Egységes magyar válogatottak készülnek az olimpiai kézilabdatornákra

Füzi-Tóvizi

Húsz év után először lesz ott az ötkarikás játékokon a magyar női és férfi kézilabda-válogatott is. Mindkét csapat számára reális elvárás lehet, hogy továbbjussanak a csoportjukból, de egyiküknek sem lesz egyszerű a cél teljesítése.

A kézilabdatorna az olimpián azok közé tartozik, amely Párizsban veszi kezdetét, de a végjátékra Lille-ben kerül sor. A csoportmérkőzéseket a multifunkciós Dél-párizsi Arénában rendezik, ahol közel nyolcezer szurkoló foglalhat helyet a komplexum 6-os csarnokában. A Pierre Mauroy Stadionban, az egyenes kieséses szakaszban, azonban már akár 27 ezer néző is megtekintheti a mérkőzéseket.

Felborult napirend

A párizsi programban a kézilabdamérkőzéseket 9.00 és 21.00 között fogják lebonyolítani, így a válogatottak napirendje a legkülönbözőbb módon fog alakulni. A magyar hölgyek a második meccsüket Brazília ellen és az utolsó csoportbéli találkozójukat Hollandia ellen is reggel játsszák majd, de pályára lépnek 14, 16 és 19 órakor is. Erre készülvén a Szlovénia elleni első felkészülési találkozójukat éppen reggel 9-kor játszották. Itt tízgólos győzelmet arattak Golovin Vlagyimir tanítványai, míg 4 nappal később, délutáni kezdéssel csak egygólos győzelem lett a vége, ám ennek is megvolt az oka. „Ott azért frissebb állapotban voltunk egy szabad hétvége után, most pedig kijött a fáradtság, ami törvényszerű volt az utóbbi napokban elvégzett munka után. Úgy gondolom, hogy jó tapasztalatszerzés volt a kilences felkészülési meccs. Mindenki ráérezhetett, hogy kinek kell egy kicsivel több idő az ébredés után” – foglalta össze az alapozás első két meccsét Böde-Bíró Blanka, akivel csapattársa is egyetértett.

„Számomra ez a hét volt a legkeményebb a felkészülés alatt, ez lehetett az oka annak, hogy kicsit visszaaestünk a második mérkőzésen. Nagyon kemény volt korán kelni, még nem volt ilyenben részem. Az öltözőben már nem volt probléma, de mikor 5 és 6 között megszólalt az ébresztő... Nehéz volt kikelni az ágyból. Ki kell majd alakítani az aznapi és az előző napirendet is, például, hogy előtte időben feküdjünk le – mondta a felkészülésről Füzi-Tóvizi Petra, aki azt is elárulta, hogy csak erre a hétre várható, hogy konkretizálják a taktikai elemeket az ellenfelek szerint. – Konkrétan még nem foglalkoztunk a többiek elemzésével, de Vova (Golovin Vlagyimir – szerk.) már szokta említeni egy-egy figuránál vagy játékszituáció gyakorlásánál, hogy ez majd a spanyolok ellen jó lesz, vagy a brazilok ellen is ilyenre kell készülni, hogy ezt már egy kicsit észben tartsuk. Persze beszélünk azért az ellenfelekről, tudjuk, hogy ki milyen stílusban játszik és mi lehet ellenük a célravezető” – árulta el a beálló, aki szerint leginkább arra kell majd figyelniük, hogy amikor egy meccsen belül elkezdenek fáradni, akkor se kezdjenek el kapkodni és megmaradjon a kommunikáció a játékosok között védekezésben is.

A magyar női válogatottban öt 2000-es, vagy annál későbbi születésű játékos is van, így a rutinosabb kézilabdázóknak rájuk is oda kell figyelni. „Próbáljuk terelgetni a fiatalokat, de majd kint lesz igazán szükség erre. Egyik nap reggel kilenckor, utána délután négykor játszunk, amire alaposan fel kell készülnünk fejben. Sulykolni fogjuk nekik, hogy ne higgyék ezt könnyű feladatnak. De eddig a felkészülés alatt mindenki nagyon szépen tette a dolgát” – nyilatkozta lapunknak Böde-Bíró, aki kiemelte, hogy a kapusokkal is egy egységes kis csapatot alkotnak, de a teljes keretben nagyon jó az összhang.

