részvételhez azonban a versenyzőknek a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség által megszabott minimális technikai pontszámot is el kell érniük – a párosok számára ez a rövidprogramban 20, a kűrben 36 pont. „Úgy állítottuk össze a programjainkat, hogy teljesíteni tudjuk ezt a szintet” – mondta Beständigová.

Ahhoz, hogy a Beständigová, Mansiz kettős török színekben ott lehessen Szocsiban, természetesen az is szükséges, hogy Oľga is török állampolgár legyen. „Erről nem szeretnék most beszélni, szerintem vannak most ennél fontosabb dolgok is. Például minél jobban felkészülni az oberstdorfi versenyre” – hárította el az állampolgárságra vonatkozó kérdésünket a pozsonyi születésű műkorcsolyázó.

„Leesik az álluk”

A Nebelhorn Trophyt már Ilhan Mansiz is nagyon várja. „Nyomás alatt jobban teljesítek, szeretem az olyan helyzeteket, amikor stressz alatt kell megmutatnom, mire vagyok képes. Ez a tulajdonságom a futballban is nagyon sokat segített, a negatív dolgokból is tudok energiát nyerni. Ezért nem zavarnak a szkeptikus vagy gonoszkodó megjegyzések sem – mondta az egykori kiváló futballista, de azért elismerte, nem érzi magát műkorcsolyázónak. – Csak akkor, ha Oľgával korcsolyázom. Olyankor érzem a támogatását, olyankor úgy érzem, tényleg tudok korcsolyázni.” Mansiznak két éve még a halálforgás volt a kedvenc eleme, most azonban már mindegyiket egyformán szereti. „Annak pedig külön örülök, ha a dobott ugrások magasra sikerülnek, és a leérkezéssel sincs gond” – tette hozzá Mansiz.

Beständigová szerint sokan még ma is hülyének nézik őket, s azt hajtogatják, úgysem fognak elérni semmit. „Én viszont azt gondolom, mindannyiuknak leesik az álluk, ha végre bemutatkozunk, az eredménytől függetlenül. Rengeteget dolgoztunk az álmunkért. Ilhannak mindent meg kellett tanulnia, nekem pedig türelmesnek kellett lennem, amíg eljutottunk azokig az elemekig, amelyeket én már évekkel korábban is csináltam. Megtanultam kivárni a jót – hangsúlyozta az öntörvényű műkorcsolyázó. – Sokan nem bíznak bennünk. Azt mondják, ez nem fog sikerülni. Én meg azt mondom, majd meglátjátok, hogy sikerül! Biztos vagyok benne, hogy a fáradozásunkért egy nap megkapjuk méltó jutalmunkat.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?