Taktikai titkok

A férfiaknál talán minden idők legerősebb olimpiai mezőnye jött össze, és a B csoportban nem feltétlen a legideálisabb ellenfelek várnak majd Chema Rodríguez csapatára. A két skandináv (norvég és dán) mellett ugyanis a házigazdák is a magyarokkal szerepelnek egy hatosban. „Egy olimpián nincs könnyű ellenfél, és tudjuk, hogy Egyiptomot sem lehet lebecsülni, de Argentína is jó játékerőt képvisel. Ráadásul mindkettőnél spanyol edző dolgozik, így biztosan lesznek hasonló dolgok a játékunkban. Meglátjuk, ebből hogy jövünk ki. Próbálunk majd mindig a következő meccsre fókuszálni, és remélem, hogy minél tovább el fogunk jutni. A skandináv csapatok stílusa nem annyira fekszik nekünk, ez az utóbbi időben is kiderült” – beszélt az ellenfelekről Hanusz Egon, aki hozzátete, hogy több olyan dologgal is készülnek, amelyeket már az előző edzőtáborozások alatt is gyakoroltak, de Chemáék csak az olimpián szeretnék előhúzni ezeket a kalapból.

BodóRicsi

Az utóbbi időszakban több bravúrt is bemutató magyarokat többször a Marco Rossi vezette futballválogatotthoz hasonlították a nagyon erős csapatszellem és azon játékosok miatt, akik a klubjukban kapott kevesebb lehetőség ellenére is jól teljesítenek címeres mezben. Utóbbi kategóriába Bodó Richárd is besorolható. „Itt vagyok tizenegyedik éve, és szerintem minden edzővel jó volt a kapcsolatom. Most is kimondottan úgy készítik elő a figurákat, hogy mindenkinek jó legyen. Nehéz elérni, hogy minden kis mozaik úgy álljon össze, hogy mindenki számára komfortos legyen és a csapatnak is jól kijöjjön így a lépés. Vannak olyan meccsek, amikor nekem nem megy a játék, de a többiek jól játszanak és a legfontosabb, hogy nyerünk. Jó a hangulat, jó a taktika, jól érzem magam – foglalta össze a csapat titkát a balátlövő, aki azt is elárulta, a felkészülés alatt nagyon keveset mutattak be abból, amelyet majd Párizsban hozni fognak. – Ha százalékban kéne elmondanom, mit mutattunk meg a taktikai repertoárunkból például a szlovének ellen, akkor talán 10 százalékot ha mondanék. Chema annyiféle dolgot tud elmondani... Minden figurára mond egy másikat, mindenre mindent is tud (nevet). Nyilván több elem még nem is úgy megy, ahogy ő elvárja. Amellett, hogy fizikálisan leterhelt a felkészülés, az sem egyszerű, hogy ennyi taktikai elemet megjegyezzünk. Ezért van mindenkinek egy füzete, amibe mindent felírunk. A közös csoportba is be vannak téve az információk, ott is meg lehet nézni a figurákat, hogy ne felejtsük el. Minden segítség adott, hogy ezek működjenek” – válaszolta a mentális felkészülést firtató kérdésünkre  Bodó.

Esélyek

Nem meglepő módon az elemzőknél és a fogadóirodáknál is a két címvédő francia válogatottat tartják a legesélyesebbnek az újabb győzelemre. A férfiaknál a házigazdák mellett nagy esélyesek még a dánok, és a szakértők szerint a svédek és a spanyolok érhetnek még oda a legjobb négy közé. A magyarok az erősorrendben a 9. helyen állnak, és a csoportból csak az argentinokat előzik meg. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy Egyiptom vagy Norvégia ellen egy kisebb bravúrt bemutathatnak Bodóék és odaérhetnek a negyeddöntőbe, ott pedig már „csak” még egy meglepetés kéne a legjobb négy közé kerüléshez.

A női mezőnyben a norvégoknak kéne megszorongatni a franciákat, valamint a dánok lehetnek képesek még a döntőbe jutásra, mögöttük pedig a holland, a svéd és a német csapatot tartják nagyjából azonos erősségűnek. Őket az erősorrend hatodik helyén holtversenyben a magyar, a brazil és a spanyol válogatott követi. A papírforma szerint így Angola és Brazília ellen lehet magyar győzelmet várni, ami már elég lehet a legjobb nyolc közé kerüléshez. Így Vámos Petráék akár csak egy bravúrgyőzelemmel, esetleg még egy pluszban megszerzett ponttal is elmenetelhetnének a legjobb négy közé, még ha nem is ez a realitás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?